Περνάμε στην δεύτερη φάση του Δημοψηφίσματος Ανάκλησης. #NOT

Περνάμε στην δεύτερη φάση του Δημοψηφίσματος Ανάκλησης. #NOT

Ο Βούδας μας έκανε την χάρη και μίλησε. Αλλά περισσότερο σαν Πυθία και όπως πάντα αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. H Tibisay Lucena πρόεδρος του CNE-Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, μετά από ένα μήνα και μια εβδομάδα από το πέρας της διαδικασίας συλλογής και επικύρωσης υπογραφών για την εκκίνηση του δημοψηφίσματος ανάκλησης, ή πιο σωστά για να περάσουμε στη δεύτερη φάση, επιτέλους βγήκε και ανακοίνωσε τα αποτελέσματα. Αυτό που όλοι γνωρίζαμε από την πρώτη μέρα, τις πρώτες ώρες από το πέρας της διαδικασίας, ανακοινώθηκε και επίσημα. Συλλέχτηκε και επικυρώθηκε με επιτυχία το 1% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που "απαιτείται" για την έναρξη της δεύτερης φάσης που θέλει την συλλογή και επικύρωση του 20% επί των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων σε τρεις ημέρες!

Σύμφωνα με τους κανονισμούς ο συνασπισμός κομμάτων της αντιπολίτευσης (MUD) που ζητά το δημοψήφισμα πρέπει να παραδώσει επίσημο αίτημα για την εκκίνηση της δεύτερης φάσης μέσα σε 48 ώρες. Το CNE έχει 15 ημέρες για να εξετάσει και να αποφανθεί για το αίτημα. Kαι ενώ η γκροτέσκα προσπάθεια στραγγαλισμού της όλης προσπάθειας είναι κάτι παραπάνω από φανερή, ελάχιστος χρόνος για την όποια κίνηση και διαδικασία για την αντιπολίτευση, εβδομάδες και μήνες για το CNE να εκδώσει τις αποφάσεις του, ο τρόπος που τελικά θα σταματήσουν το δημοψήφισμα ανάκλησης είναι όχι οι ατελείωτες χρονοτριβές αλλά όπως πάντα θα χρησιμοποιήσουν το Ανώτατο Δικαστήριο και τις "ανεξάρτητες" αποφάσεις του.

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα ο πρώην υπουργός, δήμαρχος και μεγαλοστέλεχος του PSUV που είναι και μέλος της ομάδας επικύρωσης των υπογραφών για το δημοψήφισμα ανάκλησης Jorge Rodriguez, δήλωσε ότι η διαδικασία είναι άκυρη καθώς υπάρχουν υποψίες για απάτη και νοθεία. Αποκάλεσε το δημοψήφισμα ανάκλησης "νομικά νεκρό" και προέβλεψε ότι είναι θέμα ημερών πριν το Ανώτατο Δικαστήριο το ακυρώσει στο σύνολό του! Στο ίδιο μήκος κύματος και ο διαβόητος Diosdado Cabello, στρατιωτικός, νούμερο δύο του PSUV και πρώην πρόεδρος της Βουλής, δήλωσε "το δημοψήφισμα δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μέσα στο 2016 και το πιο πιθανό είναι να μην γίνει ποτέ".

Πλήρως συντονισμένη στην κυβερνητική γραμμή η πρόεδρος του "ανεξάρτητου" CNE Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου Tibisay Lucena, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δήλωσε επίσης ότι χιλιάδες πολίτες που υπέγραψαν για το δημοψήφισμα ανάκλησης είναι πιθανό να διέπραξαν απάτη χρησιμοποιώντας ψεύτικα ονόματα και ταυτότητες αλλά και υπογράφοντας παραπάνω από μια φορές. Με μια εξόφθαλμη προσπάθεια να τρομοκρατήσουν, να σπείρουν το φόβο και να ανακόψουν το κύμα του κόσμου που ζητά την απρόσκοπτη διενέργεια του δημοψηφίσματος ανάκλησης δήλωσε ότι όλων τα στοιχεία υπάρχουν και θα διερευνηθούν από την δικαιοσύνη τυχόν περιπτώσεις απάτης. Αυτό από μόνο του αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και θα μπορούσε να σημαίνει το σταμάτημα επ' αόριστον της όλης διαδικασίας έως και την ακύρωση της.

Όλα αυτά και ενώ η διαδικασία προέβλεπε την φυσική παρουσία του ατόμου, την ταυτότητά του αλλά και το δακτυλικό του αποτύπωμα. Ανοιχτή διαδικασία και ο οποιοσδήποτε που θα ήθελε να την "βλάψει" θα μπορούσε να διπλοψηφίσει και να τριπλοψηφίσει. Αλλά για αυτό άλλωστε τους πήρε και ένα μήνα για να επικυρώσουν το αποτέλεσμα βγάζοντας μάλιστα άκυρες αρκετές χιλιάδες υπογραφές. Αυτά όμως είναι λεπτομέρειες και ερωτήσεις που δεν θα πάρουν ποτέ απάντηση. Όπως δεν θα γίνει ποτέ και το δημοψήφισμα ανάκλησης. Είμαι πλέον σίγουρος για αυτό εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Είμαι όμως απόλυτα σίγουρος επίσης ότι η κοινωνία δεν αντέχει και είναι αδύνατον να δεχτεί κάτι διαφορετικό από την όσο το δυνατόν γρήγορη αλλαγή στα πολιτικά πράγματα. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου. Το τι, το πώς και από ποιον, είναι μαντεψιά ριψοκίνδυνη όπως και η ίδια η ζωή στην Βενεζουέλα.