Ώρα για αλήθειες με στόχο την υπέρβαση της κρίσης

Ώρα για αλήθειες με στόχο την υπέρβαση της κρίσης

Του Θανάση Θεοχαρόπουλου*

Σήμερα χρειάζεται να ειπωθούν αλήθειες χωρίς να μετράμε το πολιτικό και κομματικό κόστος. Εδώ που έφθασε η χώρα, χρειάζονται άμεσα τολμηρές αλλαγές, βαθιές τομές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Άμεσα. Έστω και στο και πέντε, γιατί αλλιώς οι συνέπειες θα είναι επώδυνες. Το κύριο ζήτημα είναι ότι η αναπαλαιωμένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν ξέρει ή δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει τη δουλειά. Το μείγμα έλλειψης ικανότητας-γνώσεων, έλλειψης εργατικότητας και ιδεοληψιών είναι ικανό από μόνο του να ρίξει τη χώρα στον τοίχο. Δεν χρειάζεται βοήθεια από έξω. Πόσο μάλλον που οι εταίροι με τις δικές τους ιδεολογικές εμμονές σπρώχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση της στασιμότητας στον πάτο.

Η κρίση δεν θα ξεπεραστεί, αν δεν προωθηθεί μία πραγματικά προοδευτική πολιτική. Τα αντιμεταρρυθμιστικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν σε νέες ζημιές στην πραγματική οικονομία και ενδεχομένως σε «περιπέτειες» στο ζήτημα της παραμονής στην Ευρωζώνη. Είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης. Με εξυγιαντικές παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς πολιτικής. Με εξορθολογισμό και μείωση δαπανών, ώστε να σταματήσουν τα μέτρα υπερφορολόγησης που πνίγουν την οικονομία και οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης και ανεργίας.

Για να μην στραφεί η κοινωνία σε ακραίες λαϊκίστικες λύσεις, πρέπει άμεσα να ισχυροποιηθεί ο προοδευτικός και μεταρρυθμιστικός πόλος που έχει ανάγκη η χώρα. Το πρώτο βήμα έγινε με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ικανοποιητικό αποτέλεσμα των εκλογών. Τα επόμενα βήματα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα. Ανανέωση στα πρόσωπα και στις πολιτικές. Είναι απαραίτητη η ανανέωση ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η συντήρηση των ίδιων πρακτικών που μας έφεραν στην κρίση. Ισχυροποίηση με νέο άνοιγμα σε κόμματα, κινήσεις και ανένταχτους πολίτες από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Η ευρεία προοδευτική και μεταρρυθμιστική συμπαράταξη πρέπει να έχει στρατηγικό στόχο να αποτελέσει τον έναν από τους δύο πόλους της πολιτικής ζωής του τόπου. Να μην είναι παρακολούθημα και δεκανίκι κανενός. Να αποτελέσει τον χώρο που θα εκφράσει όσους επιδιώκουν την προοδευτική αλλαγή. Οι κομματικές περιχαρακώσεις και οι ηγεμονισμοί δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής.

Στην πολιτική αναζητάς το σωστό timing. Αν είναι πρόωρο το βήμα. το έκαψες, αν είναι πολύ αργό, έχασες το τραίνο. Είναι κοινή πεποίθηση σήμερα πως η κοινωνία είναι έτοιμη. Αρκεί να νοιώσει ότι πρόκειται για μια κίνηση από τα κάτω, τότε θα συμμετάσχει και θα τη στηρίξει. Το στοίχημα είναι να πεισθούν οι νέες και οι νέοι, αυτοί που έχουν υποστεί κυρίως τις συνέπειες της κρίσης, τα λαϊκά στρώματα, ο κόσμος που δεν ψήφισε. Αυτό το στοίχημα δεν πρέπει να χαθεί. Η ισχυρή κεντροαριστερά είναι εθνική ανάγκη για να καλυφθεί το πολιτικό κενό στη χώρα.

* Ο κ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμπαράταξης