Ούτε μια παραίτηση στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου; Ούτε μια συγγνώμη;

Μια από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις των τελευταίων ημερών, αποτελεί η τηλεοπτική κάλυψη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο βασικός σκληρός αντιμνημονιακός και αντιευρωπαϊκός δημοσιογραφικός πυρήνας, δίνει προπαγανδιστικά μαθήματα υψηλών προδιαγραφών. Και γύρω από αυτόν τον πυρήνα με την έωλη επιχειρηματολογία, δημιουργήθηκε ένας κύκλος απίθανων καθηγητών, που έδωσαν με τη σειρά τους μαθήματα, ανορθολογισμού και εμπάθειας.

Έτσι, από την πλευρά των γνωστών δημοσιογράφων ακούσαμε για τα «παιχνίδια που παίζονται μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων», για την «εισβολή της Δύσης στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας», για την «τρωθείσα υπερηφάνεια του Ρωσικού λαού», για την «προσπάθεια του ΝΑΤΟ να κτυπήσει τη Ρωσία» με το να δημιουργήσει αντιβαλλιστική ασπίδα απέναντι στους Ρωσικούς πυρηνικούς πυραύλους, για την ανάγκη ειρήνευσης «ανάμεσα στα δύο μέρη» και άλλα σχετικά, που έχουν σαν στόχο την επικράτησης της θεωρίας της τήρησης των ίσων αποστάσεων.

Κι από την πλευρά των απίθανων καθηγητών ακούσαμε ένα κοκτέιλ επιχειρημάτων, που μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν είχαν συμπεριλάβει. Χιροσίμα, Κόλπος Χοίρων, Τείχος Βερολίνου, Βιετνάμ, Καμπότζη, Γρενάδα, Κυνήγι εξοπλισμών, πτώση Σοβιετικής Ένωσης, Εμφύλιος Πόλεμος, Ιράκ, Ιράν, Σερβία, Αφγανιστάν, Κύπρος, Λιβύη, Συρία, Χιλή, μαζί με αναλύσεις του εξειδικευμένου αντικειμένου τους, κατέληγαν στα ίδια συμπεράσματα. Συμπεράσματα όπως «έχει και τα δίκια της η Ρωσία», ίσες αποστάσεις, να μην πάρει θέση η χώρα μας, κακώς έστειλε όπλα η κυβέρνηση, «γιατί να μπλέκουμε εμείς», γιατί να συγκρουόμαστε με τον αδελφό λαό, να μη διακινδυνεύσουμε τις πατροπαράδοτες σχέσεις με τη Ρωσία και άλλα παρόμοια.

Προχθές σε μια παρόμοιου τύπου πρωινή εκπομπή, ο παρουσιαστής και ο καθηγητής αναφέρθηκαν κατά της αντιβαλλιστικής ασπίδας σε Πολωνία και Ρουμανία, και μας ενημέρωσαν για το γεγονός ότι και η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτήν την ασπίδα, με πυραύλους που βρίσκονται στην Κρήτη. Ο δε καθηγητής μας συμβούλευσε, «να μην ανέβει πιο ψηλά από ό,τι είναι αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος Ζελένσκι» και «να μην υπερβάλει η Δύση».

Είναι πράγματι οδυνηρό, να συνειδητοποιούμε ότι πολλοί καθηγητές Πανεπιστημίων και πάσης φύσεως σχολών, εκφράζουν απόψεις για τη Ρωσική εισβολή, παρόμοιες με αυτές των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, του πολιτικού προσωπικού που υποστηρίζει την εισβολή και των πάσης φύσεως οπαδών του προέδρου Πούτιν, που περιμένουν από αυτόν τη συντριβή της Δύσης.

Ωστόσο υπάρχουν και χειρότερα. Πριν από τέσσερα χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2018, το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που έχει έδρα στην Καλαμάτα, είχε αναγορεύσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε επίτιμο διδάκτορα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, που είχε αναρτηθεί και στον περίφημο πλέον λογαριασμό της Ρωσικής πρεσβείας στο twitter, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου είχε απονείμει αυτόν τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο για το σύνολο του έργου του προέδρου Πούτιν και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία.

Στην τελετή, τον Ρώσο πρόεδρο είχε εκπροσωπήσει ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα και την κυβέρνηση ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, στην τελετή είχαν υπάρξει χαιρετισμοί από τον αντιπρύτανη διοικητικών υποθέσεων και προσωπικού του Παν. Πελοποννήσου Γιώργο Ανδρειωμένο, από τον κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών Αλέξιο Σαββίδη, από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών Νικόλαο Ζαχαριά και από τον Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο. Κι είχε ακολουθήσει Laudatio του τιμωμένου, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του πανεπιστημίου Θανάση Χρήστου.

Αυτές τις ημέρες, δεν ακούστηκε ούτε κιχ, από τους καθηγητές της Καλαμάτας. Δεν βγήκε ούτε ένας, να καταδικάσει τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν βρέθηκε ούτε ένας, να παραδεχθεί το λάθος της αναγόρευσης και να ζητήσει συγγνώμη. Και φυσικά δεν βρέθηκε ούτε ένας να παραιτηθεί. Και αυτοί οι άνθρωποι πληρώνονται από τους φορολογούμενους για να διδάσκουν Ιστορία και Πολιτισμό στους νέους φοιτητές.