Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

Bίβιαν Ευθυμιοπούλου
-A +A

Όταν ο Ομπάμα συνάντησε τον Γιάννη

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 00:02

«Γιάννη, να μην είσαι τόσο “κλειστός”, πρέπει να βγεις να μιλήσεις, έχεις πολλά να προσφέρεις στην κοινότητα», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όταν εκείνος αφηγήθηκε τις ιστορίες από τα παιδικά του χρόνια στα Σεπόλια, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το «Ίδρυμα Ομπάμα» στο Σικάγο.

«Go public», δηλαδή «Πάρε το λόγο, βγες έξω και μίλησε στον κόσμο» τον προέτρεψε «δώσε στην κοινότητα, κάνοντας τον εαυτό σου παράδειγμα για τους άλλους».

Επισημαίνουμε συχνά ότι μέχρι τον κ.Τσίπρα οι Πρωθυπουργοί-Πρόεδροι των κομμάτων που κυβέρνησαν, είχαν καλές σπουδές, ήταν κοσμοπολίτες, διαβασμένοι, προέρχονταν από οικογένειες που τους έδωσαν την ευκαιρία να ασκήσουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Όμως, αντί να δείχνουν στους Έλληνες αυτή τους την πλευρά, αντί τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα να τα κάνουν παράδειγμα προς μίμηση, αντί να κάνουν τη μόρφωση, το διάβασμα, τον κοσμοπολιτισμό ηθικό πρότυπο για τους νέους επέλεξαν να συναγωνιστούν στο ποιος θα κολακέψει αποτελεσματικότερα το κατώτερο εγώ των πολιτών δείχνοντας «λαϊκός».

Στην Ελλάδα σήμερα, όποιος θέλει να αναζητήσει ηθικά παραδείγματα πρέπει να ανατρέξει είτε στον Συναξαριστή (φυσικά, δεν ειρωνευόμαστε) είτε να στρέψει το βλέμμα έξω, κυρίως προς τις ΗΠΑ, σε προσωπικότητας όπως ο Μπάρακ Ομπάμα, το κατεξοχήν παράδειγμα ενός νέου που κατάφερε να ανέλθει κοινωνικά και να καταφέρει να γίνει ο ισχυρότερος άνθρωπος στον πλανήτη, επειδή υπήρχε ένα σύστημα στο οποίο ο κοινωνικός ανελκυστήρας ήταν εν λειτουργία κι επειδή οι κοινότητες στις οποίες εντάχθηκε κατά καιρούς τον στήριξαν.

Σε μια χώρα που ο κοινωνικός της ανελκυστήρας είναι σαν τα ασανσέρ στις δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή μονίμως «εκτός λειτουργίας» και δεν αισιοδοξούμε για την αποκατάσταση της λειτουργίας του, τα ηθικά παραδείγματα θα είχαν να προσφέρουν πολλά κυρίως στους νέους αλλά και σε όλους μας.

Προεκλογικά, γράφαμε με κάθε ευκαιρία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όλα αυτά τα γνωρίζει όσο ελάχιστοι σε αυτή τη χώρα και ότι δεν αρκεί να λειτουργεί ως παράδειγμα αποκλειστικά στην άσκηση, στον αθλητισμό, στο fitness αλλά να δείξει στους Έλληνες πόσα πολλά ξέρει και πόσο πολύ διαβάζει και μελετάει.

Κάποιος μπορεί να μας αντιγυρίσει ότι όλα αυτά είναι θεωρίες που δεν λειτουργούν. Λειτουργούν και έχει αποδειχθεί ερευνητικά αλλά και εμπειρικά. Δείτε την πιο πρόσφατη αλλά και πιο εντυπωσιακή απόδειξη: μέχρι και ο κ.Τσίπρας άρχισε να αθλείται όταν κατάλαβε ότι η επιτυχία του Πρωθυπουργού οφείλεται και στην πειθαρχία που έχει διδαχθεί μέσω του αθλητισμού. Θα προτιμούσαμε βέβαια να είχε αποφασίσει να αντιγράψει τη συνήθεια του Πρωθυπουργού να διαβάζει βιβλία αλλά θα γίνει και αυτό, σίγουρα όταν θα καταλάβει ότι η πλοήγηση στο σύγχρονο κόσμο απαιτεί πρωτίστως γνώσεις και δευτερευόντως θράσος.

Η ελληνική κοινωνία χρειάζεται παραδείγματα λοιπόν. Όσοι μπορούν πρέπει να βγουν να μιλήσουν: όχι για το δικό τους, ατομικό συμφέρον ή για τα συμφέροντα της κάστας τους ή της παρέας τους αλλά να μιλήσουν στους Έλληνες, στους πολίτες, στο λαό.

«Go public!». Το έχουμε ανάγκη. 

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα