Πάλι ψέματα λέει ο Πρωθυπουργός...

Πάλι ψέματα λέει ο Πρωθυπουργός...


Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Υπάρχουν άνθρωποι που πιστώνουν στον Αλέξη Τσίπρα έναν παραγωγικό κυνικό ορθολογισμό. Βραβεύτηκε μάλιστα στη Γαλλία για την ευελιξία του να προσαρμόζει τις πολιτικές του αποφάσεις στον ρου της πραγματικότητας την οποία είχε επανειλημμένως απαρνηθεί. Πέρασαν τρία χρόνια διακυβέρνησης των «Συριζανέλ» δίνοντας την ευκαιρία στους Έλληνες να περάσουν ένα μεγάλο σχολείο με σωρεία παθημάτων που κανονικά θα έπρεπε να γίνουν μαθήματα.

Αυτό σημαίνει πως κάθε πληροφορία, κάθε απόφαση και κάθε ανακοίνωση που βγαίνει από το Μαξίμου δεν μπορεί να αξιολογείται ως αληθινή. Κανονικά, θα έπρεπε πρώτα να μαθαίνουμε την είδηση, στη συνέχεια να κάνουμε τις εικασίες μας και στο τέλος να περιμένουμε την αυτοδιάψευση ή την προσαρμογή της ερμηνείας στις νέες ανάγκες επικοινωνίας.

Έτσι έγινε και χθες με τον non paper που διέρρευσε από το γραφείο του πρωθυπουργού και δεν ανταποκρίνεται στα άρθρα της συμφωνίας που επιτεύχθηκε ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ. Γιατί σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόφσκι, συνιστά ερμηνεία και όχι συμπεφωνημένη σημειολογία.

«Οι αρχές της συμφωνίας καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα ερμηνεύει τον όρο Μακεδονία. Αποδέχεται επίσης τον τρόπο με τον οποίο ερμηνεύουμε εμείς, στην πΓΔΜ, τον όρο "Μακεδονία". Γίνεται σαφής διάκριση ανάμεσα σε αυτό που σημαίνει η Μακεδονία για αυτούς και τι σημαίνει για εμάς, και είναι κάτι που αποδέχθηκαν», ανέφερε ο κ. Μποσνιακόφσκι σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο της γείτονος χώρας, MIA. Eπιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της πΓΔΜ επανέλαβε ότι διατήρησαν το δικαίωμα να αποκαλούν τους εαυτούς τους «Μακεδόνες». «Η συμφωνία προβλέπει τη μετάφραση του ονόματος "Ρεπούμπλικα Σεβέρνα Μακεντόνιγια" σε όλες τις γλώσσες, αλλά το έγγραφο δεν προβλέπει μεταγραφή του ονόματος Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με λατινικούς χαρακτήρες», σημείωσε επίσης ο εκπρόσωπος. Τέλος, επισήμανε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί σταδιακά τα επόμενα πέντε χρόνια παράλληλα, με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ στο τελικό κείμενο που δόθηκε στα κόμματα της Βουλής δεν υπάρχει το όνομα που έχει συμφωνηθεί για την πΓΔΜ με τη μορφή «Severna Makedonja» παρά το γεγονός πως το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου στο non paper που εξέδωσε, χθες, το αναφέρει μεταξύ των κερδών που αποκομίζει η ελληνική πλευρά.

Αυτός ακριβώς είναι ο τρόπος με τον οποίο η κοινωνία ταπεινώνεται και εμπεδώνεται παντού η ευκολία του πολιτικού αμοραλισμού. Του απόλυτου και απροκάλυπτου κυνισμού, της αδιαφορίας για την εντύπωση που προκαλεί η απάτη και το δεδηλωμένο χάσμα μεταξύ αλήθειας και ψεύδους.

Ο πολιτικός μηδενισμός έχει πια ξεκάθαρα αφομοιωθεί από όλους. «Μόνο εμείς λέμε ψέματα; Οι προηγούμενοι τα έλεγαν για δεκαετίες! Και ταυτόχρονα δεν επίλυαν εθνικά θέματα, όπως το Μακεδονικό".

Όλα αυτά βέβαια, δείχνουν να μην τρομάζουν την κυβέρνηση που συνεχίζει απτόητη την πορεία της προς την φτωχοποίηση των Ελλήνων. Μολονότι τώρα, βιώνουμε το ηρωικό έπος του Σκοπιανού και δεν έχουμε χρόνο να καταλάβουμε το τσουνάμι που έρχεται από τον ωκεανό...

Μένει μόνο να δούμε αν η κοινωνία παραμένει τόσο πολύ εθισμένη στο ψέμα και στην αποδοχή της παραπλάνησης. Αν ακόμα, έχει διάθεση για λιτανείες, τελετουργικά και αναβίωση μαγισσών. Όπως επίσης, αν το προφανές απατηλό και γελοίο είναι ικανό να λειτουργήσει προεκλογικά, σε μια οικονομία που βρίσκεται εξαρτημένη από την εποπτεία και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τον «λαό» με πελατειακούς όρους.