Π. Λιαργκόβας: «Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν κινείται με σκοπιμότητες»

Π. Λιαργκόβας: «Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν κινείται με σκοπιμότητες»

Ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας απαντά στα ερωτήματα του Liberal μετά τον θόρυβο από την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή η οποία αμφισβήτησε τον εύκολο δρόμο εξόδου από την κρίση και προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης. Το γραφείο δεν κινείται με σκοπιμότητες λέει ο επικεφαλής του και επισημαίνει ότι η κριτική στις θέσεις του είναι θεμιτή και δεν συνιστά πολιτική πίεση. Ο ίδιος εξηγεί ότι είναι εσφαλμένη η συνολική απόρριψη της συμφωνίας παρά τα μέτρα λιτότητας που περιέχει, και θεωρεί πως το κλείσιμο της αξιολόγησης απελευθερώνει εργαλεία για την ανάκαμψη της οικονομίας και την διευθέτηση του χρέους.

Συνέντευξη στον Βασίλη Γεώργα

-Δεν θα σας ρωτήσω αν χάθηκε χρόνος στις διαπραγματεύσεις-αυτό το βλέπουν όλοι. Το ερώτημα είναι αν χάθηκε τόσος πολύς χρόνος ώστε να έχει πλέον ναρκοθετηθεί όλος ο σχεδιασμός για την λήξη του τρίτου μνημονίου το καλοκαίρι του 2018. Μπορούν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να εκπληρωθούν τόσες πολλές προϋποθέσεις ώστε η Ελλάδα να μην χρειαστεί ξανά χρηματοδότηση από τους μηχανισμούς διάσωσης και να δανείζεται μόνο από τις αγορές;

-Κατ΄ επανάληψη έχουμε επισημάνει ότι το κλείσιμο της αξιολόγησης θα αλλάξει κυρίως το κλίμα στην οικονομία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως με την ανακοίνωση της προκαταρκτικής συμφωνίας το Χρηματιστήριο σημείωσε άνοδο και από την άλλη τα spreads έπεσαν και μάλιστα σημαντικά. Αυτό δείχνει πως υπάρχουν περιθώρια υλοποίησης του σχεδιασμού σχετικά με την ολοκλήρωση του χρόνου του τρίτου μνημονίου. Σε συνδυασμό μάλιστα με την ταχεία προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων είναι εφικτό να σημειωθεί μια σημαντική αλλαγή που θα δώσει και την απαραίτητη ώθηση στην ανάπτυξη. Όλα αυτά υπό προϋποθέσεις που όμως δεν είναι ανέφικτες.

-Λέτε ότι η χώρα έχει βρεθεί σε παγίδα λιτότητας με συνεχείς αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών που ναρκοθετούν την ανάκαμψη. Τι είναι αυτό που μπορεί να μας απεγκλωβίσει; Σε λίγες ημέρες ψηφίζονται πάλι μέτρα λιτότητας που θα πέσουν σαν λαιμητόμος στην οικονομία το 2019-2020.

- Δεν νομίζω πως υπάρχουν οικονομολόγοι που να πιστεύουν πως οι αυξήσεις των φόρων και οι περικοπές δαπανών δεν ναρκοθετούν την ανάκαμψη. Όμως και πάλι θέλω να τονίσω πως υπάρχουν περιθώρια ενίσχυσης της δυναμικής που διαμορφώνει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στην έκθεση τονίζουμε με σαφήνεια ότι είναι εσφαλμένη η συνολική απόρριψη της συμφωνίας με οποιοδήποτε επιχείρημα. Και αυτό διότι το κλείσιμο της αξιολόγησης απελευθερώνει εργαλεία σημαντικά για την ανάκαμψη της οικονομίας.

- Έχετε άποψη για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε πέρυσι να εμφανίσει οκτώ φορές υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα και επί της ουσίας να επιτύχει τους στόχους που η ίδια κατήργησε από το προηγούμενο μνημόνιο; Σε τι μας ωφέλησε πολιτικά και οικονομικά αυτή η υπεραπόδοση;

Κακά τα ψέματα. Μπορεί πράγματι να εκτιμάται ότι το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα δημιούργησε προβλήματα στην πραγματική οικονομία, εν τούτοις αποτέλεσε ένα εργαλείο στις διαπραγματεύσεις. Όμως ρόλος του Γραφείου Προϋπολογισμού του Kράτους στη Βουλή δεν είναι να κάνει τέτοιες εκτιμήσεις. Αυτό που επισημάναμε και στην έκθεσή μας είναι ότι είναι δύσκολο να διατηρηθούν τέτοιες αποδόσεις ως προς το πλεόνασμα σε μακροχρόνια βάση.

-Διαβάζουμε όλο και περισσότερες εκτιμήσεις ότι ρυθμούς ανάπτυξης 2,7% όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, δεν πρόκειται να επιτύχει φέτος η Ελλάδα. Μπορείτε να μας πείτε τι θα σήμαινε αυτό για την οικονομία και το πρόγραμμα;

- Αν προσέξατε στην έκθεση δεν προβαίνουμε σε ποσοστιαία εκτίμηση. Δεν είναι τυχαίο αυτό. Θα έχουμε μια καλύτερη εικόνα μετά το πρώτο εξάμηνο εν τούτοις οφείλω να ομολογήσω πως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν θα κινηθούν σε αυτά τα επίπεδα.

-Τι αποτέλεσμα περιμένετε ότι θα προκύψει από την συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους μεταξύ των δανειστών μας ;

-Οι δανειστές κύριε Γεώργα οφείλουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η ελληνική πλευρά έκανε αυτό που έπρεπε. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο το θέμα της μη διευθέτησης του χρέους. Και να είστε βέβαιος πως το κλείσιμο της αξιολόγησης σε συνδυασμό με τη διευθέτηση αυτή θα δημιουργήσει τη δυναμική που απαιτείται προκειμένου να κινηθεί η ελληνική οικονομία.

-Νομίζω πρέπει να απαντήσετε σε μια εύλογη ερώτηση όλων μας; Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής είχε κάποια σκοπιμότητα όταν προχθές, ανήμερα της προκαταρκτικής συμφωνίας με τους δανειστές, δημοσιοποίησε την τριμηνιαία έκθεσή του ; Κάποιοι είπαν ότι ενεργήσατε πολιτικά και χαλάσατε το καλό κλίμα.

-Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν κινείται με σκοπιμότητες. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό το έχουμε αποδείξει τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που το απαρτίζουμε. Επίσης δεν  γνωρίζαμε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει το πρωί της ημέρας που είχε αποφασιστεί να δημοσιοποιηθεί η έκθεση.

-Κάνατε μια ανάλυση για την οικονομία και την τεκμηριώσατε με τον τρόπο που θεωρούσατε επαρκέστερο. Παρ όλα αυτά υπήρξαν πλευρές  που δυσαρεστήθηκαν. Αισθάνεστε ότι ως θεσμός το Γραφείο και η ομάδα των επιστημόνων που εργάζεστε σε αυτό είστε εκτεθειμένοι σε πολιτικές πιέσεις ;

Το έχω ξαναπεί. Δεν έχουμε υποστεί πολιτικές πιέσεις. Αν τώρα πάλι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και απόψεις αυτό δεν σημαίνει, πιστεύω, πως υπάρχει κάποια πολιτική πίεση. Άλλωστε ως Γραφείο παρουσιάζουμε τις εκθέσεις μας στις αρμόδιες επιτροπές και κατά τη συζήτησή τους δεχόμαστε ερωτήσεις στις οποίες απαντούμε αλλά και κριτική για την αξιολόγηση που κάνουμε. Νομίζω ότι αυτό είναι και θεμιτό και λογικό.