Περνώντας και πάλι τη διαχωριστική γραμμή του λαϊκισμού

Περνώντας και πάλι τη διαχωριστική γραμμή του λαϊκισμού

Ο Αλέξης Τσίπρας με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του πέρασε και πάλι τη διαχωριστική γραμμή που χωρίζει την πολιτική από τον λαϊκισμό. Κήρυξε ανένδοτο για χάρη του Νίκου Παππά δίνοντας όμως και το έναυσμα για ανάλογη τακτική σε όλα τα θέματα που καίνε τον ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτό άλλωστε η Κουμουνδούρου συνεχίζει να διαστρεβλώνει ακόμη και την επίσημη μετάφραση των υπηρεσιών του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό της Novartis με τις αμερικανικές αρχές.

Παρότι είναι σαφές ότι δεν τίθεται θέμα εμπλοκής πολιτικών προσώπων από την πλευρά των αρχών των ΗΠΑ που διερεύνησαν την υπόθεση και παρά το γεγονός ότι διαψεύδεται πλήρως το αφήγημα που ενέπλεξε 10 πολιτικούς εκ των δύο πρώην πρωθυπουργούς, διασύροντάς τους, η εμμονή με την οποία χειρίζονται τις εξελίξεις τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαρακτηριστική.

Με γνώμονα το "αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα", η Κουμουνδούρου εξαπολύει επίθεση και επιχειρεί – αυτό αποτελεί πάγια τακτική – να εμπλέξει και τον υπουργό Εξωτερικών υποστηρίζοντας πως εκθέτει με την μετάφρασή του την κυβέρνηση.

Είναι σαφές πλέον ότι ο Αλέξης Τσίπρας γύρισε την πλάτη στην κεντροαριστερά και πορεύεται με γνώμονα τη συσπείρωση του στενού πυρήνα των στελεχών και των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμη και στις συνεντεύξεις του σε ξένα μέσα ενημέρωσης κατηγορεί την κυβέρνηση, μιλώντας για ένα «διεφθαρμένο κόμμα» και της επιρρίπτει ευθύνες για την πορεία της οικονομίας διαγράφοντας από τη μνήμη του (και την κομματική) την πανδημία και την παγκόσμια ύφεση που αυτή προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί.

Η υπόθεση Νovartis που αφορά στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο δεν θα μπορούσε να διαφέρει από τις αποκαλύψεις για τον Νίκο Παππά. Η αναφορά του στη «συλλογική αντίδραση» καλύπτει και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης. Δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Δεν ήταν τόσος στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, χειρίστηκε όμως υποθέσεις και γνωρίζει πολλά για πρόσωπα και καταστάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κινείται πλέον στη λογική του σκληρού ροκ. Οδηγείται στους δρόμους για να συμμετάσχει σε κάθε διαμαρτυρία απ΄ όπου και αν προέρχεται κατ επιταγήν του προέδρου του.

Και καθίσταται συνένοχο, ακόμη και δια της σιωπής κορυφαίων στελεχών του, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που επέλεξαν να μη λάβουν το λόγο στην κοινοβουλευτική ομάδα (ο Νίκος Φίλης απουσίαζε για προσωπικούς λόγους αν και την υπόθεση με τη συνομιλία Παππά – Μιωνή, στήριξε τον σύντροφο Νίκο). Αλλά και η παρέμβαση του Νίκου Βούτση ήταν στο πλαίσιο να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες. Το μήνυμα του πως όσα στελέχη βάλλονται πρέπει να προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη πέρασε απαρατήρητο μέσα από τις πολεμικές ιαχές των στελεχών του κόμματος.

Είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ζητήσει συγνώμη ούτε και θα αποδεχτεί έστω και λανθασμένους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis. Θα επιμείνει στην ίδια λογική και θα καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση η ελίτ και τα ΜΜΕ θέλουν να αποδομήσουν την… Αριστερά.

Επαναλαμβάνει την ίδια παράσταση. Και επιμένει παρ' ότι οι θεατές μειώνονται διαρκώς. Αρκεί να δει κανείς αναλογικά το ποσοστό που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου και τις εγγραφές νέων μελών στην εκστρατεία που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες εν όψει του συνεδρίου.