Όταν γέλασε ο Porky το γουρουνάκι

Όταν γέλασε ο Porky το γουρουνάκι

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Τα νέα για την αύξηση της τιμής του καφέ, από τρεις από τις μεγαλύτερες αλυσίδες πώλησης καφέ της χώρας, μαζί με την δήλωση ενός νεοπαγούς συνδικαλιστικού σωματείου περί αύξησης της τιμή στο σουβλάκι, απασχόλησαν κατά κόρον τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και τις ιδιωτικές συζητήσεις.

Τόσο ο καφές όσο και το σουβλάκι, είναι προϊόντα που καταναλώνονται υπέρμετρα στην Ελλάδα και οποιαδήποτε αύξηση των τιμών τους, πέραν της χρηματικής επιβάρυνσης στις τσέπες των καταναλωτών, αποτελεί βασικό θέματα συζήτησης. Για να έχουμε αντίληψη της τάξης μεγέθους της αγοράς του καφέ και του σουβλακιού, οι εισαγωγές καφέ ανέρχονται στους 40.000 τόνους ετησίως, ενώ ταυτόχρονα οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος ανέρχονται στους 200.000 τόνους ετησίως.

Οι αλυσίδες του καφέ στη ανακοίνωσης τους, αναφέρθηκαν στις δυο βασικές αιτίες αύξησης της τιμής πώλησης του καφέ. Η πρώτη ήταν η αύξηση του κατώτατου μισθού που επεβλήθη από την κυβέρνηση, η οποία επιβάρυνε το εργατικό κόστος και η δεύτερη ήταν η επιβολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης από την κυβέρνηση, ήδη από το 2018. Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δεν προέβη στην παραμικρή ανακοίνωση σχετικά με αυτές της αυξήσεις, διότι κυριάρχησαν οι μηχανισμοί αυτοσυντήρησης και η λαϊκή ρήση πως δεν μιλάνε για σχοινί στο σπίτι του κρεμασμένου.

Για την φημολογούμενη άνοδο της τιμής στο σουβλάκι, υπήρξε άμεση κυβερνητική αντίδραση. Δεν ασχολήθηκε βέβαια με τον επιπλέον κόστος από τη αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς αυτό θεωρείται πως αποτελεί μέγα επίτευγμα της κυβέρνησης.

Όμως το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανταποκρίθηκε με λαλίστατο τρόπο στην ανάλυση της αύξησης των τιμών του χοιρινού κρέατος και μάλιστα κάνοντας χρήση επιχειρημάτων από τη πραγματική οικονομία και τους όρους της αγοράς. Με επιχειρήματα και όρους δηλαδή, που τους έχει παραδώσει στο πυρ το εξώτερον, καθώς τα παραμύθια της ανάπτυξης με κοινωνική βάση και της οικονομίας με αριστερό πρόσωπο, κυριαρχούσαν και κυριαρχούν ακόμα στην προεκλογική στρατηγική του Σύριζα.

Έτσι το υπουργείο μας ενημέρωσε πως «δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το εάν η αυξητική τάση στις διεθνείς τιμές χοιρινού μεταφερθεί στις τιμές καταναλωτή, όμως τα στοιχεία τιμών λιανικής δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης». Με δυο λόγια μαθαίνουμε πως με κάποιον μαγικό τρόπο η αύξηση στις διεθνείς τιμές χοιρινού κρέατος, θα εξαφανιστεί, όπως παλιότερα εξαφανιζόντουσαν οι μετανάστες και δεν θα μεταφερθεί στον καταναλωτή. Το που θα πάει η αύξηση και το ποιος θα τη απορροφήσει ουδείς φαίνεται να γνωρίζει στο υπουργείο.

Ακόμα μαθαίνουμε, πως οι τιμές των εισαγωγών, των χονδρικών πωλήσεων και οι τιμές της λιανικής, δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συσχέτισης. Προφανώς οι τιμές σχετίζονται με άλλες παραμέτρους, όπως ίσως να είναι οι μαύρες τρύπες του διαστήματος, ο νεοφιλελευθερισμός ή και ο καπιταλισμός που καταρρέει, σύμφωνα με τον νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρώην αποτυχόντα υποψήφιο ΓΓ του ΚΚΕ.

 Η αφρικανική πανώλη έχει προσβάλει την βιομηχανία χοιρινού κρέατος στην Κίνα, που αποτελεί τον  μεγαλύτερο καταναλωτή χοιρινού κρέατος στον πλανήτη. Η κατανάλωση του χοιρινού στην Κίνα αποτέλεσε και αντικείμενο διαπραγμάτευσης στον εμπορικό πόλεμο και τις πολιτικές προστατευτισμού και δασμών ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, λόγω της κρισιμότητας της, στις καθημερινές διατροφικές και κοινωνικές συνήθειες του κινεζικού πληθυσμού.

Υπάρχουν εκτιμήσεις πως η παραγωγή χοιρινού κρέατος στην Κίνα μπορεί να μειωθεί κατά 30% μέσα στο 2019, γεγονός που θα ανατρέψει πλήρως την ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση, με αποτέλεσμα να υπάρξει σημαντική άνοδος στις τιμές.

Τις τελευταίες ημέρες σε επίπεδο αγοράς χονδρικής έχει καταγραφεί άνοδος  ύψους 6%. Παρ' όλα αυτά το υπουργείο δεν διακρίνει πως θα υπάρξει αύξηση της τιμής στη λιανική, ίσως γιατί η αγορά χοιρινού έχει αριστερό πρόσημο, ή επιδοματικά χαρακτηριστικά. Είμαι σίγουρος πως αν ο ήρωας του της Warner Brothers, Porky το γουρουνάκι, μπορούσε να διαβάσει της αναλύσεις του υπουργείου, θα γελούσε με την καρδιά του. Και γεννιέται για πολλοστή φορά το ερώτημα. Ένας σοβαρός άνθρωπος δεν υπάρχει πουθενά ανάμεσα στους χιλιάδες διορισθέντες από τον σύριζα στις διευθυντικές θέσεις των υπουργείων;

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.