P.Sanfey (EBRD): Γιατί επενδύουμε στην ελληνική αγορά ενέργειας - Τα επόμενά μας σχέδια

P.Sanfey (EBRD): Γιατί επενδύουμε στην ελληνική αγορά ενέργειας - Τα επόμενά μας σχέδια

Στον απόηχο της εισόδου της EBRD στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ , ο Peter Sanfey , Deputy Director for Country Economics της EBRD εξηγεί στο Liberal Markets και το Νικόλα Ταμπακόπουλο, γιατί η τράπεζα επενδύει στην πράσινη ενέργεια και στις ΑΠΕ. Ο κ.Sanfey αναφέρεται στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας και προαναγγέλλει νέες σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας, εκτός των 5 δισ. ευρώ που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί.

Ο ίδιος σημειώνει πως «συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, ιδίως σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και οι εξαγωγές», ενώ παραδέχεται πως «μια παρατεταμένη αύξηση των τιμών της ενέργειας θα αποτελούσε πράγματι πρόβλημα για αρκετές χώρες»

Γιατί επενδύετε στην πράσινη μετάβαση ; Ποιες οι προοπτικές του κλάδου της πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα και γιατί είναι σημαντικός;

Η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η προώθηση της απαλλαγής από τον άνθρακα και της ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή, είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας στην Ελλάδα για τα επόμενα 4 χρόνια. Αυτό συμβαδίζει με τους φιλόδοξους περιβαλλοντολογικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και με τον γενικό στόχο της EBRD να γίνει κατά πλειοψηφία πράσινη τράπεζα έως το 2025, αφιερώνοντας περισσότερο από το 50% των συνολικών επενδύσεών της σε πράσινα έργα. Πιστεύουμε ότι η δράση για το κλίμα είναι πολύ σημαντική και το σχέδιο της EBRD καλύπτει όλο το φάσμα πιθανών δραστηριοτήτων για την τόνωση των επενδύσεων, από πράσινα ομόλογα και ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα έως επενδύσεις σε πράσινες υποδομές, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση, μεταξύ άλλων.

Σχεδιάζετε και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα και σε ποιους τομείς;

Ναι, έχουμε επενδύσει πάνω από 5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι στιγμής και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την ελληνική οικονομία. Εστιάζουμε στη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα και στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Οι πράσινες επενδύσεις, κυρίως στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στα πράσινα ομόλογα, είναι στις προτεραιότητές μας. Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για την εφαρμογή του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ, ιδίως σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η ψηφιοποίηση και οι εξαγωγές.

Η ενεργειακή κρίση πιστεύετε ότι θα κάνει ζημιά στην οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης;

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η πρόσφατη ενεργειακή κρίση θα προκαλέσει μόνιμη ζημιά στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Μια παρατεταμένη άνοδος των τιμών της ενέργειας θα αποτελούσε πράγματι πρόβλημα για τις περισσότερες χώρες, οι οποίες είναι καθαροί εισαγωγείς ενέργειας. Ωστόσο, η κατάσταση έχει ηρεμήσει τις τελευταίες ημέρες και προς το παρόν δεν προβλέπουμε βραχυπρόθεσμη ενεργειακή κρίση. Γενικότερα, η ενεργειακή κρίση έχει αναδείξει τη σημασία της εστίασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως μακροπρόθεσμη λύση, και αυτός είναι ένας τομέας στον οποίο η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες.

Ποια είναι η πρόβλεψή σας για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας το 2021 και το 2022;

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας μας εξέπληξαν θετικά φέτος και έχουμε αναβαθμίσει σημαντικά την πρόβλεψή μας για την ανάπτυξη για το 2021 στο 7%. Δεδομένης αυτής της υψηλής βάσης, η ανάπτυξη είναι πιθανό να μετριαστεί το 2022, αλλά εξακολουθεί να παραμένει αρκετά ισχυρή – προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,9%. Φυσικά, όλες οι παρούσες προβλέψεις υπόκεινται σε μεγάλη αβεβαιότητα, αλλά προς το παρόν είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη.

Τέλος, η πανδημική κρίση θα μπορούσε να καθυστερήσει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη;

Μια αναζωπύρωση της πανδημίας θα ήταν σίγουρα αρνητική για τις προοπτικές ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκτεταμένη εκ νέου εισαγωγή των lockdown και άλλων μέτρων περιορισμού, τα οποία είναι πολύ ανατρεπτικά για την οικονομία. Προς το παρόν είναι δύσκολο να πούμε εάν η κρίση της πανδημίας θα επιδεινωθεί – αυτό εξαρτάται εν μέρει από το αν θα εμφανιστούν νέες μεταλλάξεις του ιού και από το πόσο αποτελεσματικά θα μπορούσαν να τις αντιμετωπίσουν τα εμβόλια. Θα είναι σημαντικό για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, να παραμείνουν σε εγρήγορση για τους κινδύνους και έτοιμοι να ανταποκριθούν με μέτρα αντιμετώπισης κρίσεων εάν παρουσιαστεί ανάγκη.