Οριστικά νόμιμο το «κούρεμα» του 2012

Οριστικά νόμιμο το «κούρεμα» του 2012

Του Παναγιώτη Γκλαβίνη*

Πέρασε απαρατήρητο, κι όμως έχει τεράστια νομική, οικονομική, πολιτική και εν τέλει ιστορική σημασία.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, μια δευτεροβάθμια διαιτητική απόφαση έθεσε οριστικά τέλος στην αμφισβήτηση της νομιμότητας του κουρέματος των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου.

Μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας στην Αθήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στο Στρασβούργο και το διαιτητικό δικαστήριο του Διεθνούς Κέντρου για την Επίλυση των Διαφορών μεταξύ Κρατών και Ξένων Επενδυτών στην Ουάσιγκτον (ICSID), μια ειδική επιτροπή, αρμόδια να ελέγχει την εγκυρότητα των αποφάσεων των διαιτητικών δικαστηρίων του ICSID, έθεσε οριστικά τέλος στην αμφισβήτηση της νομιμότητας του μεγαλύτερου κουρέματος κρατικού χρέους που έγινε στη σύγχρονη ιστορία.

Πρόκειται για την Επιτροπή Ακυρώσεων Διαιτητικών Αποφάσεων του ICSID, στην οποία προσέφυγαν οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι είχαν χάσει πέρυσι τη διαιτησία κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας, στην οποία είχαν προσφύγει παραπονούμενοι ότι ζημιώθηκαν από το «κούρεμα» κατά παράβαση των διεθνών συνθηκών. Στις 29 Σεπτεμβρίου, η εν λόγω Επιτροπή απέρριψε αίτηση για ακύρωση της διαιτητικής απόφασης, με την οποία διαιτητικό δικαστήριο του ICSID είχε δικαιώσει τη χώρα μας στην αντιδικία της με μια σλοβακική τράπεζα, την Postova Banka, και μια κυπριακή εταιρία, την Istrokapital.

Η θετική για τη χώρα μας απόφαση της Επιτροπής αυτής, η οποία στην πραγματικότητα είναι ένα δικαιοδοτικό όργανο, με άλλα λόγια ένα δικαστήριο, αποτελεί την τελευταία πράξη σε μια σειρά δικαστικών αμφισβητήσεων του ελληνικού «κουρέματος», που ήγειραν στην Ελλάδα, την Ευρώπη και διεθνώς, επενδυτές που καταφανώς ζημιώθηκαν από το γενναίο «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των κρατικών ομολόγων, πλην όμως, από την άλλη μεριά, ωφελήθηκε η χώρα, η οποία απέφυγε την πτώχευση, παραμένοντας στην Ευρωζώνη.

Με αποτέλεσμα, σήμερα πλέον, μετά και την απόφαση αυτή, να έχει οριστικά κριθεί το «κούρεμα» του 2012 ως νόμιμο από την άποψη τόσο του εθνικού, όσο και του ευρωπαϊκού, αλλά και του διεθνούς δικαίου.

Στο λεωφορείο αυτό, βεβαίως, που λέγεται ΕΛΛΑΣ, δεν υπάρχει, δυστυχώς, εισπράκτορας για να ζητήσει από τους επιβαίνοντες, που σήμερα κάθονται στα πίσω έδρανα της Βουλής, κι από άλλους πολλούς που δεν είναι καν στο Κοινοβούλιο, το εισιτήριο της δικαίωσης.

Σήμερα, στο τιμόνι της χώρας, κάθονται άνθρωποι που είτε δεν ψήφισαν το «κούρεμα» αυτό, είτε το ψήφισαν καταγγέλλοντάς το!

Και ο λαός τους δικαίωσε. Η Ιστορία, όμως, θα τους κρίνει.

Σήμερα, λοιπόν, αυτοί οι άνθρωποι, όχι μόνο δεν κάνανε τίποτα για να βοηθήσουν τότε στη μεγάλη προσπάθεια της χώρας, όχι μόνο χλευάζανε και προπηλακίζανε, αλλά πετούσανε και πέτρες σ' αυτούς που πήρανε την Ελλάδα στους ώμους τους το 11-12 και προσπαθούσαν να την περάσουν απέναντι μέσα από ναρκοπέδιο.

Η Ιστορία θα τους κρίνει όλους. Ο λαός αποκλείεται.

* Ο κ. Γκλαβίνης υπηρέτησε στο Νομικό Γραφείο του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.