Όταν ο πρωθυπουργός μιλάει για την οικονομία

Από τη συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός στον Αλέξη Παπαχελά κρατήσαμε ως πολύ ενδιαφέροντα όσα είπε για την οικονομία. 

Πιστεύουμε σταθερά ότι πρέπει να συζητάμε περισσότερο για την οικονομία, να εξηγείται διαρκώς και συστηματικά στους πολίτες η οικονομική κατάσταση της χώρας  και οι επιλογές που έχουμε και τελικά θα μεταφραστούν σε οικονομικές πολιτικές. Δεν έχουμε ακόμα υπερβεί απολύτως την πραγματικότητα που περιγράφει η δήλωση του κ. Τσίπρα, μόλις την προηγούμενη ημέρα από τον πρωθυπουργό ότι δεν μιλάει με οικονομικούς όρους «γιατί δεν τους καταλαβαίνει ο κόσμος». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή ότι ακριβώς επειδή «ο κόσμος» δεν καταλάβαινε από τις πραγματικότητες της οικονομίας γιατί κανείς και ποτέ δεν τις είχε εξηγήσει, ψήφισε το μεταφυσικό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Κι αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για την οικονομία, λοιπόν. Όχι πως θα μπορούσε να συμβεί και διαφορετικά σε μια κατάσταση υπαρξιακής φύσεως όχι μόνο για την προστασία της ζωής μας από τον κορονοϊό αλλά κι από τη φτώχεια. Όλος ο πλανήτης ασχολείται με την οικονομία.

Κι όταν ο εκάστοτε πρωθυπουργός μιλάει για την οικονομία δεν πρέπει παρά να εμφανίζεται αισιόδοξος ώστε να μην επιβαρύνει το οικονομικό και επενδυτικό κλίμα. Όμως, την ίδια στιγμή υπάρχει ένα πλήθος πραγμάτων που πρέπει να εξηγηθούν. Γιατί μόνο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε για τις μετά την πανδημία καταναλωτικές συμπεριφορές (τα συμπεριφορικά οικονομικά «εφάπτονται επικίνδυνα» με την κοινωνική ψυχολογία και τις λεγόμενες επιστήμες των συμπεριφορών, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει) ενώ για την εκτόξευση του ιδιωτικού χρέους και τα διαφαινόμενα «λουκέτα» στην αγορά υπάρχουν μεγαλύτερες βεβαιότητες, τα περιμένουμε. Είναι η πραγματικότητα στην οποία θα οδηγηθούμε και την οποία αναγνωρίζει και η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αφού τόνισε ότι σημασία έχει να μείνουν οι επιχειρήσεις ζωντανές.

Κάποιες επιχειρήσεις όμως, ίσως αρκετές, δεν θα τα καταφέρουν και οι αλυσιδωτές συνέπειες που θα αποτυπωθούν στην κατανάλωση και τον εσωτερικό τουρισμό είναι απολύτως γνωστές. Η ανεργία αναμένεται να εκτοξευθεί όσο για την κατανάλωση που αναμένεται να εκτοξευθεί (αυτά άπτονται των συμπεριφορών άρα μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε) σίγουρα δεν αναπληρώνεται η μέχρι σήμερα συρρίκνωσή της.

Οι πολίτες πρέπει να τα γνωρίζουν όλα αυτά και να είναι προετοιμασμένοι. Κι ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να προαναγγέλλει τις προκλήσεις (κάποιοι έμπειροι οικονομικοί αναλυτές κάνουν λόγο για «μακελειό» και όχι απλά για «προκλήσεις») κάποιος πρέπει να το κάνει. Ίσως το οικονομικό επιτελείο τις επιδόσεις του οποίου, από αυτή τη στήλη τουλάχιστον, τις έχουμε εξάρει. Όμως, ήρθε η στιγμή η επικοινωνία των οικονομικών επιτελών να μετατοπιστεί από το «Δείτε τις κάνουμε για εσάς, δείτε πόσο σας φροντίζουμε!» στο «Δείτε τι μέτρα λαμβάνουμε ώστε να περιορίσουμε τις ζημιές που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν».

Σ’ένα δεύτερο επίπεδο, το ίδιο σημαντικό, κρατήσαμε την απάντηση του πρωθυπουργού στην ερώτηση: «Πότε οι πολίτες θα νιώσουν στην τσέπη του τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης;».  Δεν ήταν η τέλεια απάντηση: «Ποτέ. Ποτέ δεν θα δουν οι πολίτες τα κονδύλια αυτά στην τσέπη τους με τον τρόπο που το περιγράφει αυτή η έκφραση. Τα λεφτά αυτά είναι για να τα επενδύσουμε για να αλλάξει η χώρα!». Όμως, κάτι τέτοιο απάντησε, αρκετά τολμηρά, γιατί ο πρωθυπουργός είναι πρωτίστως πολιτικό και όχι επιτελικό πρόσωπο. Όμως ολόκληρο το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση πρέπει να απαντά έτσι: «Τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης δεν θα τα μετρήσουμε στην τσέπη μας με τον τρόπο που κάναμε στο παρελθόν. Θα τα ξοδέψουμε σε επενδύσεις και υποδομές. Τα κονδύλια δεν είναι για εμάς, είναι για τα παιδιά μας». 

Στην ίδια συνέντευξη ο πρωθυπουργός σχολίασε εκτενώς τα «επιθεωρησιακά νούμερα» που ανεβάζουν κάποιοι υπουργοί του στα κανάλια και υποσχέθηκε ότι αυτά θα κοπούν. Δεν αρκεί. Ευκαιρία να τους στρώσει στη δύσκολη και επίπονη δουλειά της επικοινωνίας. Όσοι θα βγαίνουν στα κανάλια θα πρέπει να εξηγούν και την πραγματικότητα της οικονομίας. Έτσι ώστε ο κάθε λαϊκιστής τύπου Τσίπρα να μην μπορεί να βγαίνει και να δηλώνει ανερυθρίαστα ότι «ο κόσμος δεν καταλαβαίνει από οικονομικά» και να εμφανίζεται πανέτοιμος να ληστέψει, πάλι, την ψήφο του. 

Υ.Γ. Μιας και ο λόγος για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στο ΣΚΑΙ πρέπει να εξάρουμε την ερώτηση του Αλέξη Παπαχελά για το Μάτι. Το Μάτι δεν πρέπει να ξεχαστεί, γιατί είναι ο μόνος τρόπος το βαθύ αυτό τραύμα και ο ανείπωτος πόνος που προκάλεσε να μετουσιωθεί σε μάθημα. Το χρωστάμε στους 102 συμπολίτες μας που κάηκαν ζωντανοί. Το χρωστάμε στον εαυτό μας.