Ορέστης Καχρίλας: Το Αντίσωμα της Eli Lilly, στη μάχη κατά της Covid-19, έρχεται στην Ελλάδα

Ορέστης Καχρίλας: Το Αντίσωμα της Eli Lilly, στη μάχη κατά της Covid-19, έρχεται στην Ελλάδα

 Bamlanivimab – ένα όνομα που κανείς δεν μπορεί να το προφέρει σωστά με την πρώτη, που ίσως είναι η επανάσταση στην μάχη κατά της  Covid-19! 

«Ένα Αντίσωμα έρχεται σαν γέφυρα ζωής και ελπίδας πριν την οριστική λύση του προβλήματος της Πανδημίας ή μέχρι ο εμβολιασμός να επιτύχει τον στόχο του».

Μια αποκλειστική συνέντευξη του Ορέστη Καχρίλα Sales & Marketing Director της φαρμακευτικής εταιρείας Φαρμασέρβ - Lilly, στο Liberal.gr.

- Θα θέλατε να μας δώσετε ένα μικρό χρονικό για το πως φτάσαμε στο σήμερα; 

Tον Φεβρουάριο του 2020, όταν η επιδημία Covid-19 άρχιζε να εξαπλώνεται ραγδαία και να περνάει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, τα πράγματα έγιναν σοβαρά και απειλητικά. Τότε οι επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανακοίνωσαν ότι η μέχρι τότε Επιδημία «αναβαθμίζεται» πλέον σε Πανδημία και καθίσταται ως μια παγκόσμια απειλή.

Τότε συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο για την παγκόσμια κοινότητα. Η Διεθνής Ακαδημαϊκή κοινότητα, τα Πανεπιστήμια, οι Κυβερνήσεις (με κάποια χρονική υστέρηση και εγωιστικούς ανταγωνισμούς) και οι μεγάλες και μικρές φαρμακευτικές εταιρείες, συστρατεύονται για τον κοινό σκοπό: Να αναπτύξουν καινοτόμες φαρμακευτικές λύσεις (θεραπείες & εμβόλια) για τον αόρατο εν πολλοίς εχθρό.

- Με ποιον τρόπο μπαίνει στην υγειονομική μάχη η φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly;  

Η εταιρεία μας, Eli Lilly, συναντά την Καναδική εταιρεία βιοτεχνολογίας AbCellera και συμφωνούν να ερευνήσουν και να αναπτύξουν από κοινού ένα ή περισσότερα Αντισώματα κατά του ιού SARS COV 2.

Η στρατηγική των αντισωμάτων λειτουργεί συμπληρωματικά με τα εμβόλια σε αυτήν την μάχη. 

Τα αντισώματα χορηγούνται σαν έτοιμα όπλα εξουδετέρωσης του φονικού ιού και άρα δρουν άμεσα, ενώ τα εμβόλια από την στιγμή που θα χορηγηθούν θα αρχίσουν να δημιουργούν την άμυνα του οργανισμού ώστε σταδιακά να αρχίσουν να δημιουργούν την εσωτερική άμυνα (ενεργητική ανοσία).

- Τι ακριβώς είναι το Αντίσωμα της Lilly;

Είναι ένα ανθρώπινο αντίσωμα. Τον Φεβρουάριο η εταιρία το απομόνωσε από ασθενή που είχε COVID και θεραπεύτηκε, το «αντιγράψαμε»  και το παράγουμε συνθετικά στα εργαστήρια μας  και εν συνεχεία στο εργοστάσιο.

Είναι θεραπεία – όχι εμβόλιο – και χορηγείται μετά από θετικό τεστ για την νόσο COVID-19.

- Με ποιον τρόπο χορηγείται στους ασθενείς και τι τους προσφέρει;

Η θεραπεία γίνεται τις πρώτες μέρες μετά το θετικό τεστ για νόσο COVID-19.

Είναι ενδοφλέβια έγχυση που διαρκεί 1 ώρα περίπου σε δομή υγείας και ο ασθενής πηγαίνει στο σπίτι του να αναρρώσει.

Οι κλινικές μελέτες έχουν δείξει άνω του 70% μείωση στην ανάγκη νοσηλείας.

Τα δεδομένα από το σύνολο των κλινικών δοκιμών δείχνουν ότι το μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο όπλο για τους επαγγελματίες υγείας στη μάχη κατά της COVID-19, περιορίζοντας τις νοσηλείες και την εισαγωγή ασθενών στις ΜΕΘ και ίσως αποδειχθεί σωτήριο για τους ασθενείς.

- Σε ποιο σημείο βρίσκεται η θεραπεία μέσω του Bamlanivimab, στις ΗΠΑ;

Στην Αμερική η θεραπεία έλαβε από το FDA άδεια έκτακτης χρήσης στις 10 Νοεμβρίου.

Η επείγουσα άδεια που δόθηκε αφορά στη χορήγηση του σε πρόσφατα διαγνωσθέντες ασθενείς, με ήπια έως μέτρια νόσο COVID-19 και υψηλό κίνδυνο για σοβαρή επιδείνωση ή νοσηλεία.

Ήδη εντός του πρώτου 24ώρου είχαν παραδοθεί σχεδόν 100,000 δόσεις στο Αμερικάνικο κράτος και σήμερα έχει χορηγηθεί σε χιλιάδες ασθενείς.

Στην Ελλάδα πως έχει προχωρήσει η Φαρμασέρβ - Lilly;

Είμαστε σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ ώστε το αντίσωμα να λάβει «άδεια επείγουσας χρήσης» και στη χώρας μας. 

Η  Lilly έχει δεσμευτεί να διαθέσει 700,000 δόσεις εκτός ΗΠΑ μέχρι τα Χριστούγεννα και συζητούμε με την Κυβέρνηση και τον ΕΟΦ για να πάρουμε την άδεια να φέρουμε και να διαθέσουμε στην χώρα μας άμεσα.

Έτσι θα  σωθούν ζωές και θα αποσυμφoρηθούν τα νοσοκομεία.

Σκεφτείτε αν αυτήν την στιγμή που μιλάμε το 70%-80% των ασθενών με ήπια ή μέτρια συμπτώματα της νόσου, θα είχε την ευκαιρία να μην περάσει καν την πόρτα του Νοσοκομείου, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αποκλιμάκωση της επιβάρυνσης του εθνικού συστήματος υγείας. 

- Ποια θα είναι η εκτιμώμενη τιμή του;

Η τιμή του είναι 1,000?  ανά δόση/θεραπεία. Σε σχέση με το κόστος νοσηλείας που μειώνει αλλά και κυρίως τις ανθρώπινες ζωές που σώζει, μάλλον είναι φτηνό.