Όταν ακούς για κρατικό σχεδιασμό, φύγε τρέχοντας

Όταν ακούς για κρατικό σχεδιασμό, φύγε τρέχοντας

Η εμμονή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει σίγουρα ρίζες από την εποχή που ο ίδιος διεκδικούσε την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και από την εποχή της λατρείας προς το Σοβιετικό καθεστώς, τα τριαντάχρονα πλάνα της ΕΣΣΔ και τους κρατικούς σχεδιασμούς.

Επομένως, δεν πρέπει να μας ξενίζει ούτε η πρόσφατη αναφορά του στα σχέδια της «εθνικής αναπτυξιακής στρατηγικής για την επόμενη δεκαετία 2020-2030», ούτε η έκδοση της πρώτης εγκυκλίου του υπουργείου του, που θα θέτει τις βάσεις για τον «μεγάλο προοδευτικό μετασχηματισμό» της Ελλάδας στα πλαίσια της νέα προγραμματικής περιόδου. Τώρα, το ποια μπορεί να είναι η ανάπτυξη για την οποία θα περιμένουμε έκδοση εγκυκλίων, μόνο μέσα από ένα ανέκδοτο μπορεί να απαντηθεί.

Εξήγγειλε πως θα δομήσει το κατάλληλο πλαίσιο για να γίνει ένας διάλογος που θα αφορά τους στόχους, τις επιλογές και την κατανομή των πόρων! Αυτό όμως έχει ανάγκη, η οικονομία και η επιχειρηματικότητα; Ένα πλαίσιο διαλόγου για στοχοθετήσεις και κατανομή πόρων; Αυτά νομίζει πως απασχολούν την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία;

Και συνέχισε με έναν λογικό ακροβατισμό ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για να καταλήξει στους «μηχανισμούς διάχυσης των θετικών συνεπειών στην κοινωνία». Και να υπερτονίσει πως «η εξέλιξη της τεχνολογίας χωρίς κοινωνικό και πολιτικό έλεγχο μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε μία κόλαση, παρόλο που υπόσχεται έναν παράδεισο. Μπορεί να οδηγήσει σε απειλή για τη δημοκρατία, ενώ παρέχει θεωρητικά τις δυνατότητες για διεύρυνσή της. Μπορεί να οδηγήσει σε νέες μεγαλύτερες ανισότητες».

Το πρόβλημα της ανυπαρξίας εγχώριων κεφαλαίων έχει υπερτονιστεί τόσο από την επιχειρηματική κοινότητα όσο και από τις πολιτικές παρατάξεις όλου του φάσματος. Επομένως τα λογύδρια και οι παραινέσεις του υπουργού, είναι άγνωστο σε ποιους απευθύνονται. Οι ξένοι επενδυτές δεν περιμένουν φυσικά να διαβάσουν τις φοβικές απόψεις του αντιπρόεδρου για την τεχνολογία, για να σχεδιάσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Ούτε να μελετήσουν τις αναλύσεις του για την διάχυση των θετικών συνεπειών στην οικονομία. Όλα αυτά είναι θέματα που τα έχουν αντιμετωπίσει και επιλύσει αλλού. Μήπως, στον μόνο που απευθύνεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, είναι στο μεσαίο επίπεδο του κρατικού μηχανισμού τον οποίον έχει διεμβολίσει τα τελευταία χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ακατάσχετων διορισμών και μονιμοποιήσεων. Σε μια νέα γενιά μανδαρίνων αριστερής προέλευσης που θα αναλάβουν να καθορίζουν, να ρυθμίζουν, να ελέγχουν και να καθοδηγούν την επιχειρηματικότητα και τη οικονομική δραστηριότητα της επόμενης ημέρας;

Είναι τόσο ξεπερασμένα όλα αυτά τα στρατηγικά σχέδια, τα αναπτυξιακά μοντέλα, τα διαφορετικά παραγωγικά προγράμματα, η προοδευτική αλλαγή στην οικονομική πορεία, η παραγωγική ανασυγκρότηση και οι γλαφυρές ορολογίες. Υποτίθεται πως η κυβέρνηση Τσίπρα αφού ξεπέρασε τις αυταπάτες της, αφού αποδέχτηκε με πλήρη δουλικότητα όσα ζήτησαν οι δανειστές, αφού εφάρμοσε άτσαλα, όσα άκριτα υιοθέτησε και αφού προσγειώθηκε στην πραγματικότητα, ετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Θα περιμέναμε μετά από τόσες δεκαετίες κρατισμού και ελεγχόμενης οικονομικής δραστηριότητας, πως θα είχε ωριμάσει το κλίμα της απαγκίστρωσης της επιχειρηματικότητας από το κράτος και την εκάστοτε κυβέρνηση. Η διάψευση όμως είναι ηχηρή. Το κράτος και η κυβέρνηση εξακολουθούν να επιθυμούν τον έλεγχο των πάντων, ώστε να αντλούν δύναμη εξουσίας από αυτόν και να κρατούν ως ομήρους τους πολίτες, προσφέροντας τους θεσούλες εργασίας, μικροεπιδόματα και ένα χαμηλόφωτο μέλλον.

Η επιχειρηματικότητα όμως, άλλα ζητάει. Οι επενδυτές, άλλα επιθυμούν. Ζητούν σχέσεις εμπιστοσύνης, απλούς μηχανισμούς, σταθερές συνθήκες και αποφυγή εκπλήξεων. Ας παρατήσει η κυβέρνηση τις μεγαλόπνοες εξαγγελίες και ας αφήσει την αγορά να κινηθεί όπως εκείνη ξέρει, στους χώρους που διακρίνει ευκαιρίες και ανάπτυξη, μακριά από κυβερνητικούς και κρατικούς σχεδιασμούς. Διαφορετικά, δεν θα υπάρξουν νέες επενδύσεις και όσες υπάρχουν, πιθανότατα θα σκεφθούν να αποχωρήσουν.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.