ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο κατήφορος των απελπισμένων

Θα μπορούσε να αποτελεί τίτλο μιας δραματικής σειράς στο Netflix. Θα μπορούσε να αποτελεί τίτλο ερωτικού μυθιστορήματος από βιβλιαράκι τύπου βίπερ. Όμως δεν είναι. Είναι τίτλος ενός άρθρου, που προσπαθεί να ερμηνεύσει και να εξηγήσει τη στάση, που κράτησε η αντιπολίτευση μέσα στο 2020. Και που συνεχίζεται απαράλλαχτη, με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Θα μπορούσαμε εύκολα να πούμε, ότι η πλειονότητα των πολιτών στάθηκε με κοινωνική υπευθυνότητα, αλλά και με αίσθημα ατομικής ευθύνης, μπροστά στην παρατεταμένη κρίση, που βιώνουμε εδώ και ένα δωδεκάμηνο. Ακολούθησε σε γενικές γραμμές τις οδηγίες, υπάκουσε στο καθεστώς των περιορισμών και ανταποκρίθηκε σε ικανό βαθμό στην αναγκαιότητα προσαρμογής στις νέες συνθήκες.   

Οι πολίτες συνεχίζουν να βαδίζουν στην ανηφόρα των εξελίξεων, γνωρίζοντας ότι ο δρόμος είναι και θα παραμένει δυσκολοδιάβατος. Αγωνίζονται να σταθούν όρθιοι, για να ξεπεράσουν τις αντιξοότητες και να διαβούν με ασφάλεια την τάφρο, που τους χωρίζει από την επόμενη ημέρα. 

Δείχνουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, εκφράζουν ανησυχίες, διατυπώνουν ενστάσεις. Όμως σε γενικές γραμμές, συμπορεύονται μαζί με τους άλλους ευρωπαίους πολίτες, πάνω στο πλάνο που έχει σχεδιαστεί. Ένα πλάνο που μπορεί να έχει λάθη και που μπορεί να αντιμετωπίζει καθυστερήσεις στην εφαρμογή του. Όμως παραμένει το μόνο πλάνο που θα μπορέσει με ασφάλεια και σιγουριά, να επαναφέρει τον τόπο στην καθημερινή κανονικότητα. 

Αντίθετα με αυτόν τον ανήφορο που ακολουθεί η κοινωνία, υπάρχει ο κατήφορος πάνω στον οποίο κουτρουβαλάει η αντιπολίτευση. Και δεν αναφερόμαστε ούτε στο κόμμα των επιστολών του Θεού, ούτε στο κόμμα των χαρούμενων παιδιών και της ασυναρτησίας, αλλά ούτε και στο κόμμα που παραμένει σε διαρκές και ανεπίστρεπτο κώμα από τη στιγμή της κατάρρευσης της Σοβιετικής Ένωσης και της διάψευσης των οραμάτων του. Αυτό το τμήμα της αντιπολίτευσης, ούτως ή αλλιώς φλερτάρει με τη γραφικότητα και την άρνηση της πραγματικότητας.

Αναφερόμαστε στον κατήφορο που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ μαζί με το ΣΥΡΙΖΑ και τον όψιμο εναγκαλισμό τους.  Μπορεί ακόμα σε επίπεδο ηγεσίας να κρατούν αποστάσεις, όμως οι θέσεις τους συγκλίνουν ολοένα και περισσότερο. Ολοένα και περισσότερο δένουν σαν σε παζλ, οι καταγγελίες τους και οι προτάσεις τους. Μέσα όμως από αυτή τη σύμπλευση, διαγκωνίζονται ταυτόχρονα, για το ποιος από τους δυο θα υιοθετήσει το πιο αγωνιστικό προφίλ.  

Το πεδίο του εναγκαλισμού του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ, έχει μεγάλη γκάμα περιεχομένου. Έβρος, νησιά ανατολικού Αιγαίου και μεταναστευτικό, λοκντάουν, εμβόλια, πανεπιστήμια, διερευνητικές επαφές με Τουρκία και ότι άλλο  εκτιμούν, ότι μπορεί να τους φανεί χρήσιμο στο οπλοστάσιο τους. Δεν θα μπούμε στον κόπο να παρουσιάσουμε στις θέσεις τους. Από μόνες τους προκαλούν θυμηδία και συγκαταβατικές κινήσεις του κεφαλιού. 

Αν μάλιστα σε αυτές τις απελπισμένες κινήσεις συνυπολογιστούν, οι ακραίες εσωκομματικές αντιθέσεις και ίντριγκες στα πλαίσια των ισορροπιών και του τελικού πλασαρίσματος στο κυοφορούμενο κοινό σχήμα, γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι ο κατήφορος δεν έχει τέλος.

Όπως γράφεται κατά κόρον, ο τόπος έχει ανάγκη από μια δυνατή και ορθολογική αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που θα είναι χρήσιμη και όχι γραφική. Δυστυχώς, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονται για το βραβείο της πιο άκαιρης, άκυρης και φαιδρής αντιπολίτευσης. 

Ας μην πάμε μακριά. Ας διαβάσουμε τις ανακοινώσεις των συλλόγων των εκπαιδευτικών που ζητούν την άμεση απόσυρση της υπουργικής απόφασης που αλλάζει την ώρα αποχώρησης των νηπίων από τις 13.00 στις 13.10 από τα νηπιαγωγεία, για να αντιληφθούμε την ποιότητα της αντιπολίτευσης σήμερα.

Τελευταίο διαμάντι η προχθεσινή ανακοίνωση του Γραφείο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, ως απάντηση στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι μέσα στο 2020 πωλήθηκαν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από όσα υπολόγιζε η κυβέρνηση. Τι απάντησε το ΠΑΣΟΚ; 

«Ποιος έκανε την δήλωση; Δεν είναι ούτε ο CEO της Volkswagen, ούτε ο Elon Musk της Τesla. Είναι ο κ. Μητσοτάκης, στη σημερινή του επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης. Μόνο που ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε να πει ότι όλα όσα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πουλήθηκαν πέρυσι, είναι εισαγόμενα. Γιατί απλά δεν πιστεύει στην ανάπτυξη με παραγωγή στον τόπο μας».

Με δυο λόγια το ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε(!) τον πρωθυπουργό για το γεγονός ότι δεν υπάρχει βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων στην Ελλάδα! Ο κατήφορος είναι μακρύς. Αλλά ευτυχώς οι πολίτες έχουν αποστασιοποιηθεί πλήρως από το φαιδρό μα επικίνδυνο, απελπισμένο αντιπολιτευτικό γαϊτανάκι.