Π. Λυμπερόπουλος: Αναταραχή στο δικαστικό σώμα για την παρέμβαση υπέρ Κουφοντίνα

Π. Λυμπερόπουλος: Αναταραχή στο δικαστικό σώμα για την παρέμβαση υπέρ Κουφοντίνα

Τον χρυσό κανόνα της οφειλόμενης ουδετερότητας που πρέπει να διέπει τη συμπεριφορά των δικαστικών λειτουργών απέναντι σε κάθε κρινόμενη υπόθεση και σε κάθε διάδικο, παραβίασε η προ ημερών ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για τον Δ. Κουφοντίνα, αναφέρει στο liberal.gr ο Πρόεδρος Εφετών, Παναγιώτης Λυμπερόπουλος.

Επισημαίνει ότι στο Δικαστικό Σώμα επικρατεί αναταραχή με αφορμή τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, όπου, όπως λέει, δημοσιοποιούνται αντιδράσεις οι οποίες στις προσεχείς ημέρες θα γίνουν ακόμα περισσότερες, ακόμα πιο έντονες.

Η ηγεσία της Ένωσης Δικαστών, όπως τονίζει, παρενέβη ουσιαστικά στο δικαιοδοτικό έργο συναδέλφων του, υποδεικνύοντας τους στην ουσία το πως πρέπει να αποφασίσουν. Τούτο συνιστά προσβολή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους.

Συνέντευξη στον Γιώργο Φιντικάκη

Σε προ ημερών σας ανάρτηση χαρακτηρίσατε ως θεσμική εκτροπή τη δημόσια τοποθέτηση της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων υπέρ αιτημάτων του συγκεκριμένου καταδίκου. Για ποιο λόγο ; Παραβιάζεται η αρχή της διάκρισης των λειτουργιών του κράτους ;

Η συνταγματική αρχή της Διάκρισης των Λειτουργιών του Κράτους, της Εκτελεστικής, της Νομοθετικής και της Δικαστικής, (άρθρο 26 του Συντάγματος), είναι θεμελιώδης για τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι η μια Λειτουργία δεν μπορεί να παρεμβαίνει στο έργο της άλλης, αλλά να περιορίζεται στο ρόλο που το Σύνταγμα καθορίζει. Οι Δικαστές και Εισαγγελείς αξιώνουν οι εκπρόσωποι της Εκτελεστικής και της Νομοθετικής Λειτουργίας να μην παρεμβαίνουν στο έργο τους, έχοντας ταυτόχρονα την ίδια νομική υποχρέωση έναντι εκείνων. Ο συντάκτης του επίμαχου Δελτίου Τύπου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων παραβίασε την αρχή της διάκρισης των Λειτουργιών, ζητώντας από την Εκτελεστική Λειτουργία να πράξει με συγκεκριμένο τρόπο.

Κάνατε λόγο για προσβολή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών, που ασχολούνται ή θα ασχοληθούν με τις σχετικές υποθέσεις. Τι εννοείτε ;

Κάθε πολίτης επιλύει τις διαφορές του με το Κράτος προσφεύγοντας στα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης. Τα αιτήματα των κρατούμενων στις φυλακές, όταν υποβάλλονται, εξετάζονται από τους αρμόδιους Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς. Στην προκειμένη περίπτωση ο συντάκτης του δελτίου τύπου παρενέβη ουσιαστικά στο δικαιοδοτικό έργο συναδέλφων του, υποδεικνύοντας τους στην ουσία το πως πρέπει να αποφασίσουν. Τούτο συνιστά προσβολή της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας τους και δυστυχώς έγινε από δικαστή και όχι από τρίτο πρόσωπο.

Χθες παραιτήθηκε από μέλος της Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων ο αντιεισαγγελέας Ισ. Ντογιάκος, θύμα ο ίδιος τρομοκρατικής επίθεσης, μιλώντας για «ευθεία και σαφή παρέμβαση σε συγκεκριμένη υπόθεση υπέρ συγκεκριμένου καταδίκου». Στο ήδη βαρύ κλίμα, ήρθε να προστεθεί ανακοίνωση μελών του φορέα, με βολές για τη στάση του προεδρείου απέναντι στα φαινόμενα βίας και τρομοκρατίας. Τι συμβαίνει στο δικαστικό σώμα;

Στο Δικαστικό Σώμα επικρατεί αναταραχή. Τις τελευταίες ώρες δημοσιοποιούνται αντιδράσεις οι οποίες στις προσεχείς ημέρες θα γίνουν ακόμα περισσότερες, ακόμα πιο έντονες. Ο συντάκτης του δελτίου τύπου παραβίασε επιπλέον των ανωτέρω συνταγματικών αρχών και το χρυσό κανόνα της οφειλόμενης ουδετερότητας που πρέπει να διέπει τη συμπεριφορά των Δικαστών και Εισαγγελέων απέναντι σε κάθε κρινόμενη υπόθεση και σε κάθε διάδικο. Όλοι μας πασχίζουμε καθημερινά σε κάθε δίκη να αναδεικνύουμε αυτό το πολύτιμο στοιχείο της δίκαιης δίκης. Το δελτίο τύπου πλήγωσε βαθιά τον καθημερινό μας αγώνα να υπερασπιζόμαστε τους όρους της δίκαιης δίκης.

Η υπόθεση Κουφοντίνα και το αίτημά του για μεταγωγή σε φυλακή της αρεσκείας του έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση με κάποιους να μιλούν για παραβίαση του νόμου και να καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει το κράτος δικαίου. Εφαρμόζεται το κράτος δικαίου στην υπόθεση του Δ. Κουφοντίνα; Ποια η γνώμη σας ;

Το Κράτος Δικαίου είναι μια πραγματικότητα για την Ελληνική Πολιτεία. Οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς το υποστηρίζουν καθημερινά σε κάθε δικαστική αίθουσα. Όποιος πολίτης νομίζει ότι προσβάλλονται τα δικαιώματά του έχει δικαίωμα να ζητήσει δικαστική προστασία και είναι βέβαιο ότι αν υπάρχει δικαίωμα που πλήττεται θα αποκατασταθεί. Αλλά αυτό θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη, ο αρμόδιος Δικαστής και Εισαγγελέας με γνώμονα το Σύνταγμα το Νόμο και τη συνείδησή του και κανένας άλλος.

 Διαβάστε ακόμα:

Σφοδρή σύγκρουση για τον Κουφοντίνα στην Ένωση Δικαστών – Εισαγγελέων - Παραιτήθηκε ο Ισ. Ντογιάκος