Πάνος Μαϊστρος: Για μια νέα «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης»

Πάνος Μαϊστρος: Για μια νέα «Επιχείρηση Πολεοδομικής Ανασυγκρότησης»

Του Πάνου Μαΐστρου

Η τραγωδία στην Ανατολική Αττική καθρεφτίζει για άλλη μια φορά την σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας μας και του πολιτικού και διοικητικού συστήματος της χώρας μας.

Συμφωνώ ότι, σε όσους είχαν την πολιτική διεύθυνση των δομών και των λειτουργιών της πολιτικής προστασίας, πρέπει να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες για τα αποτελέσματα αυτής της πυρκαγιάς, έστω και αν πράγματι οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες. Άλλωστε οι πολιτικοί εκτός της υποκειμενικής ευθύνης που έχουν για τυχόν παραλείψεις τους, έχουν και την αντικειμενική ευθύνη εκ του θεσμικού ρόλου τους.

Ενδεχομένως και η δικαιοσύνη να διαπιστώσει ποινικές ευθύνες σε διοικητικά στελέχη για παράβαση καθήκοντος ή και για βαριά αμέλεια.

Αλλά αυτά δεν αρκούν. Μπορεί να εκτονώσουν την εύλογη λαϊκή οργή, αλλά καλύπτουν τις βαθύτερες αιτίες των δεινών μας, δεν θωρακίζουν τη χώρα μας απέναντι σε πυρκαγιές, πλημμύρες και σεισμούς και γενικότερα δεν κάνουν αποτελεσματικότερο τον Δημόσιο τομέα στην προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Χρειάζεται να αναστοχαστούμε ως κοινωνία τι δεν κάναμε σωστά στα 43 χρόνια της Μεταπολίτευσης, τι πρέπει να κάνουμε τώρα, πριν θρηνήσουμε την επόμενη τραγωδία.

*Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Metarithmisi.gr