Όταν οι Συριζαίοι επικαλούνται τον Fitch, γελάμε

Όταν οι Συριζαίοι επικαλούνται τον Fitch, γελάμε

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Είναι πραγματικά αδιανόητο για όσους καταλαβαίνουμε δυο δράμια οικονομικά, να διαβάζουμε άρθρα και σχόλια των Συριζομαδούρων, στα οποία κριτικάρουν την κυβέρνηση και χαίρονται για το σταθερό outlook της Fitch για την ελληνική οικονομία και το «ΒΒ-». Δυστυχώς όμως γι' αυτούς, ο δρόμος θα είναι μακρύς και θα τους προσφέρει στενοχώριες.

Είναι γνωστό σε όλους ,πως οι οίκοι αξιολόγησης και στην περίπτωση μας ο οίκος Fitch, αξιολογεί μεγέθη και καταστάσεις και όχι προσδοκίες και σχέδια. Έτσι αξιολόγησε το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα και μόνο. Διότι μέσα σε δεκαπέντε ημέρες η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει προλάβει ούτε να αλλάξει τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, ούτε να βελτιώσει την προβληματικότητα της τραπεζικής πραγματικότητας στην οποία εστιάζει την προσοχή του ο Fitch.

Επομένως, ολόκληρο το «ΒΒ-» αντικατοπτρίζει την απόδοση της κυβέρνησης Τσίπρα. Αντικατοπτρίζει το «μη έργο», που επιτέλεσε η κυβέρνηση σε όλα τα σημεία που ελέγχει και αξιολογεί ο Fitch. Και ειδικότερα, στην επικίνδυνη και παρατεταμένη στασιμότητα, στη οποία έχει περιέλθει το τραπεζικό σύστημα, από τους εμπνευστές του κινήματος του «δεν πληρώνω» και του «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη».

Σήμερα, σε απόλυτα μεγέθη τα NPLs, δηλαδή τα κόκκινα δάνεια, μειώνονται σταθερά και το απόθεμα των NPLs μειώθηκε κατά 13% σε ετήσια βάση, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ακόμα και σε ποσοστιαία βάση, τα NPLs μειώθηκαν από το 48,5% στο 41% του συνόλου του δανειακού χαρτοφυλακίου, ποσοστό που θα ήταν ασφαλώς χαμηλότερο αν υπήρχε πιστωτική επέκταση, δηλαδή εκταμίευση νέων χρηματοδοτήσεων προς την οικονομία. Με μεγαλύτερο μέγεθος χρηματοδοτήσεων, ο παρονομαστής του κλάσματος θα είχε αυξητική πορεία οδηγώντας στην σμίκρυνση του τελικού ποσοστού, με αποτέλεσμα την εικόνα πιο υγιών λογιστικών καταστάσεων.

Τι ακριβώς ετοιμάζεται να κάνει η κυβέρνηση, ώστε να ξεκολλήσει το τραπεζικό σύστημα και η οικονομία από το τέλμα της;

Πρώτα απ' όλα, η κυβέρνηση πέρασε πλέον το σύνολο των πολιτικών που αφορούν τις τράπεζες και τους δανειολήπτες στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να ακολουθηθεί μια ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδρομή για την επίλυση των σύνθετων και πολυπαραγοντικών προβλημάτων.

Δεύτερον, η κυβέρνηση προωθεί λύσεις βασισμένες στα δύο σχέδια τόσο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και της Τράπεζας της Ελλάδος, που θα βοηθήσουν σημαντικά την περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων υπολοίπων NPEs, με ταχύτερο ρυθμό. Αυτό θα οδηγήσει στη κάθαρση των τραπεζικών ισολογισμών και στη δυνητική κεφαλαιακή τους ενίσχυση, πιο γρήγορα. Βέβαια, εδώ υπάρχουν αρκετά ερωτηματικά σχετικά με το ενδεχόμενο, το μοντέλο που θα επιλεγεί, να προσκρούει στους ευρωπαϊκούς κανόνες περί κρατικής ενίσχυσης.

Τρίτον, μαζί με την Τράπεζα της Ελλάδος σχεδιάζει την πλήρη άρση των ελέγχων στις κινήσεις κεφαλαίων. Γεγονός πιθανότατο, αφ' ενός λόγω της συνεχόμενης αυξητικής ροής επιστροφής των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα και αφ' ετέρου λόγω της βελτίωσης της εικόνας χρηματοδότησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Ασφαλώς τα επιτόκια με τα οποία δανείστηκαν τα κεφάλαια τους οι ελληνικές τράπεζες, δεν είναι χαμηλά, ούτε προσφέρονται για θριαμβολογίες. Προς το παρόν το 9,75% που δανείζεται η Τράπεζα Πειραιώς και το 8,25% της Εθνικής Τράπεζας, για να αυξήσουν τα Tier ΙΙ, είναι ομολογουμένως υψηλά, ειδικά για τράπεζες που δανειοδοτούν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια τις επιχειρήσεις.

Οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε μια επόμενη ημέρα, με πιο καθαρό ορίζοντα, με σκοπό την προσέλκυση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων. Για τον Fitch, η βελτίωση της χρηματοδότησης και της ρευστότητας των τραπεζών, η αύξηση των καταθέσεων και η άρση των capital controls, θα οδηγήσει σε βελτίωση της αξιολόγησης του.

Για εμάς που είμαστε ακόμα πιο αυστηροί, το τέλος του τραπεζικού τέλματος, θα έρθει μόνο μέσω μιας εκ νέου γενναίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου όλων των συστημικών τραπεζών. Μιας αύξησης που θα δείξει τη έμπρακτη συμμετοχή των ξένων επενδυτών στις εξελίξεις της ελληνικής οικονομίας.

Όσο για τους Συριζαίους που κουνάνε το δακτυλάκι, ας αναλογιστούν την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος κατά την διάρκεια της διακυβέρνησης Τσίπρα - Καμένου, που κατέληξε στην τραγική ανακεφαλαιοποίηση στο τέλος του 2015. Καλό θα είναι να θυμηθούν, πως η διάλυση του τραπεζικού συστήματος από το 2015 μέχρι σήμερα, είχε τρεις νονούς. Τσίπρας, Βαρουφάκης και Δραγασάκης, τα ονόματά τους.

* * *

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.