Παράφωνη Καρμίνα Μπουράνα

Του Θανάση Χειμωνά

Μια το «μακεδονικό» ζήτημα, μια η κοκορομαχία ανάμεσα σε ΠΑΜΕ και Αχτσιόγλου έχει περάσει λίγο σε δεύτερη μοίρα το ιστορικής σημασίας ιδρυτικό συνέδριο του πολιτικού μορφώματος που ονομάζεται «Κίνημα Αλλαγής». Κι όμως, απέχουμε μόλις δύο μήνες από την αφετηρία μιας πολιτικής κίνησης που φιλοδοξεί να καλύψει τον καταταλαιπωρημένο κεντροαριστερό και μεσαίο χώρο και να διεκδικήσει (έτσι λένε αυτοί που την εκπροσωπούν- ποιος είμαι εγώ να το αμφισβητήσω;) την δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές από τον καταρρέοντα (πάλι οι ίδιοι το υποστηρίζουν αυτό) ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα πρόσωπα που θα πλαισιώσουν την Συντονιστική Γραμματεία του συνεδρίου. Στην συντριπτική τους πλειοψηφία πρόκειται για ονόματα που μεσουρανούν στον ευρύτερο πασοκικό χώρο εδώ και δεκαετίες συν δυο-τρεις ποταμίσιους. Ανανέωση γιοκ. Σαν να μην έφτανε αυτό όμως η ποσόστωση της εν λόγω γραμματείας δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Κιν.Α. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ρεπορτάζ του στο Protagon ο καλός φίλος Γιώργος Πιέρρος τόσο ο φιναλίστ των εκλογών, Νίκος Ανδρουλάκης, όσο και ο τρίτος της διαδικασίας, Γιώργος Καμίνης, διαθέτουν μόλις έναν εκπρόσωπο έκαστος. Ο δε πέμπτος, βουλευτής και πρώην υπουργός, Γιάννης Μανιάτης δεν έχει κανέναν!

Αντίθετα, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και η ΔΗΜΑΡ, που δεν κατέβασαν υποψήφιο στις αρχαιρεσίες ούτε υποστήριξαν επίσημα κάποιον από τους «μονομάχους» καθώς και του Ποτάμι του τέταρτου και καταϊδρωμένου Σταύρου Θεοδωράκη εκπροσωπούνται στο συγκεκριμένο σώμα με κόσμο και ντουνιά.

Φυσικά, Ανδρουλάκης και Καμίνης διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απαράδεκτη κατάσταση. Όλα αυτά όμως είναι ψιλά γράμματα. Το θέμα είναι πως κατευθυνόμαστε προς ένα παντελώς ελεγχόμενο συνέδριο όπου το δίδυμο Φώφης-Σταύρου (μια συμμαχία που είχε ήδη διαφανεί πριν καλά καλά διεξαχθεί ο πρώτος γύρος των εκλογών με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αδιαφιλονίκητη επικεφαλής και τον ομόλογό της στο Ποτάμι να αποδέχεται τον άτυπο τίτλο του «υπαρχηγού») θα κυριαρχήσει απ' άκρη σ' άκρη.

Οι όποιες τάσεις και συνιστώσες θα αφομοιωθούν και θα εξαϋλωθούν από τα στίφη των «προεδρικών». Οι ελάχιστες προοδευτικές και ανανεωτικές φωνές θα πνιγούν σε μια εκκωφαντική Καρμίνα Μπουράνα. Την επόμενη μέρα θα ξεκινήσει η μεγάλη προσπάθεια να ξαναχτιστεί ένα «νέο» ΠΑΣΟΚ με νέο όνομα αλλά και τα πιο παλιά και σάπια υλικά.

Βασικά τα λέγαμε αυτά από το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου. Ποιος μας άκουγε όμως; Όλοι τότε πανηγύριζαν για την «μαζική συμμετοχή των δημοκρατικών πολιτών»…