Όσα δεν φτάνει ο κρατισμός...

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019, 00:02
-A +A

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Τον τελευταίο μήνα φαίνεται ότι η κυβέρνηση “έχει δώσει γραμμή” στα στελέχη και τα φιλικά μέσα ενημέρωσης να τα παίξουν όλα για όλα στο χαρτί του νεοφιλελευθερισμού. Τα παρακάτω παραδείγματα αποτελούν ορισμένους επιλεγμένους τίτλους ειδήσεων:

“Ο νεοφιλελευθερισμός ενάντια στη δημοκρατία” - Αυγή, 11 Μαρτίου

ΣΥΡΙΖΑ: Οι πολίτες αντιστέκονται στον απάνθρωπο νεοφιλελευθερισμό και τον ακροδεξιό λαϊκισμό του Μητσοτάκη - Το Κουτί της Πανδώρας,  6 Μαρτίου

Πολάκης για το πρόγραμμα Υγείας της ΝΔ που παρουσίασε ο Κυρ. Μητσοτάκης: Νεοφιλελευθερισμός στο μεγαλείο του - Press Publica, 23 Φεβρουαρίου

Μωραΐτης: βαλκανικός ο νεοφιλελευθερισμός της Ν.Δ. - Εφημερίδα των Συντακτών, 18 Φεβρουαρίου

Τσίπρας: Να φτιάξουμε ανάχωμα στην ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό - Εθνικός Κύρηξ, 5 Μαρτίου

Αυτές οι αναφορές αφορούν μόνο λίγες από τις περιπτώσεις που ο νεοφιλελευθερισμός βρίσκεται στον τίτλο της εκάστοτε είδησης. Αν μπούμε και στα ρεπορτάζ ή τις δηλώσεις των κυβερνητικών, οι αναφορές γίνονται χιλιάδες.

Η διαπίστωση ότι η αριστερά, για ακόμα μία φορά, προβάλλει τον νεοφιλελευθερισμό ως τον πολιτικό “μπαμπούλα” που θα τρομάξει τους ψηφοφόρους και θα τους ξαναφέρει κοντά της μου θύμισε μία κουβέντα που έκανα στην Ουάσινγκτον με ένα μέλος της ελληνικής κοινότητας που έχει καλές σχέσεις με το κυβερνών κόμμα. Κατά τη διάρκεια μίας συζήτησης, εξέφρασα την άποψη πως μετά και τις έρευνες της ΔιαΝΕΟσις που δείχνουν ότι ο κος Τσίπρας έκανε τον νεοφιλελευθερισμό δημοφιλή (!!!), θα ήταν εγκληματικό λάθος του επικοινωνιακού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ η εμμονική ενασχόληση με τον νεοφιλελευθερισμό. Ο συνομιλητής μου δεν έδειξε να πείθεται από το επιχείρημά μου και επέμεινε ότι ο “κακός” φιλελευθερισμός θα είναι στο επίκεντρο της ρητορικής της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έπεσα έξω ως προς τη χρήση του όρου και θα περιμένω με αγωνία να δω και τι θα σημαίνει εκλογικά αυτή η επιλογή της Κουμουνδούρου.

Μιας και το έφερε η κουβέντα, και αναφερθήκαμε και στις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας κ. Πολάκη για το πρόγραμμα της ΝΔ, θα ήθελα να μοιραστώ μία ενδιαφέρουσα ιστορία που αποδεικνύει ότι ανάλγητος είναι ο κρατισμός και φιλάνθρωπη η αγορά (ιστορίες με αντίθετους σκοπούς θα βρείτε πολλές οπότε δεν αισθάνομαι την ανάγκη να τις αναπαράγω και εδώ).

Η χώρα μας έχει από τις υψηλότερες κρατήσεις για ασφάλιση υγείας και συντάξεις στον ανεπτυγμένο κόσμο. Επίσης, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν από την τσέπη τους πολύ μεγαλύτερα ποσά (κατ’αναλογία) σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Πάραυτα, οι υπηρεσίες υγείας και το επίπεδο των συντάξεων είναι αρκετά χαμηλά. Την ίδια στιγμή που το κρατικό ΕΣΥ αποτυγχάνει στην πρόληψη και αφήνει τους πολίτες απογοητευμένους (σύμφωνα με τις ετήσιες έρευνες του ΟΟΣΑ), οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες βρήκαν τρόπο να προσφέρουν πρωτοβάθμια υγεία σε όλους και όλες τους Έλληνες για μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο.

Η αγορά δεν είναι λύση για τα πάντα. Όμως, ήταν είναι και θα είναι ο καλύτερος τρόπος που έχουμε στη διάθεσή μας για να αποφασίσουμε τι, πώς και πόσο θα παράγουμε. Τη στιγμή που ο κος Πολάκης υψώνει το ανάστημά του κατά του νεοφιλελευθερισμού, χιλιάδες φορολογούμενοι σπεύδουν στις ιδιωτικές εταιρείες για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε ένα ανθρώπινο, ασφαλές και ποιοτικό σύστημα υγείας που παρακάμπτει (όσο είναι δυνατόν) το “δημόσιο και δωρεάν” ΕΣΥ.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 17/06/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα