Όταν οι storm troopers μοιάζουν περισσότερο με κομπάρσοι στην Λούφα και Παραλλαγή

Του Αντώνη Πανούτσου

H κατάληψη του χώρου που προορίζεται για μουσουλμανικό τέμενος στον Βοτανικό έχει κάτι το κωμικοτραγικό. Το κωμικό στοιχείο είναι η εικόνα της ομάδας που έχει καταλάβει τον χώρο. Οι φωτογραφίες από 10-15 μεσήλικες με στολές παραλλαγής που αυτοονομάστηκαν «Σύλλογος Εφέδρων Πολιτών Οπλιτών» περισσότερο παραπέμπουν σε πρώιμες πρόβες για το καρναβάλι της Πάτρας παρά σε παραστρατιωτική ομάδα που θα καταλύσει το πολίτευμα.

Η πείρα λέει ότι τα Sturmabteilung της Γερμανίας του '20 όταν μεταφερθούν στην Ελλάδα του 2016 περισσότερο από ομάδες κομάντος θυμίζουν remake της Λούφας και Παραλλαγής. Σε αυτή όμως την ιστορία το κωμικό στοιχείο είναι βραχύ. Το τραγικό αντίθετα δεν έχει τελειωμό.


Πρώτον με την ανακοίνωση του γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου που αφού εκφράζει την ανησυχία του επειδή «…η δράση αυτών των ομάδων θυμίζει εκδηλώσεις μίσους του παρελθόντος και εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια» ενημερώνει ότι «έχει ήδη απευθυνθεί αρμοδίως σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ζητώντας την παρέμβασή τους». Η αντίδραση είναι τραγική επειδή δείχνει την παθογένεια του ΣΥΡΙΖΑ να μην αντιλαμβάνεται ότι είναι κυβέρνηση. Οι κυβερνήσεις δεν ανησυχούν. Οι κυβερνήσεις δρουν προτού οι πολίτες ανησυχήσουν. Οι κυβερνήσεις δεν απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς. Οι αρμόδιοι φορείς είναι οι ίδιες. Όταν όμως για χρόνια αρθρογραφείς και δίνεις συνεντεύξεις για την αστυνομική βία, όπως ο Κωστής Παπαϊωάννου έκανε στο tvxs και την Εφ. των Συντακτών και ξαφνικά βρέθηκες να μπορείς να ζητάς επέμβαση της αστυνομίας ο ρόλος είναι τόσο ξένος που παθαίνεις το επάρατο κοκομπλόκο. Όπως έπαθε γενικώς ο γραμματέας επιστρέφοντας στην πρότερη οικεία κατάσταση της καταγγελίας και του ακτιβισμού.

Το δεύτερο τραγικό στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα θα πρέπει να δεχτούμε ότι νόμιμο είναι ότι λέει ο νόμος. Αν η κυβέρνηση που νομοθέτησε ότι οι καταλήψεις δημόσιων χώρων είναι παράνομες ήθελε να προσθέσει ότι είναι όταν γίνονται από παραστρατιωτικές οργανώσεις αλλά δεν είναι όταν γίνονται από ΜΚΟ και αλληλέγγυους θα το είχε κάνει. Δεν το έκανε και αν οι καταληψίες φοράνε στρατιωτικές στολές ή φούτερ με κουκούλες αφορούν τον Τύπο που ενημερώνει τον κόσμο. Το κράτος έχει την ευθύνη να μην γίνονται καταλήψεις και εάν έχουν γίνει το κτίριο να εκκενώνεται το συντομότερο δυνατόν. Ανεξάρτητα από το dress code των καταληψιών. Το ότι η συγκεκριμένη κατάληψη εμπίπτει στο άρθρο 361Β του Ποινικού Κώδικα για ρατσιστική συμπεριφορά, όπως ανακοίνωσε το ΠΑΣΟΚ, πιθανότατα ισχύει. Το ότι όπως με την βία η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαιρεί αυθαίρετα τις καταλήψεις σε καλές και κακές είναι βέβαιο.