Π. Βλασσόπουλος: Η απλή αναλογική θα απαιτήσει υπερβάσεις του «εγώ»

Π. Βλασσόπουλος: Η απλή αναλογική θα απαιτήσει υπερβάσεις του «εγώ»

Ο Παντελής Βλασσόπουλος, δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής την περίοδο 2010-2014, αποφάσισε να διεκδικήσει το υψηλότερο τοπικό αξίωμα και πάλι στις προσεχείς εκλογές. Η θητεία του συνέπεσε με την βαθύτερη οικονομική κρίση της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

"Πάρα αυτά καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τις οφειλές του Δήμου προς τους προμηθευτές, τα κεφάλαια των δανείων, τις απαλλοτριώσεις και τα χρέη των νομικών προσώπων του Δήμου. Μέσα σε μια περίοδο μόλις 3,5 ετών αποπληρώσαμε περισσότερο από το 35% τους χρέους του Δήμου" μας δήλωσε στη συνέντευξη που ακολουθεί.


Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη


- Κύριε Βλασσόπουλε, θέτετε εκ νέου τον εαυτό σας στην υπηρεσία του δημότη Ηρακλείου Αττικής ως υποψήφιος Δήμαρχος στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχετε εμπειρία του αξιώματος καθώς διατελέσατε δήμαρχος την περίοδο 2010-2014. Τι σας ώθησε σε αυτήν την απόφαση;

fΚ. Ράπτη, το Ηράκλειο είναι ο τόπος όπου γεννήθηκα, μεγάλωσα,  και ζω με την οικογένεια μου. Η αγάπη για τον τόπο μου, το πείσμα για ένα καλύτερο Ηράκλειο για όλους - για τους Δημότες, για αυτούς που έχουν επιλέξει να ζουν στο Ηράκλειο, για τους εργαζόμενους, για τους επισκέπτες - είναι το μεγαλύτερο μου κίνητρο.  Πρωταρχικός μας στόχος ήταν και παραμένει χτίσουμε σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες μας. Για να το πετύχουμε αυτό θα πρέπει γρήγορα να μετατρέψουμε το Ηράκλειο σε μια πόλη σύγχρονη και φιλική. Μία πόλη καθαρή, ασφαλή και εύκολα προσβάσιμη από όλους.

Η διάρκεια της θητείας μου την περίοδο 2010 – 2014, η οποία πρέπει να σας πω ότι ήταν η μικρότερη θητεία στην ιστορία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ήταν η θητεία της βαθιάς κρίσης, των μνημονίων, με μεγάλες περικοπές χρηματοδοτήσεων.

Πάρα αυτά καταφέραμε να μειώσουμε σημαντικά τις οφειλές του Δήμου προς τους προμηθευτές, τα κεφάλαια των δανείων, τις απαλλοτριώσεις και τα χρέη των νομικών προσώπων του Δήμου. Μέσα σε μια περίοδο μόλις 3,5 ετών αποπληρώσαμε περισσότερο από το 35% τους χρέους του Δήμου.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες, οργανώσαμε το Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική εφαρμογή για την καταγραφή των αιτημάτων των πολιτών και καθιερώσαμε τηλεφωνικό κέντρο επικοινωνίας με τον 5ψήφιο αριθμό 15277.

Δημιουργήσαμε ένα ευρύ δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης και προστασίας των συμπολιτών μας : Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικό φροντιστήριο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Σπιτική Κουζίνα, Δημοτικά Ιατρεία, Κέντρο Οικογενειακής Προστασίας, Κέντρο Ψυχολογικής Παρέμβασης και Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο. Εξασφαλίσαμε τη λειτουργία προγράμματος τηλεφροντίδας ώστε να μπορούν ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας από το σπίτι τους.

Ολοκληρώσαμε την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας στην περιοχή «Ηπειρώτικα».

Στον τομέα της Παιδείας, ολοκληρώσαμε έναν νέο Παιδικό Σταθμό στο κτήμα Δανιγγέλη, το Ειδικό Σχολείο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Κάτω Ψαλίδι και ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για την κατασκευή του Ειδικού Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

- Οι εκλογές της 26ης Μαΐου θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αρκετοί δήμαρχοι υποστηρίζουν πως το σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ακυβερνησία. Λιγότεροι θεωρούν το σύστημα αυτό θα προωθήσει τις συνεργασίες. Αν σήμερα -χωρίς την απλή αναλογική- τα γρανάζια της γραφειοκρατίας καθυστερούν πολύ τα έργα στους δήμους, αν υπάρχει και δυσκολία στη λήψη αποφάσεων τότε θα προκύψουν επιπλέον καθυστερήσεις. Ποια είναι η άποψη σας;

Από την ίδρυση της παράταξης μέχρι και σήμερα έχουμε στηριχτεί στην πολυσυλλεκτικότητα, σε πρόσωπα πέρα από κόμματα. Είναι στο DNA της παράταξης μας η συνεργασία, η συνεννόηση και η συναίνεση. Η μόνη προϋπόθεση συνεργασίας που θέτουμε είναι ένα καλύτερο Ηράκλειο για όλους! Έτσι προέκυψε και η συνεργασία μας με τον Γιώργο Μαστοράκο, στην βάση του προγράμματος, με αρχές και δεσμεύσεις.

Την επομένη των εκλογών θα τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του συμβουλίου που θα είναι πρόθυμες να προτάξουν αυτά που μας ενώνουν και με αφετηρία την αγάπη για το Ηράκλειο.

Είναι βέβαιο ότι έχει παρατηρηθεί για λόγους σκοπιμότητας να υπάρχουν τεχνητές διαφοροποιήσεις από προτάσεις οι οποίες αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Ωστόσο οι επικείμενη θητεία ως τετραετία προσαρμογής στο νέο εκλογικό σύστημα και σε μια νέα αντίληψη αντιμετώπισης των προβλημάτων θα απαιτήσει υπερβάσεις από το ΕΓΩ μας. Με βάση αυτή τη λογική είμαστε έτοιμοι να πρωταγωνιστήσουμε για ένα πραγματικά καλύτερο Ηράκλειο.

- Το Ηράκλειο Αττικής, σε ποιο βαθμό επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση και τι σκοπεύετε να κάνετε τόσο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όσο, για την ανεργία αλλά και για  να τονώσετε την τοπική επιχειρηματικότητα;

Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και στον δήμο μας ήταν ραγδαίες με αποτέλεσμα να έχει διαμορφωθεί μια νέα κοινωνική πραγματικότητα.

Οι δυνατότητες του δήμου έχουν κυρίως σχέση με την ενίσχυση της τοπικής αγοράς. Τα χαρακτηριστικά αυτής της ενίσχυσης μπορεί να είναι : μείωση των ανταποδοτικών τελών, βελτίωση της προσβασιμότητας των καταστημάτων, επιχορήγησης με επιπλέον μείωση των ανταποδοτικών τελών για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας νέων επιχειρηματικών δράσεων καθώς και την απασχόληση ανέργων ηρακλειωτών εγγεγραμμένων στους καταλόγους του ΟΑΕΔ. Επιδίωξη επίσης εκμετάλλευσης προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης αποκλειστικά για Ηρακλειώτες καθώς και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας για δραστηριότητες οι οποίες εκτελούνται από τον Δήμο.

Στις προτεραιότητες μας για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες είναι:

- Η ενίσχυση του Δημοτικού Παντοπωλείου και μεταφορά του σε σημείο εκτός του κέντρου της πόλης. Η κοινωνική βοήθεια πρέπει να γίνεται με όρους αξιοπρέπειας μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

- Η εξεύρεση χώρου για την κατασκευή γηροκομείου σε συνεργασία με την Μητρόπολη Νέας Ιωνίας.

- Καταβολή επιδόματος τεκνοποιίας 1.000 ευρώ σε ζευγάρια με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 20.000 ευρώ.

- Δημιουργία γραφείου «Νομικής Υποστήριξης» δημοτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφαλιστικών, φορολογικών και δανειακών υποθέσεων.

- Ενίσχυση απόρων Δημοτών με συγκεκριμένο με ετήσιο κονδύλι 50.000€.

- Υγεία και πρόνοια είναι ένα σημαντικό διακύβευμα σε κάθε τοπική κοινωνία. Σήμερα, οι δομές σε ποιο επίπεδο είναι και τι άλλο χρειάζονται ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των δημοτών σας;


Υγεία και πρόνοια αποτελούν έναν τομέα όπου η πολιτεία έχει τον πρώτο λόγο. Εμείς πάρα αυτά στοχεύουμε να:

- Ενισχύσουμε τα Δημοτικά Ιατρεία και θα τα στελεχώσουμε με ειδικότητες που λείπουν.

- Παρέχουμε δωρεάν φάρμακα σε ανασφάλιστους όπου δεν παρέχονται από τον ΕΟΠΠΥ.

- Επέκταση δραστηριοτήτων εργοθεραπείας – λογοθεραπείας & ενισχυτικής διδασκαλίας καθώς και η στελέχωση του με το αντίστοιχο προσωπικό.

- Ίδρυση και στελέχωση γραφείων συμβουλευτικής κακοποιημένων γυναικών, δημιουργία ψυχολογικής στήριξης και υποδοχής εξαρτημένων από αλκοόλ και ουσίες.

- Δημιουργία δημοτικής τράπεζας αίματος σε συνεργασία με τους εθελοντές και την εκπαιδευτική κοινότητα.

- Καθαριότητα, ανακύκλωση και διαχείριση απορριμμάτων. Η δεδομένη αδυναμία του ΧΥΤΑ Φυλής να "υποδέχεται" για πολύ ακόμα απορρίμματα, επιτάσσει ένα σχέδιο δράσης και του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Ποιο είναι το δικό σας πλάνο ώστε και η πόλη να είναι καθαρή και η ανακύκλωση να γίνει συνείδηση και τρόπος ζωής, αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων από πρόβλημα να γίνει ευκαιρία;

Η αφομοίωση της ανακύκλωσης από τους δημότες αποτελεί συνεχή υποχρέωση εκπαίδευσης τους από τον δήμο. Στόχος δεν είναι μόνο να πετύχουμε να ανακυκλώνουμε αλλά να μειώνουμε των όγκο των παραγομένων αποβλήτων. Για τον λόγο αυτό ο σχεδιασμός απαιτεί μείωση των ανταποδοτικών τελών ανάλογη με την μείωση των παγωμένων απορριμμάτων Στόχος δύσκολος αλλά υλοποιήσιμος.

Άλλωστε δεν απέχουμε σε πολιτιστικό υπόβαθρο από την βόρεια Ευρώπη όπου το ύψος των ανταποδοτικών τελών είναι ευθέως ανάλογο με τα παραγόμενα απορρίμματα είτε οικιακά είτε βιομηχανικά. Όσο για τους παραδοσιακούς τρόπους διαχείρισης η δυνατότητα διατήρησης τους οδηγείται πλέον σε αδιέξοδο. Ο ΧΥΤΑ της Φυλής είναι κορεσμένος και η διάρκεια ζωής του πέραν του περιορισμένου χρόνου ενέχει και τον κίνδυνο πιθανού ατυχήματος από κατάρρευση , όπως και στο παρελθόν, απορριμματικού αναγλύφου. Ενδιάμεσο στάδιο αποτελεί η κατασκευή χώρων ΧΥΤΥ (χώρων υγιεινής ταφής υπολειμμάτων) με ταυτόχρονη κατασκευή εργοστασίων ανακύκλωσης γεωγραφικά κατανεμημένων στις περιφερειακές ενότητες της Αττικής.

- Πολεοδομικό σχέδιο πόλης, κυκλοφοριακό και χώροι στάθμευσης είναι ψηλά ως άξονας προτεραιότητας εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος στις εκλογές;

Το Ηράκλειο είναι ένα προάστιο οικιστικά ολοκληρωμένο με έργα υποδομής που καλύπτουν σχεδόν το σύνολό του. Οι εκκρεμότητες σε ότι αφορά το σχέδιο πόλης είναι η ένταξη της περιοχής Μαγκουφάνα – ΦΙΞ και η τροποποίηση του Γ.Π.Σ. με την προσαρμογή του στην διάνοιξη της λ. Ηρακλείου και την επέκταση της λ. Κύμης. Τόσο η τακτοποίηση του ΓΠΣ όσο και η κατασκευή των παραπάνω έργων αποτελούν έργο της περιφέρειας και ΥΠΕΚΑ με ορίζοντα ολοκλήρωσης όχι λιγότερο από μία πενταετία. Ο ρόλος του δήμου είναι η άσκηση πίεσης –  απαίτησης προς τους φορείς ευθύνης και αρμοδιότητας των ανωτέρω έργων.

- Αν δεν κάνουμε λάθος το Κτήμα ΦΙΞ έχει έκταση 27 στρεμμάτων όμως δεν ανήκει στον δήμο σας; Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για αυτόν τον σημαντικό πνεύμονα πρασίνου σε μια πόλη που τον χρειάζεται;

Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να αποκτήσει ο δήμος το κτήμα ΦΙΞ που αποτελεί ανάσα πρασίνου με διαδημοτικά χαρακτηριστικά. Υποχρέωση της πολιτείας επειδή το κτήμα ήταν ενταγμένο για να αποκτηθεί από το υπουργείο πολιτισμού και να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων 2004 είναι να τηρήσει την υπόσχεσή της και να απαλλοτριώσει το συγκεκριμένο ακίνητο.

Αν παρ΄ ελπίδα η πολιτεία και η περιφέρεια αρνηθούν είμαστε διατεθειμένοι με χρήματα του δήμου να αποκτήσουμε το παραπάνω ακίνητο.

- Ο μέχρι σήμερα προεκλογικός αγώνας, πως θα τον κρίνατε; Γίνεται σε υγιή βάση με αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων ή υπάρχουν χτυπήματα κάτω από την μέση και αντεγκλήσεις;

Η πολιτική παρουσία μου στην πόλη έχει χαρακτηριστεί από ηπιότητα με παράθεση θέσεων επιχειρημάτων και προτάσεων. Μάλιστα πολλές φορές αυτή η «ευγενής» στάση μου έχει τύχει κριτικής από συνεργάτες μου και φίλους. Ωστόσο αυτή η τακτική δεν θα αλλάξει γιατί ο διάλογος πρέπει να κυριαρχεί αποτελώντας την βάση για την πρόοδο της πόλης μας. Δηλώνω επίσης δεν θα ακολουθήσουμε όπως και στο παρελθόν πιθανές προκλήσεις.