8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

Όταν λένε «εκλογές τώρα» εννοούν μέσα στο 2022!

Το πρόβλημα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως με αυτά που λένε δε σε αφήνουν να τα ξεχάσεις. Είμαι σίγουρος πλέον πως το κάνουν επίτηδες. Δεν έχουν κάτι να πουν επί της πολιτικής ουσίας και συναγωνίζονται ποιος θα πει τη μεγαλύτερη ανοησία ή ποιος θα προξενήσει μεγαλύτερη ζημία στο κόμμα του. Αυτό το τελευταίο είναι αναμφίβολα κάτι το θετικό. Άλλωστε και η αρνητική δημοσιότητα, κατά μια λογική, είναι καλύτερη από το να σε αγνοούν. Μπορεί τελικά κάποιοι να σε συμπαθήσουν, μέσα στην κατάντια σου.

Πριν από λίγες μέρες, σε μια συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, ο Α. Τσίπρας ξιφουλκώντας, ζήτησε τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Εννοείται πως όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δηλαδή ένας εν δυνάμει πρωθυπουργός, ζητεί πρόωρες εκλογές το αίτημα του έχει άμεσο χαρακτήρα. Αισθάνεται πανίσχυρος και προκαλεί τον πρωθυπουργό να ζητήσουν την ψήφο των πολιτών. Η χρονική αμεσότητα του αιτήματος έγκειται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός μπορεί να κάνει επιτόπου δεκτή αυτήν την πρόκληση και να στηθούν οι κάλπες. Συνεπώς, όταν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητεί εκλογές, τις απαιτεί εδώ και τώρα.

Όταν διατυπώθηκε αυτή η πρόταση — πρόκληση του Α. Τσίπρα οι περισσότεροι γέλασαν, με πρώτον τον Κυριάκο Μητσοτάκη, γιατί αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία να ζητεί πρόωρες εκλογές το κόμμα που υπολείπεται στις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον δέκα μονάδες από τον αντίπαλο του.

Άλλοι, φίλα προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετώπισαν μουδιασμένα αυτό το αίτημα του Α. Τσίπρα γιατί διαισθάνονταν πως έρχεται μια νέα ήττα, αν ο πρωθυπουργός το αποδεχόταν. Εξ όσων διαπίστωσα και γνωρίζω, ουδείς πανηγύρισε, ακόμα και ο πιο φανατικός Συριζαίος.

Το τελειωτικό κτύπημα στην πρόκληση του Α. Τσίπρα για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών το έδωσε ο ίδιος ο Α. Τσίπρας, όταν ανέβαλε το συνέδριο του κόμματος του λόγω της πανδημίας. Ακύρωσε την ίδια την υποτιθέμενη κορυφαία στιγμή του. Σήμερα, ουδείς ασχολείται με αυτήν την πρόταση του.

Αίφνης, μας προέκυψε χθες ο Ν. Φίλης ο οποίος διευκρίνισε πως όταν ο Α. Τσίπρας ζητούσε πρόωρες εκλογές, εννοούσε μέσα στο 2022. Όταν αυτά που υποστηρίζει ο αρχηγός ενός κόμματος χρειάζονται επεξήγηση από κάποιο στέλεχος του, κάτι δεν πάει καλά με τον αρχηγό. Ο λόγος του είτε είναι ασαφής είτε άκαιρος είτε ασυνάρτητος.

Σε όποια από τις τρείς περιπτώσεις και αν κατατάξουμε το αίτημα του Α. Τσίπρα για πρόωρες εκλογές, ελάχιστη σημασία έχει γιατί σήμερα όλοι το έχουν ξεχάσει και ο Ν. Φίλης στην προσπάθεια του να το διασώσει, το διακωμώδησε ακόμα πιο πολύ. Η κοινή λογική λέει πως η απαίτηση για πρόωρες εκλογές δεν είναι αορίστου χρόνου. Είναι απαίτηση του «εδώ και τώρα» και όχι του «εδώ και κάποτε».

Είμαι σίγουρος πως ο Ν. Φίλης, παλιά καραβάνα, ήξερε πως με τη συγκεκριμένη διευκρίνιση «έθαβε» τον Α. Τσίπρα και γι΄αυτό την έκανε.