Ούτε καν οι νέοι βουλευτές

Δύο πράγματα μας εντυπωσίασαν στην ιστορία του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια στη θέση μετακλητού υπαλλήλου της Βουλής.

Πρώτα, η υποκρισία της αντιπολίτευσης. Ενώ τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαγκωνίζονταν για το ποιος θα προλάβει να βγει στα κανάλια πρώτος, κυριολεκτικά για να ουρλιάξει, κανείς τους δεν ζητούσε την άμεση κατάργηση της διάταξης που επέτρεψε τον διορισμό αυτό. Γνωρίζουμε ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που επανέφερε το προνόμιο αυτό που είχε καταργηθεί από την κυβέρνηση ΓΑΠ μετά από πρόταση της βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινής Πιπιλή. Παρ’όλα αυτά όμως, στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης κεντρώας στροφής του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύαμε ότι όλο και κάποιος θα βρισκόταν να παραδεχτεί το λάθος και να ζητήσει την άμεση διόρθωσή του. Έτσι, για τα μάτια του κόσμου.

Όμως όχι. Το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πρόσωπο που άσκησε αυτό το εξωφρενικό δικαίωμα. Αν ήταν κάποιος «δικός τους» στη θέση της Ζαρούλια, δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα με αυτό. Αδιόρθωτοι, αμετανόητοι και πάνω απ’όλα σταθερά ανεκδιήγητοι.

Το δεύτερο που μας εντυπωσίασε είναι ότι οι νέοι βουλευτές, όσοι εξελέγησαν με όλα τα κόμματα για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2019, δεν επέδειξαν κανένα θεσμικό ρίφλεξ.

Θα περιμέναμε δηλαδή, οι νέοι βουλευτές, απ’όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, να πάρουν την πρωτοβουλία να κατεβάσουν από κοινού μια πρόταση νόμου που να ζητά να διερευνηθεί αν τυχόν υπάρχουν κι άλλα ανάλογα βουλευτικά προνόμια που προσβάλλουν τους Έλληνες πολίτες και με την ευκαιρία να επαναξιολογηθούν όλα τα προνόμια των βουλευτών, να καταργηθούν όσα είναι υπερβολικά ή ξεπερασμένα και να αντικατασταθούν από άλλα που διευκολύνουν την άσκηση των καθηκόντων τους, εμείς πιστεύουμε ότι οι βουλευτές πρέπει να έχουν προνόμια ώστε να ασκούν, ανεξάρτητοι, το λειτούργημά τους.

Όμως όχι. Και η αδράνειά τους αυτή αφορά αποκλειστικά την υπεράσπιση του θεσμού που έχουν ορκιστεί ότι θα υπηρετούν γιατί για άλλα εμφανίζονται πρόθυμοι να πέσουν και στη φωτιά αν χρειαστεί.

Όπως, για παράδειγμα, ο βουλευτής Καστοριάς Ζήσης Τζηκαλάγιας ο οποίος προ ημερών, στο πλαίσιο του «προλαμβάνειν αντί του θεραπεύειν», όπως εξήγησε με ποστ στο facebook (τα λόγια είναι δικά του) έκανε πρόταση στην Πολιτική Προστασία για κατ' εξαίρεση επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης στην Καστοριά, λόγω της ευρωπαϊκής αναμέτρησης του ΠΑΟΚ με την Κρασνοντάρ, για το ενδεχόμενο να πάει το παιχνίδι σε παράταση. «Προλαμβάνειν αντί θεραπεύειν»!

Ο κ.Τζηκαλάγιας είναι γιατρός και νεοεκλεγείς βουλευτής. Τη μισή σπουδή από αυτή που επέδειξε για τον αγώνα του ποδοσφαίρου να είχε επιδείξει αυτός και οι νεοεκλεγέντες συνάδελφοί του για την υπεράσπιση του κύρους της έδρας που κάθονται, θα ήμασταν άλλη χώρα.

Οι Έλληνες περάσαμε πολλά και δώσαμε αγώνα για να αποκτήσουμε, μετά την απίστευτη περιπέτεια ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ένα κανονικό πρωθυπουργό και μια κανονική κυβέρνηση. Όμως αυτό δεν αρκεί. Οι Έλληνες βουλευτές πρέπει να καταλάβουν ότι όλο το πολιτευμα έχει χτιστεί πάνω τους, γύρω τους. Πρέπει να σοβαρευτούν, επιτέλους. Τόσο δύσκολο είναι;