Όταν το κόκκινο κάλυψε τον Πρόεδρο...

Όταν το κόκκινο κάλυψε τον Πρόεδρο...

Του Γιάννη Κουζηνού

Γέροντας 82 ετών δολοφονήθηκε για να του κλέψουν το φαγητό και μια μπουκάλα υγραερίου. Νεαρός 23 ετών απήχθη δυο μέρες πριν φύγει μετανάστης από την Βενεζουέλα και τελικά βρήκε τραγικό θάνατο μαζί με τους απαγωγείς του όταν εξερράγη η χειροβομβίδα που κρατούσαν στα χεριά τους. Νεαρός 18 ετών δολοφονήθηκε με 8 σφαίρες στην πλάτη όταν καθώς περίμενε στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει οδοντόπαστα του επιτέθηκαν για να του κλέψουν το κινητό. Ο νεαρός προσπάθησε να ξεφύγει τρέχοντας αλλά κατέληξε νεκρός λίγα μετρά πιο πέρα. Από την ουρά δεν κουνήθηκε κανένας. 6 παιδιά πεθάναν τις τελευταίες δυο εβδομάδες λόγο ασιτίας.

Την ίδια ώρα αποκομμένος τελείως από την πραγματικότητα o πρόεδρος Μαδούρο μίλησε σε ανοιχτή ομιλία που υποτίθεται θα έδινε το μήνυμα προς τον κόσμο και τους αντιπάλους του ότι η εργατιά και η φτωχολογιά είναι μαζί του και τον στηρίζουν. Η πτώση της δημοτικότητας του είναι τόσο μεγάλη που πλέον ούτε τα τηλεοπτικά τρικ και τα συνήθη τεχνάσματα δεν μπορούν να καλύψουν την απουσία του κόσμου από τις δημοσιές ομιλίες του.

Ίσως βέβαια φταίει και το γεγονός ότι τα άδεια  ταμεία δεν τους δίνουν την δυνατότητα πλέον να μοιράζουν δωρεάν φαγητό και μπύρες σε όποιον μένει  ως το τέλος της ομιλίας όπως  γινόταν όλα τα χρονιά με κάθε ομιλία του Τσάβες. Οι δεκάδες μεγάλες κόκκινες σημαίες και οι  διασκορπισμένοι, όχι πάνω  από 1000, υποστηρικτές του δεν έφταναν για το απαραίτητο σόου προκαλώντας μάλιστα μεγάλο εκνευρισμό στον ηγέτη της "μπολιβαριανής επανάστασης". Κάποια στιγμή και ενώ μιλούσε στο "πλήθος" ο Μαδούρο σταμάτησε και εκνευρισμένος  άρχισε να μαλώνει τους συνεργάτες του διοργανωτές γιατί μια από τις πολλές μεγάλες κόκκινες σημαίες τον έκρυβε και δεν  έβγαινε σωστά στην τηλεόραση. Νομίζω ότι o εκνευρισμός του και η ανησυχία του αντικατοπτρίζει 100% τις ανησυχίες του λαού της Βενεζουέλας καθώς είναι αδύνατον να πηγαίνεις για ύπνο νηστικός αλλά και να μην μπορείς να δεις καθαρά τον πρόεδρο σου στην τηλεόραση.

Ευτυχώς για όλους μας η σημαία που έκρυβε τον ηγέτη απομακρύνθηκε και η ομιλία συνεχίστηκε κανονικά αφού o Μαδούρο σαν πεισμωμένο τετράχρονο μας απείλησε ότι αν δεν αποκατασταθεί το πρόβλημα θα σταματήσει την ομιλία. 700 μετρά περίπου από το σπίτι μου έλαβε χωρά η μάζωξη. Πρώτη φορά τόσο αθόρυβα και τόσο γρήγορα τελείωσε μια δημόσια ομιλία του Μαδούρο και είναι αυτή η ησυχία 2 μέρες πριν την 1η του Σεπτέμβρη που έχει προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό στο στρατόπεδο του Τσαβισμού.

Αφού δεν βρήκε αρκετό ακροατήριο στην δημόσια ομιλία του ο πρόεδρος έφυγε και συνέχισε την διακυβέρνηση της χώρας από το ελεγχόμενο και οικείο περιβάλλον του τηλεοπτικού στούντιο που ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε... προεδρικό μέγαρο. Πάντα σε εθνικό δίκτυο ο πρόεδρος κατακεραύνωσε τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης που όπως είπε διαστρεβλώνουν την αλήθεια επικεντρώνοντας στις μεμονωμένες δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν στην χώρα αλλά δεν  αναδεικνύουν  το τεράστιο έργο της κυβέρνησης του που έφερε την ευημερία.

Δυο μέρες πριν την 1η Σεπτεμβρίου. Η αντιπολίτευση, για όσους δεν γνωρίζουν, έχει καλέσει τον κόσμο να κατεβεί στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί ειρηνικά αλλά δυναμικά κατά τις απροκάλυπτης προσπάθειας της κυβέρνησης να καθυστερήσει την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανάκλησης κατά του προέδρου Μαδούρο. Το δημοψήφισμα ανάκλησης είναι ο μοναδικός τρόπος στα πλαίσια του συντάγματος που μπορεί να εκφραστεί η βούληση του λαού στα μέσα της θητείας ενός προέδρου και o μοναδικός τρόπος για να έρθει η αλλαγή γρήγορα και χωρίς τα παρατράγουδα που θα προκαλούσε μια πιθανή λαϊκή έκρηξη.

Αυτές τις μέρες μαζεύω πληροφορίες και εικόνες για το τι επικρατεί στο Καράκας, πως κινείται ο κόσμος, τι ελπίζει και τι φοβάται αλλά και το πως προετοιμάζεται η κυβέρνηση για την 1η του Σεπτέμβρη. Δεν σας το κρύβω, πέρα από το δημοσιογραφικό μου ενδιαφέρον και την θέληση μου να σας μεταφέρω όσο γίνεται πιο σωστά το κλίμα και  τα γεγονότα, δίνω και την μάχη μου εναντία στον φόβο και την αγωνία για το τι μπορεί να συμβεί και πως αυτό το οτιδήποτε μπορεί να μας βρει όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένους. Στο αυριανό κείμενο θα σας μεταφέρω όλες τις τελευταίες πληροφορίες πριν την μεγάλη μέρα. Μετά από αυτό θα είμαστε μόνοι ενάντια στον φόβο αλλά και παρέα με την ελπίδα.