Όταν η ναζιστική δεξιά προπηλακίζει την άκρα δεξιά

Όταν η ναζιστική δεξιά προπηλακίζει την άκρα δεξιά

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Σας φαίνεται, ίσως, γελοίο το σχήμα που περιγράφει ο τίτλος του κειμένου, πλην σε πολλές από τις περιπτώσεις προπηλακισμών και γιουχαϊσμάτων που είδαμε τις τελευταίες μέρες, συνέβαινε ακριβώς αυτό. Έξαλλοι Χρυσαυγίτες ασχημονούσαν εναντίον στελεχών και μελών των ΑΝΕΛ. Δηλαδή, ναζιστές ασχημονούσαν εναντίον ακροδεξιών. Όλα κι όλα, η πολιτική και η ιστορία διαθέτουν χιούμορ.

Φυσικά, οι βρισιές, οι προπηλακισμοί, τα γιούχα, οι επιθετικές κινήσεις, δεν γίνονται μόνο εναντίον του μικρού και αλλοπρόσαλλου κυβερνητικού εταίρου. Γίνονται και κατά κυβερνητικών που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Φαίνεται όμως ότι την μερίδα του λέοντος των βίαιων αντιδράσεων την εισπράττουν οι ΑΝΕΛ και ο αρχηγός τους, προφανώς διότι οι επιθετικοί ''υπερπατριώτες'' κάνουν μια δική τους αξιολόγηση στην κλίμακα της προδοσίας που έχουν στο μυαλό τους. Οι ΣΥΡΙΖΑίοι ήταν αιώνιοι εχθροί που έγιναν και ''προδότες'', ενώ οι ΑΝΕΛίτες ήταν φίλοι που έγιναν ''προδότες'', άρα είναι δυο φορές ''προδότες'' και τους αξίζουν τα χειρότερα.

Ξέρω τι θα πείτε: Ότι πολλά απ' τα στελέχη των ΑΝΕΛ δεν ξέρουν καν τι είναι. Καβάλησαν στο αντιμνημονιακό κλίμα και έφτασαν ως τους υπουργικούς θώκους όχι στηριγμένοι σε κάποιο ξεκάθαρο ακροδεξιό ιδεολογικό στίγμα, αλλά απλώς πουλώντας τρέλα και θεωρίες συνωμοσίας. Ναι, ασφαλώς υπάρχουν κι αυτοί, που σήμερα είναι και οι πιο έκπληκτοι για όσα αντιμετωπίζουν στους δρόμους, καθότι δεν είχαν καν υποπτευθεί ότι αυτά που έλεγαν και έκαναν μπορούσαν να τους χαντακώσουν στην συνείδηση του μέσου πολίτη. Όμως στις εκλογές του 2015, πολλά από τα περιφερειακά στελέχη τους πήγαν στους ΑΝΕΛ διαλέγοντας τους από την Χρυσή Αυγή, όπως το ίδιο έκανε και ένα κομμάτι των ψηφοφόρων τους. Τώρα λοιπόν ξανάνοιξε ο δίαυλος αυτός με την λούμπεν ναζιστική δεξιά, με τους πιο έξαλλους να στρέφονται εναντίον της ηγεσίας των ΑΝΕΛ, όχι μόνο διότι ''πρόδωσαν'' την πατρίδα μέσω του Μακεδονικού, αλλά και διότι νιώθουν ότι τους κορόιδεψαν και προσωπικά. Εξ ου και η ένταση των αντιδράσεων.

Άποψη μου είναι ότι κυρίως η ΝΔ πρέπει να ξεκαθαρίσει με εμφαντικό τρόπο την θέση της γι αυτή την παρεκτροπή που πάει να πάρει (πάλι) τη μορφή κύματος και μάλιστα να εξηγήσει με την δέουσα αυστηρότητα στα μέλη και τους οπαδούς της ότι δεν πρέπει να λαμβάνουν μέρος σε τέτοιες εκδηλώσεις οργής. Είναι πολύ εύκολο ο Νεοδημοκράτης οπαδός να κάθεται σε μια γωνιά και να χαζεύει αυτά που κάνουν οι Χρυσαυγίτες ρίχνοντας που και που κανένα γιούχα, όμως τώρα που είναι αρχή ακόμα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι έτσι συμβάλλει σε μια όξυνση που δεν συμφέρει ούτε την πατρίδα, ούτε το κόμμα τους. Αυτό είναι ευθύνη της ηγεσίας της ΝΔ να το επιβάλλει. Για να μην το βρει μπροστά της σ' έναν χρόνο...