Π. Χρηστίδης: Ο Πολάκης μιλάει για να ρίξει δηλητήριο

Π. Χρηστίδης: Ο Πολάκης μιλάει για να ρίξει δηλητήριο

«Η προσπάθεια επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού και αυτοαθώωσης δείχνει το χάσμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την πραγματικότητα. Αντί να σιωπήσουν και να πάνε σπίτι τους, έκαναν συσκέψεις-παρωδία και έδιναν συνεντεύξεις στις οποίες τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι δεν έκαναν λάθη. Την ώρα που τα θύματα είχαν ανάγκη από στήριξη και δύναμη, ο κ. Καμμένος τούς έριχνε το φταίξιμο. Ντροπή!»

Για «τεράστιες ευθύνες» της κυβέρνησης αναφορικά με την τραγωδία στην Ανατολική Αττική κάνει λόγο στη συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο Παύλος Χρηστίδης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής υποστηρίζει πως ακόμη και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ με τις δηλώσεις τους παρουσιάζουν τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό «περιορισμένης ευθύνης», ενώ σχολιάζοντας όσα είπε ο Παύλος Πολάκης επισημαίνει ότι ενεργεί ως στυγνός προπαγανδιστής και ταυτίζεται με τον πρωθυπουργό. Για τη μεταγωγή Κουφοντίνα, ο κ. Χρηστίδης σημειώνει πως δρα αποπροσανατολιστικά απέναντι στην κοινή γνώμη.

- Υπάρχουν ευθύνες της κυβέρνησης για τη φονική πυρκαγιά; Σκοπεύετε να τις αναζητήσετε και με ποιον τρόπο;

Προφανώς. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και η αυτοδιοίκηση απέτυχαν να προστατέψουν την ζωή και την περιουσία των ανθρώπων στο Μάτι και τον Νέο Βουτζά. Η ανεπάρκεια στην πρόληψη και η ανικανότητα στη διαχείριση της πυρκαγιάς είχαν τραγικό απολογισμό, με δεκάδες θύματα. Η προσπάθεια, όμως, επικοινωνιακού αποπροσανατολισμού και αυτοαθώωσης δείχνει το χάσμα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την πραγματικότητα. Αντί να σιωπήσουν και να πάνε σπίτι τους, έκαναν συσκέψεις-παρωδία κι έδιναν συνεντεύξεις στις οποίες τόλμησαν να υποστηρίξουν ότι δεν έκαναν λάθη. Την ώρα που τα θύματα είχαν ανάγκη από στήριξη και δύναμη, ο κ. Καμμένος τούς έριχνε το φταίξιμο. Ντροπή! Οι ποινικές ευθύνες θα αναζητηθούν από τη Δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να κάνει τη δουλειά της απερίσπαστη.

- Από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως, μιλούν για διαχρονικές ευθύνες ως προς την άναρχη και αυθαίρετη δόμηση ή την έλλειψη πυροπροστασίας, δείχνοντας ουσιαστικά και προς την πλευρά σας...

Οι επόμενες δεκαετίες είναι γεμάτες προκλήσεις προσαρμογής στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής. Αυτό επιβάλλει μια διαφορετική οικιστική ανάπτυξη και κυρίως μεθόδους περιβαλλοντικής προστασίας που συνδυάζουν την τεχνολογική εξέλιξη με τις ανάγκες των πολιτών. Χρειάζεται θεσμική λειτουργία και νέα νοοτροπία στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την πολιτική προστασία. Ομως, η δόμηση των προηγούμενων δεκαετιών -στο Μάτι τα περισσότερα σπίτια χτίστηκαν τη δεκαετία του ''60- και η καταστροφή της προηγούμενης εβδομάδας είναι δύο διαφορετικά θέματα. Η συζήτηση της επόμενης ημέρας επιβάλλει να μην ξεχάσουμε τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, να αναζητήσουμε τις αιτίες και τις ευθύνες και να δώσουμε ένα νέο σχέδιο για τη ζωή όσων επλήγησαν. Ας κοιτάξουν μια φορά και τον καθρέπτη τους οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

- Ο κ. Πολάκης μίλησε, πάντως, για «εικόνα που θολώνει από τους νεκρούς»...

Τα λόγια του κ. Πολάκη δεν ταιριάζουν ούτε σε γιατρό ούτε σε υπουργό. Εχει διαπράξει ύβρι με όσα είπε και το γνωρίζει. Μιλάει για να διχάσει, για να ρίξει δηλητήριο, για να αποσπάσει την προσοχή από τις ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η δημοκρατική και προοδευτική παράδοση του τόπου δεν χωράει στυγνούς προπαγανδιστές σαν τον κ. Πολάκη.
Οσο ο κ. Τσίπρας τον κρατάει στη θέση του ταυτίζεται με την αντίληψη ότι το κράτος λειτούργησε αποτελεσματικά και οι νεκροί «θόλωσαν» την εικόνα. Η ρητορική Πολάκη είναι η ρητορική ΣΥΡΙΖΑ.

- Πιστεύετε πως το timing της μεταγωγής Κουφοντίνα, μέσα σε όλο αυτό το ζοφερό σκηνικό, κρύβει κάποια μεθόδευση;

Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψάχνουν με αγωνία τρόπο για να αλλάξουν συζήτηση. Η μεταγωγή Κουφοντίνα είναι μια προκλητική απόφαση, με κύριο στόχο την αλλαγή ατζέντας στη δημόσια συζήτηση. Την ώρα που οι Ελληνες ζούσαν τις συνέπειες της τραγωδίας στην Ανατολική Αττική, το πρόβλημα των πολιτών και των θεσμών δεν είναι και δεν μπορεί να είναι η μεταχείριση ενός τρομοκράτη και κατά συρροή δολοφόνου που δεν έχει μετανιώσει για όσα έχει κάνει.

*Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στον σημερινό Φιλελεύθερο