Παύλος Χρηστίδης: Δεν θα παίξουμε με την φωτιά, δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις και στην πόλωση

Παύλος Χρηστίδης: Δεν θα παίξουμε με την φωτιά, δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις και στην πόλωση

Σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις στέλνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, ο οποίος μιλώντας στο liberal.gr τάσσεται κατά της πραγματοποίησης της πορείας εν μέσω πανδημίας και κατηγορεί ταυτόχρονα τον Αλέξη Τσίπρα για οπορτουνισμό αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για αυταρχισμό. Υπογραμμίζει πως το κόμμα του δεν θα παίξει με την φωτιά της πανδημίας αφήνοντας αιχμές για την στάση του ΚΚΕ και του ΜεΡΑ25.

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη η κυβέρνηση με την απόφασή της να απαγορέψει την συνάθροιση άνω των 4 ατόμων έριξε «λάδι στη φωτιά» κατηγορώντας και τον ΣΥΡΙΖΑ για οπορτουνισμό αφού από την μία πλευρά δηλώνει πως δεν συμφωνεί με την πορεία από την άλλη «συνυπογράφει στην ουσία για την πραγματοποίησή της, σιγοντάροντας, με αυτόν τον τρόπο, στην πόλωση».

Την ίδια όμως στιγμή και αφού σημειώνει πως για το Κίνημα Αλλαγής η κυβέρνηση κινείται με αυταρχικό τρόπο ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται θέμα συμμετοχής σε οποιοδήποτε «μέτωπο» επιχειρείται να δημιουργηθεί με αφορμή την πανδημία. Για το λόγο αυτό άλλωστε δεν συνυπέγραψε το ψήφισμα των τριών κομμάτων θεωρώντας πως δεν επιφέρει και κάποιο αποτέλεσμα θέτοντας θέμα αντισυνταγματικότητας.

Το θέμα οπως υπογραμμίζει είναι πολιτικό και όχι νομικό. Σε κάθε περίπτωση όμως η υλοποίηση της πορείας μνήμης σήμερα «υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες που βιώνουμε, είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Ρίσκο που θεωρούμε πως κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θα μπορούσε να πάρει».

Συνέντευξη στον Τάσο Ευαγγελίου

- Θεωρείτε πως ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσει μια πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την πορεία μνήμης για το Πολυτεχνείο;

Όχι βέβαια. Και αυτό είναι κάτι που επισήμανε από την πρώτη στιγμή η Φώφη Γεννηματά στην ομιλία της την προηγούμενη Πέμπτη στην Βουλή. Είναι ευθύνη του κ. Μητσοτάκη το γεγονός ότι σήκωσε πολύ ψηλά τους τόνους γύρω από την πορεία του Πολυτεχνείου, ενώ θα μπορούσε με συναίνεση και συνεννόηση με τα πολιτικά κόμματα να βρει μια συμφωνία για την μη διεξαγωγή της πορείας, η πραγματοποίηση της οποίας θα μπορούσε να βάλει σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων διαδηλωτών.

Η ΝΔ έριξε λάδι στη φωτιά με τις ανακοινώσεις της ΕΛΑΣ, την εποπτεία Μπογδάνου έξω από το Πολυτεχνείο, ως εμψυχωτή, με την ένταση του κ. Μητσοτάκη στη Βουλή, την προηγούμενη Πέμπτη. 

Σε κάθε περίπτωση εμείς από την πρώτη στιγμή έχουμε ξεκαθαρίσει: λέμε ένα μεγάλο όχι στον αυταρχισμό τον οποίο έχει δείξει από την Κυριακή η κυβέρνηση Μητσοτάκη με την επιλογή της ανακοίνωσης της ΕΛΑΣ, αλλά και ένα μεγάλο ναι στην προστασία της υγείας των πολιτών έτσι όπως είναι αυτονόητο να κάνουμε όλοι οι πολίτες και όλοι όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική.

- Είπατε πως ήταν ευθύνη του Πρωθυπουργού, όμως το ΚΚΕ είχε από την αρχή καταστήσει σαφές πως πραγματοποιήσει την πορεία που γίνεται ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου προς την αμερικανική πρεσβεία...

Κατά την άποψή μας αυτό ήταν κάτι που θα μπορούσε να έχει λυθεί χωρίς να υπάρχει νέα εντολή της ΕΛΑΣ. Είναι κάτι το οποίο αφορά τον αυτοπεριορισμό που θα μπορούσε να πετύχουν όλα τα κόμματα λαμβάνοντας υπόψη την μεταδοτικότητα του κορονοϊού που σημειωτέον δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι θανατηφόρος. 

Νομίζω δεν χωρά συζήτηση ότι η πραγματοποίηση της πορείας υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες που βιώνουμε είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Ρίσκο που θεωρούμε πως κανένας πολιτικός αρχηγός δεν θα μπορούσε να πάρει.

- Το Κίνημα Αλλαγής τάχθηκε όμως εξ αρχής κατά του ψηφίσματος ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, στο οποίο γίνεται λόγος για αντισυνταγματικότητα της απόφασης σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων...

Είναι αυτονόητο πως εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτή την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό στον οποίο παγιδεύτηκαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις. Εμείς δεν συναινούμε σε κείμενα που ενώ δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα για την υπέρβαση των κυβερνητικών αυθαιρεσιών ουσιαστικά υιοθετούν και την επιλογή κομμάτων όπως είναι το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 για την πραγματοποίηση της πορείας εν μέσω πανδημίας σε αντίθεση με τη δική μας θέση.

Η δε στάση του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τον οπορτουνισμό του από τη στιγμή που ενώ δεν συμφωνεί, όπως λέει, με την πορεία, συνυπογράφει στην ουσία για την πραγματοποίησή της, σιγοντάροντας, με αυτόν τον τρόπο, στην πόλωση.

Επομένως, εμείς δεν θα παίξουμε αυτήν την ώρα με την φωτιά, δεν συμμετέχουμε σε μετωπικές κινήσεις, δεν συναινούμε στην πόλωση. Έχουμε απόλυτη τοποθέτηση απέναντι στον κίνδυνο τον οποίο έχει οποιοσδήποτε συνωστισμός και επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά και απέναντι στον αυταρχικό τρόπο που πορεύθηκε η κυβέρνηση με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

- Είναι αντισυνταγματική αυτή η απόφαση όπως είπε και ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Χάρης Καστανίδης;

Για εμάς το ζήτημα είναι πολιτικό. Επομένως δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση η οποία αφορά αποφάσεις που λαμβάνονται από το ΣτΕ και έχουν νομικό περιεχόμενο. Η συζήτηση αφορά την απαράδεκτη και προκλητική απόφαση που κατά τη γνώμη μας αποδεικνύει τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης. Και η θέση μας αυτή είναι πάνω από νομικές προσεγγίσεις ερμηνείες που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά.

- Τι διαφορετικό θα έκανε το Κίνημα Αλλαγής αν ήταν κυβέρνηση και έπρεπε να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση;

Εκ των προτέρων συνεννόηση με όλα τα πολιτικά κόμματα. Θα θέταμε προ των ευθυνών τους όλους τους εμπλεκόμενους για τον κίνδυνο που ενέχει η πραγματοποίηση της πορείας στην υγεία και σαφής οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα εορταστεί η επέτειος του Πολυτεχνείου με ασφάλεια, προστασία όλων. Η κυβέρνηση κινείται πάντα με καθυστέρηση και εκ των υστέρων.

Έχουμε χρόνια μπροστά μας, ξεπερνώντας την πανδημία του κορονοϊού, για να τιμούμε αυτή την μεγάλη επέτειος για την Ελευθερία και για την Δημοκρατία, αλλά και για την νεολαία της πατρίδας μας που έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων παρά την επίθεση που δέχεται από τη Ν.Δ. ως υπεύθυνη για τη διάδοση του ιού.

- Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ο Αλέξης Τσίπρας στην επικοινωνία του με τη Φώφη Γεννηματά έθεσε θέμα κοινού μετώπου κατά της κυβέρνησης με αφορμή την απόφαση για την πορεία του πολυτεχνείου. Πως αντιδρά το Κίνημα Αλλαγή σε αυτή την πρόταση;

Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή την τεχνητή πόλωση. Και κυρίως δεν πιστεύουμε σε αυτά τα «μετωπικά» σχήματα. Έχουμε καθαρή άποψη απέναντι στο «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του κ. Μητσοτάκη που έχει ευθύνη για την κορύφωση της αντιπαράθεσης, αλλά ταυτόχρονα δεν πιστεύουμε σε σχήματα και διαδικασίες που δεν έχουν πρακτικό αντίκρυσμα.

Το πως θα επιλέξουμε εμείς να κλιμακώσουμε την αντίδρασή μας στον αυταρχισμό, που εξελίσσεται με διαφορετικούς τρόπους,(επισημαίνω στο σημείο αυτό πως εμείς δώσαμε στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο προβάλλονται οι θέσεις του Κινήματος Αλλαγής στην ελληνική τηλεόραση), είναι κάτι που αποτελεί δικαίωμα μας. 

- Πιστεύετε ότι θα μπορούσε ληφθεί άλλα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και να είχε αποφευχθεί και το lockdown;

Η κυβέρνηση καθυστέρησε να πάρει μέτρα σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες όπως η Θεσσαλονίκη οι Σέρρες αλλά και τα Ιωάννινα. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πλέον τα κρούσματα σε αυτές τις περιοχές έχουν ξεφύγει. Είναι δε αυτονόητο πως η ευθύνη της κυβέρνησης για την αύξηση των κρουσμάτων από 30 στις αρχές Ιουνίου σε πάνω από 2000 ημερησίως είναι πολύ μεγάλη και οφείλει να δώσει μια απάντηση στο τι ακριβώς συνέβη και δεν έχει ειπωθεί επισήμως.

Τι εννοώ; Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως δεν οφείλεται στην κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού, δεν οφείλεται στα σχολεία. Κάπου όμως οφείλεται και πρέπει να δοθεί μια σαφής και ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με την βασική αιτία που να στηρίζεται σε συγκεκριμένα δεδομένα. Θα μπορούσαμε να έχουμε αποφύγει το lockdown.