Όταν ο Leonard Cohen συνάντησε τον Ariel Sharon

Όταν ο Leonard Cohen συνάντησε τον Ariel Sharon

Ο  Leonard Cohen, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και ποιητής Εβραίος από τον Καναδά, φθάνει  στο Ισραήλ το φθινόπωρο του 1973, λίγο πριν από το ξέσπασμα του πολέμου του  Yom Kippur. Εκείνη την εποχή, ο Cohen έμενε στην  Ύδρα  με τη φίλη του Suzanne Elrod και τον γιο τους Adam. Η σχέση τους περνούσε  κάποια προβλήματα  και ήταν μια δυστυχισμένη περίοδος για αυτόν.

Η απότομη απόφαση του Cohen  να πάει στο  Ισραήλ ενδέχεται να ήταν αποτέλεσμα των αυξανόμενων  εντάσεων  μεταξύ του εβραϊκού κράτους και των γειτόνων του, αλλά φαίνεται ότι υπήρχαν και άλλοι λόγοι. Στο μη δημοσιευμένο χειρόγραφό του «Η τελική αναθεώρηση της ζωής μου στην τέχνη», ο Cohen έγραψε: «… γιατί είναι τόσο φρικτό μεταξύ μας θα πάω και θα σταματήσω τη σφαίρα της Αιγύπτου. "

Ο Cohen δεν γνώριζε κανέναν στο Ισραήλ. Ένα παντρεμένο ζευγάρι που γνώρισε στο αεροπλάνο  του πρόσφερε να μείνει με συγγενείς τους στη Herzliya, ένα προάστιο του Τελ Αβίβ. Σύμφωνα με τον βιογράφο του Ira Nadel, ο Cohen είχε μια σειρά από μικρές σχέσεις με αρκετές γυναίκες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, με τον τραγουδιστή να περνάει συχνά τα βράδια του περιπλανώμενος στους δρόμους του Τελ Αβίβ σε μια μάλλον μοναχική κατάσταση ύπαρξης.

Μια μέρα, αφού ξέσπασε ο πόλεμος, μια ομάδα Ισραηλινών μουσικών, συμπεριλαμβανομένων των τραγουδιστών Oshik Levi, Matti Caspi και Ilana Rovina, κάθονταν στο δημοφιλές Pinati Café του Τελ Αβίβ, όταν ο Levi εντόπισε έναν άντρα που έμοιαζε με τον Leonard Cohen να κάθεται μόνος του στη γωνία . Όταν ο Levi πλησίασε τον Cohen και επιβεβαίωσε ότι ήταν  αυτός, ο  τραγουδιστής ρώτησε το Leonard Cohen  τι έκανε στο Ισραήλ. Ο Cohen απάντησε ότι έψαχνε να προσφέρει  εθελοντικά τις υπηρεσίες του  σε ένα κιμπούτς. 

Οι Ισραηλινοί μουσικοί εξήγησαν στον Cohen  ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή, προσθέτοντας ότι επρόκειτο να κατευθυνθούν προς την έρημο του Σινά για να διασκεδάσουν τα στρατεύματα που προσπαθούσαν απεγνωσμένα να αντισταθμίσουν την αιφνιδιαστική αιγυπτιακή επίθεση. Πρότειναν στον Cohen  να τους ακολουθήσει . Ο επισκέπτης ήταν διστακτικός, προσφέροντας μια σειρά από δικαιολογίες: Ήταν ειρηνιστής, δεν είχε κιθάρα, τα τραγούδια του ήταν λυπημένα και δύσκολα ενθαρρύνουν το ηθικό, αλλά όλα αυτές οι δικαιολογίες παρακάμφθηκαν  και ο Cohen τελικά συμφώνησε να συμμετάσχει στο συγκρότημα.

Ο τραγουδιστής ήταν δημοφιλής στο Ισραήλ, παρόλο που μόλις ένα χρόνο νωρίτερα είχε εκφράσει δημόσια φιλοαραβικές  απόψεις. Είχε δηλώσει στην εφημερίδα «Νταβάρ»: «Συμμετέχω με τους αδελφούς μου που αγωνίζονται στην έρημο. Δεν με νοιάζει αν ο πόλεμος τους είναι δίκαιος ή όχι. Ξέρω μόνο ότι ο πόλεμος είναι σκληρός, ότι αφήνει κόκαλα, αίμα και άσχημους  λεκέδες στο ιερό έδαφος. " Εξηγώντας την προφανή αλλαγή στην πολιτική του θέση, ο Cohen  είπε: «Ένας Εβραίος παραμένει Εβραίος. Τώρα είναι πόλεμος και δεν υπάρχει ανάγκη για εξηγήσεις. Το όνομά μου είναι Cohen, όχι; "

Ο Mati Caspi , ένας από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς του Ισραήλ, θα συνόδευε τον Cohen , ο οποίος ήταν ερμηνευτής   στην κλασική κιθάρα. Έδρασε επίσης ως μεταφραστής του Cohen, κάθε φορά που ο τραγουδιστής θα έλεγε λίγα  λόγια στο κοινό του για τους κουρασμένους στρατιώτες. Σε μια ηχογράφηση του Στρατού για το ραδιόφωνο, ο Cohen ακούγεται να παρουσιάζει τη δημοφιλή επιτυχία του «Suzanne»: «Αυτά τα τραγούδια είναι πολύ ήσυχα για την έρημο. Ανήκουν σε ένα δωμάτιο με μια γυναίκα και κάτι για να πιούν. Όπου ελπίζω ότι θα είστε όλοι πολύ σύντομα ».

Ο Caspi θυμάται μερικές από τις εμπειρίες του , λέγοντας πώς το διάσημο τραγούδι του Cohen «Lover, Lover, Lover» ήρθε  κατά τη διάρκεια των πρώτων παραστάσεων: «Έγραψε τους στίχους και τη μελωδία στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης για μερικούς στρατιώτες, και από την παράσταση έδειχνε  ότι θα βελτιωνόταν ".

Ο Caspi αφηγείται επίσης την ακόλουθη εμπειρία: «Θυμάμαι μια σουρεαλιστική εικόνα μας δίπλα στη λωρίδα προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Ραπιντίμ. Είδαμε ένα αεροπλάνο , και δεκάδες στρατιώτες ξεχύθηκαν από αυτό. Διατάχτηκαν να καθίσουν στο διάδρομο και στη συνέχεια συνόδευα τον Leonard Cohen  καθώς τραγούδησε «Bird on the Wire». Όταν το τραγούδι τελείωσε, μπήκαν  σε φορτηγά που κατευθύνονταν προς τη διώρυγα  του Σουέζ. Αμέσως μετά προσγειώθηκε ένας άλλο αεροπλάνο  και η σκηνή επαναλήφθηκε: Κάθισαν στον διάδρομο, ο Leonard Cohen τραγούδησε το ίδιο τραγούδι και αμέσως μετά μπήκαν στα φορτηγά με κατεύθυνση τη διώρυγα. "

Οι Cohen και Caspi πέρασαν όλη την ημέρα έτσι. Μετά το βράδυ  οι μουσικοί επιβιβάστηκαν στο τελευταίο φορτηγό και κατευθύνθηκαν δυτικά. Διέσχισαν τη διώρυγα του Σουέζ, φτάνοντας  στην αιγυπτιακή πλευρά όπου είχε συλληφθεί από στρατιώτες της IDF υπό τη διοίκηση του στρατηγού Ariel Sharon, του αμφιλεγόμενου αξιωματούχου που τελικά θα γίνει πρωθυπουργός του Ισραήλ δεκαετίες αργότερα. 

Η αμφιθυμία του Cohen απέναντι στον πόλεμο είναι ξεκάθαρη στις αναμνήσεις του σχετικά με τη συνάντησή του με τον Sharon - «Μου παρουσιάζεται ως  ένας μεγάλος στρατηγός,« Το λιοντάρι της ερήμου ». Κάτω από την ανάσα μου τον ρωτώ,« Πώς τολμάς; »

Πίνουμε κονιάκ καθισμένοι  στην άμμο δίπλα στη  σκιά μιας δεξαμενής. Θέλω τη δουλειά του. 

Οι εμπειρίες του τραγουδιστή κατά τη διάρκεια του πολέμου του Yom Kippur  αποτέλεσαν σημαντική πηγή έμπνευσης για το επόμενο άλμπουμ του, "New Skin for the Old Ceremony", που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 1974. Εκτός από το "Lover, Lover, Lover", το άλμπουμ περιλάμβανε επίσης τραγούδια με τίτλους όπως "Field Commander Cohen", "There is a War" και "Who by Fire", ένα τραγούδι που φημίζεται για την προσευχή του Yom Kippur "Unetanneh Tokef".

Ο Leonard Cohen θα συνέχιζε να επισκέπτεται και να παίζει στο Ισραήλ καθ’ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του έως  το Νοέμβριο του 2016 όπου απεβίωσε.