Όταν κάτι δεν το καταλαβαίνεις δεν το ακουμπάς

Πολλά πράγματα δεν μπορώ να τα καταλάβω και πιστέψτε με δεν φταίει γι αυτό η ηλικία μου. Προχτές κάποιος προσπαθούσε να με πείσει ότι τα NFT's είναι η καλύτερη επενδυτική πρόταση για την εποχή μας. Οφείλω να ομολογήσω ότι δεν έχω καταλάβει ακόμη ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Εκείνο που έχω κρατήσει είναι ένας ισχυρός πονοκέφαλος, όμοιος με εκείνον που έχω όταν προσπαθώ να καταλάβω τι είναι το «ορυχείο κρυπτονομισμάτων».

Ξέρω, κάποιοι γελάτε κάτω από τα μουστάκια σας. Επειδή εσείς ξέρετε τι είναι όλα αυτά τα πράγματα και εγώ δεν ξέρω. Αυτό είναι στην ανθρώπινη φύση, το κατανοώ. Εκείνο που δεν θέλω να κατανοήσω είναι ο νέος ψηφιακός κόσμος από επενδυτικής άποψης. Στις επενδύσεις θέλω να είμαι ένας βαθιά συντηρητικός άνθρωπος που ασχολείται μόνο με εκείνα που καταλαβαίνει. Ζεστό – κρύο, άσπρο – μαύρο, κέρδος – ζημία. Όταν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει κανείς την κβαντική φυσική για να βγάλει άκρη πως μπορεί να κερδίσει σε μια εμπορική πράξη, τότε το πιο πιθανό είναι ότι στο τέλος θα χάσει. Ο όγκος της πληροφορίας που δεν καταλαβαίνει είναι ένας θόρυβος που συνήθως χρησιμοποιείται για να δικαιολογήσει αυτό που θα συμβεί. Είναι μία ιστορία παρόμοια με το πάπλωμα του Χότζα…

Κι αν έχουμε άδικο; Αν το επενδυτικό μέλλον της ανθρωπότητας κρύβεται στα NFT΄s και στα κρύπτο; Τότε θα έχουμε χάσει το μέλλον! Ή τουλάχιστον μία του όψη. Αλλά το σημαντικό στις μέρες μας είναι να μην χάσουμε το παρών. Να μην χάσουμε την περιουσία μας αγοράζοντας εικονικά οικόπεδα στον Σείριο ή ακόμη χειρότερα σε ένα βιντεοπαιγνίδι. Δεν ξέρω ποιος το σκέφτηκε και πολύ περισσότερο ποιος τόλμησε και έδωσε πραγματικά λεφτά για να αγοράσει ένα οικόπεδο σε έναν εικονικό κόσμο. Σίγουρα είναι μια ιδέα που ξεπερνάει ακόμη και εκείνη της τουλίπας. Την οποία τουλίπα, τουλάχιστον, την έπιανε. Σε αντίθεση με τα δέντρα της Μαντόνα…

Όποιος μπορεί να βγάλει χρήματα από αυτές τις «νέες δραστηριότητες», είναι ελεύθερος να βγάλει. Αν μπορέσει και πείσει πολλούς ανθρώπους να αγοράσουν εκείνο που ο ίδιος απέκτησε τζάμπα. Έτσι γίνεται η κερδοσκοπία σε κάθε προϊόν και είδος. Πολλοί εξ ημών έχουμε «επενδύσει» σε όλα. Ή έστω στα περισσότερα «επενδυτικά προϊόντα». Μία φορά, όμως, ας μην είμαστε μέσα στη φωτεινή πρωτοπορία. Ας γίνουν άλλοι πλούσιοι, ας αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να φύγει ανεκμετάλλευτη…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]