Όταν η ανάπτυξη έρχεται από τη θάλασσα

Όταν η ανάπτυξη έρχεται από τη θάλασσα

Του Πέτρου Κόκκαλη*

Η θάλασσα υπήρξε διαχρονικά το εφαλτήριο εξόδου της χώρας από περιόδους κρίσεων πολέμων και εθνικών καταστροφών. Ανήκω σε εκείνους που πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μπει σε ρότα ανάπτυξης ξεκινώντας και πάλι από τη θάλασσα, τη ναυτιλία, τα λιμάνια, τον τουρισμό. Το ταξίδι της ανάπτυξης για την χώρα μέχρι και σήμερα προσκρούει σε πολλά εμπόδια και σε ένα περιβάλλον αμιγώς ανταγωνιστικό και ταυτόχρονα υφεσιακό τίποτα δε θα είναι εύκολο. Δύσκολο όμως είναι αυτό που δεν γνωρίζουμε και για αυτό το λόγο οφείλουμε να γνωρίζουμε πως αναφερόμαστε σε μια χώρα που εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια, ο πλούτος της και η δύναμή της βρίσκονται στο γαλάζιο στοιχείο. Στον Πειραιά λοιπόν από το Κερατσίνι ως τον Άγιο Διονύσιο, από τη Δραπετσώνα ως τον Κηφισό, από τις μπούκες του λιμανιού ως τα παλιά μηχανουργεία, από τις ιστορικές συνοικίες ως τα σπουδαία μνημεία  η αιώνια, θαλάσσια πρωτεύουσα της Ελλάδας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες βιώσιμες οικονομικές δραστηριότητες και για νέες ελπιδοφόρες επιχειρηματικές ανησυχίες.

Στον κόσμο των νεοφυών επιχειρήσεων η δημιουργική ανησυχία δύναται να μετατραπεί σε υλοποιήσιμη ιδέα. Μια ιδέα που μπορεί να δημιουργήσει αναπτυξιακές προοπτικές  και νέες θέσεις εργασίας. Ο Δήμος Πειραιά, θέτει τις προϋποθέσεις που μπορούν να μετατρέψουν αυτή την αναπτυξιακή  δυναμική σε αξιοποιήσιμη. Οι προϋποθέσεις αυτές αφορούν στην ύπαρξη κατάλληλων υποστηρικτικών δομών, οι οποίες συμβάλλουν στην προώθηση της καινοτομίας και των ιδεών. Μια από αυτές τις υποστηρικτικές δομές είναι και το Blue Growth.

Το Blue Growth αποτελεί μια νέα προσπάθεια με αποστολή τη στήριξη, την προβολή και την καθοδήγηση της νεοφυούς θαλάσσιας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Στόχος του είναι η διαμόρφωση ενός ισχυρού  θαλάσσιου οικοσυστήματος, το οποίο θα έχει ως κέντρο του επιχειρηματικές δράσεις οι οποίες πρόκειται να προωθούν την οικονομική ανάπτυξη και να προάγουν την κοινωνική πρόοδο. Ο Ρόλος του είναι να υποστηρίζει καινοτόμες ιδέες στον τομέα της θαλάσσιας επιχειρηματικότητας, οι οποίες στηρίζουν τη βιωσιμότητα και προάγουν την εξειδίκευση. Ένα από τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας είναι πως μια από τις Start up νικήτριες εταιρείες του 2ου Blue Growth Piraeus, η ΧΥΖ Laser Scanning, επιλέχθηκε ανάμεσα σε 1.700 Startups, να συμμετάσχει για 100 ημέρες στο πρόγραμμα PortXL, τον «επιταχυντή» του λιμανιού του Ρότερνταμ για Startups και φυσικά δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τους περσινούς νικητές Nostimo Salt και Phee που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, καθώς επίσης και την GReen Desalination που έχει πάρει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και δραστηριοποιείται στο εξωτερικό. Σύντομα θα ακολουθήσουν και οι φετινές ομάδες μόλις ολοκληρωθεί το Incubation program με την τελική παρουσίασή τους, τον Ιούνιο, στη μεγαλύτερη ναυτιλιακή έκθεση του κόσμου, τα Ποσειδώνια.

Καταληκτικά το  Blue Growth είναι ένα εργαλείο συνυφασμένο με τον γενετικό κώδικα του Πειραιά γαλουχημένο με μια Ευρωπαϊκή κουλτούρα που στοχεύει στην ανάπτυξη με το βλέμμα στραμμένο στο θαλάσσιο περιβάλλον. Με αυτή την υποστηρικτική δομή ξεκινήσαμε, με φαντασία και όραμα συνεχίζουμε και επιδιώκουμε την δημιουργία μίας θάλασσας νέων προοπτικών που αρμόζει σε μια Ελλάδα με αξία, ουσία και εξωστρέφεια.

* Ο κ. Κόκκαλης είναι Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, Δήμου Πειραιά