Περί–ασυ-στολες δαπάνες!

Του Νίκου Φιλιππίδη

Τις προάλλες ένας από τους πιο πετυχημένους δημάρχους επαρχιακών δήμων επισήμαινε το αδιανόητο: Την στιγμή που ο μισθός του φτάνει μικτά τα 3.400 ευρώ, ο μισθός του διευθυντή της Δημόσιας Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης του δήμου, απολάμβανε μισθό 6.200 ευρώ μικτά! Ούτε τα διπλά..

Στην συζήτηση για τα νέα μέτρα η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης, αλλά πλέον και μερίδας των θεσμών, εντοπίζεται στην δήθεν αδυναμία νέων περικοπών δαπανών στο δημόσιο. Κι όμως οι σπατάλες είναι μπροστά στα μάτια τους και ουδείς δείχνει να ενδιαφέρεται.

Για τους μισθούς σε φορείς όπως οι Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης των δήμων, η υπόθεση πηγάζει από τον νόμο του 2011, με τον οποίο καθιερώθηκε ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και μείωση αποδοχών σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και τοπική αυτοδιοίκηση κατά μέσο όρο 35% σε σχέση με το μισθολογικό κόστος του 2009. Οι περικοπές αυτές προβλεπόταν να γίνουν σταδιακά. Η πρώτη μείωση, της τάξης του 25%, έγινε αμέσως, ενώ οι περαιτέρω περικοπές επρόκειτο να πραγματοποιηθούν ισόποσα τα επόμενα δύο έτη και το αργότερο έως το τέλος του 2016 θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί. Το δεύτερο κύμα μειώσεων που υποτίθεται θα γίνονταν βάσει εγκυκλίου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, κρίθηκαν μετέπειτα παράνομες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης το 2015 παραπέμφθηκαν στις «διαπραγματευτικές καλένδες».

Παρεμπιπτόντως το σύνολο των εργαζομένων (ακόμα και οι διοικητικοί υπάλληλοι και η διοίκηση) στους εν λόγω φορείς, συνεχίζουν να λαμβάνουν ένα επίδομα ..από το μακρινό παρελθόν του Δημοσίου, το οποίο αποκαλείται επίδομα ρουχισμού και κυμαίνεται ανάλογα με τον δήμο από 500 έως 600 ευρώ τον μήνα.

Το εν λόγω επίδομα «παραδόξως» δεν το λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους δημοτικοί υπάλληλοι της καθαριότητας. Για τους συγκεκριμένους, οι οποίοι αδιαμφισβήτητα εκτελούν ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα το οποίο ωστόσο αποζημιώνεται με παραπάνω μισθό λόγω του επικίνδυνου και ανθυγιεινού χαρακτήρα του, έχει δοθεί εδώ και χρόνια ένα άλλο «δώρο», το μειωμένο ωράριο. Για έναν εργαζόμενο στην καθαριότητα του δήμου το ημερήσιο ωράριο δεν μπορεί να ξεπερνά τις 6 ώρες και 40 λεπτά (32 ώρες εβδομαδιαίως)! Πολλοί παράγοντες της αυτοδιοίκησης εκτιμούν ότι μόνο από την αύξηση του ωραρίου στις 8 ώρες, θα μειωνόταν το κόστος της διακομιδής έως και 20-30%.

Ούτε λόγος για άλλες εξοικονομήσεις, τις οποίες ούτε καν συζητάει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως η δυνατότητα μετάταξης δημοτικών υπαλλήλων μεταξύ όμορων δήμων, που και ελάφρυνση του προϋπολογισμού πλεονασματικών δήμων από πλευράς προσωπικού θα έφερνε, αλλά και ανάγκες για νέες προσλήψεις εποχικών σε άλλους δήμους θα κάλυπτε..