Οντίν Λιναρδάτου: Το φλέρτ ΗΠΑ- Ρωσίας με τους ακροδεξιούς της Ευρώπης

Οντίν Λιναρδάτου: Το φλέρτ ΗΠΑ- Ρωσίας με τους ακροδεξιούς της Ευρώπης

της Οντίν Λιναρδάτου

O αμερικανός πρέσβης στο Βερολίνο σηκώνει ψηλά τη σημαία του Τραμπισμού και προκαλεί, μιλώντας στην ακροδεξιά ιστοσελίδα Μπράιτμπαρτ και χαιρετίζοντας την αναγέννηση των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης.

Πρόκειται για έναν εξαιρετικά προκλητικό διπλωμάτη του οποίου ο διορισμός καθυστέρησε μήνες εξαιτίας του αμφιλεγόμενου παρελθόντος του.

Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ ήταν όμως η σωστή επιλογή για τον Ντόναλντ Τραμπ, γιατί είναι ένας από τους λίγους αμερικανούς διπλωμάτες που μπορεί να δείξει στο Βερολίνο πόσο πολύ αντιπαθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τα κεντρώα , μεταρρυθμιστικά , φιλελεύθερα κόμματα της Ευρώπης.

Ας μην ξεχνάμε πως ο Γκρενέλ ήταν σύμβουλος του γερακιού Τζον Μπόλτον, είναι ουσιαστικά ακροδεξιός και είναι βέβαιο πως θα επιχειρήσει να καταστρέψει μία στενή συμμαχική σχέση πολλών δεκαετιών.

Η Γερμανία, η πολυπληθέστερη χώρα της Ευρώπης , η ατμομηχανή της γηραιάς ηπείρου και η μεγαλύτερη χρηματοδότης της ΕΕ, ήταν παραδοσιακά ένας από τους στενότερους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η σχέση αυτή έγινε στενότερη, φιλική θα έλεγε κανείς τα χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα. Η χημεία του με τη Γερμανίδα καγκελάριο ήταν εμφανής από την πρώτη στιγμή και αυτή οδήγησε τις ΗΠΑ να αποκτήσουν στενότερο δεσμό με το Βερολίνο και να αφήσουν λίγο πίσω τον άλλο παραδοσιακό σύμμαχο τους το Λονδίνο.

Αυτή η χρυσή εποχή έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ μόλις ανέλαβε και επίσημα τα καθήκοντα του απείλησε τις γερμανικές εταιρείες να μην τολμήσουν να αγνοήσουν τις κυρώσεις που θα επιβάλει η Ουάσινγκτον στο Ιράν γιατί θα έχουν σοβαρές συνέπειες.

Όπως ήταν αναμενόμενο το Βερολίνο απάντησε ευγενικά πως “ οι Γερμανοί πάντα ακούν προσεκτικά τους άλλους αλλά δεν δέχονται οδηγίες από κανέναν”.

Ο Γκρενέλ όπως και ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ, Στήβεν Μπάνον, ο οποίος κατοικοεδρεύει στην Ευρώπη από τη στιγμή που τον έδιωξε ο Τραμπ, στηρίζουν με κάθε τρόπο τα ακροδεξιά ευρωπαϊκά κόμματα.

Ο αμερικανός πρέσβης βέβαια δεν τα χαρακτηρίζει έτσι . Προτιμά να μιλά στις συνεντεύξεις του για “ την αναγέννηση των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης που ξεχωρίζουν επειδή απέτυχε παντού οικτρά η αριστερά.”

Ο Γκρενέλ υποστηρίζει πως η εκλογή Τραμπ άνοιξε ουσιαστικά το δρόμο και ενέπνευσε άτομα αλλά και κινήματα να ταρακουνήσουν το στάτους κβο της Ευρώπης όπως ακριβώς έκανε ο Τραμπ στην Αμερική.

Χαρακτηριστικό είναι ένα τουιτ που έκανε ο πρώην αρχηγός των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς για τη συμπεριφορά του αμερικανού διπλωμάτη.

Ο Σουλτς τουιτάρισε πως “ο Γκρενέλ δεν συμπεριφέρεται σαν διπλωμάτης αλλά σαν ακροδεξιός συνταγματάρχης “.
Οι πρεσβευτές είπε ο Σουλτς εκπροσωπούν τις χώρες τους και όχι πολιτικά κινήματα.

Ο Γιάκομπ Χάιλμπρουν του National Interest δεν διστάζει να πει πως το Βερολίνο έχει δικαίωμα να απελάσει τον αμερικανό απεσταλμένο μετά από τη συνέντευξη που έδωσε στο Μπράιτμπαρτ.

Και η αρθρογράφος της Ουάσινγκτον Ποστ Αν Απλμπάουμ επιμένει πως ο Γκρενέλ στηρίζει ξεκάθαρα τα ακροδεξιά κόμματα ενώ εμφανίζεται εχθρικός προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την εξωτερική πολιτική που ασκεί η ΕΕ.

Με αυτά ακριβώς τα παιχνίδια, λένε αναλυτές, οι ακραίοι δεξιοί επικοινωνούν με τους υποστηρικτές τους.

Βέβαια, πρώτη φορά, αυτό το ρόλο παίζει η επίσημη αμερικανική κυβέρνηση και αυτό προκαλεί δυσφορία και αμηχανία στους Ευρωπαίους, οι οποίοι φοβούνται και το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να θέσουν υπό αμφισβήτηση και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Metarithmisi.gr