Όποιος διαφωνεί εκκαθαρίζεται!

Όποιος διαφωνεί εκκαθαρίζεται!

Photo by Getty Images/ PeopleImages/ Ideal Image

Όποιος είναι απέναντί τους  διαγράφεται, διασύρεται, εξαφανίζεται. Ή μαζί τους ή τίποτα. Τα «πουτανάκια των δανειστών» και η «τρόικα εσωτερικού» ήταν τα προεόρτια. Οι διαγραφές των δημοσιογράφων είναι το κυρίως πιάτο. Ο έλεγχος του Τύπου είναι ο αντικειμενικός στόχος των παπατζήδων ωτακουστών.

Παρακολουθήσεις, πιέσεις, απειλές είναι στην ημερήσια διάταξη. Πρακτικές μιας παρέας που θέλει να μας καθίσει στο σβέρκο. Μόνο που οι πρακτικές αυτές χρειάζονται ανθρώπους για να υλοποιηθούν. Οι υβριστές των social media έχουν διοριστεί στο δημόσιο. «Δημοσιογράφοι» έχουν συμπεριφερθεί με απίστευτη χυδαιότητα εναντίον άλλων ανθρώπων, μόνο και μόνο επειδή οι τελευταίοι είχαν μία διαφορετική άποψη από αυτούς. Μία άλλη άποψη από εκείνη της «παρέας». Όλοι αυτοί  δεν έχουν ενοχλήσει τους «συναδέλφους» κάποιου πειθαρχικού. 

Τα αρμόδια όργανα του «σωματείου» δεν αντέδρασαν όταν πολιτικοί αρχηγοί απείλησαν δημόσια δημοσιογράφους. Όταν γενικοί γραμματείς απαγόρευσαν την μετάδοση ειδήσεων. Ανέχτηκαν την λογοκρισία, την άσκηση βίας. Ανέχτηκαν και εξέθρεψαν ένα καθεστώς. Συνεργάστηκαν αρμονικά με τις αρχές για να επιβληθεί η σιωπή. Συμμετείχαν σε μία απαράδεκτη εκστρατεία φίμωσης.

Έχουν συμβεί πολλά. Ζητήθηκε να απολυθούν δημοσιογράφοι και διευθυντές μέσων. Ακόμη κι ως διαβατήριο για τις τηλεοπτικές άδειες. Από πού να ξεκινήσει κανείς και που να τελειώσει. Ντροπή και γι αυτούς που το ζήτησαν και γι αυτούς που το έπραξαν. Έπειτα από 33 χρόνια σε αυτή την δουλειά γνωρίζω καλά τις δυνατότητες που έχει η εξουσία και μάλιστα υπό την καθοδήγηση των νεοσταλινικών. Μπορούν να κάνουν τα πάντα, να εμφανίσουν το άσπρο μαύρο, να περάσουν ακόμη και σε ακραίες πρακτικές. Πρέπει όμως να γνωρίζουν ότι τα καθεστώτα δεν έχουν διάρκεια. Κάποια στιγμή τελειώνουν…

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]