Οντίν Λιναρδάτου: Η Ευρώπη ενηλικιώνεται;

Οντίν Λιναρδάτου: Η Ευρώπη ενηλικιώνεται;

Της Οντίν Λιναρδάτου

Είναι φανερό πως η εκλογή Τραμπ και η δημιουργία του μετώπου των λαϊκιστών ωθεί τους Ευρωπαίους σε μία πρόωρη ενηλικίωση.

Νέες συμμαχίες χτίζονται πάνω σε εντελώς διαφορετικές βάσεις από αυτές του παρελθόντος.

Η διάκριση αριστερά - δεξιά έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον πολιτικό χάρτη της σημερινής Ευρώπης. Και η σοσιαλδημοκρατία πνέει τα λοίσθια.

Η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στο λαϊκισμό και τον ορθολογισμό και όλοι καλούνται να πάρουν θέση βάζοντας το προσωπικό τους συμφέρον στην άκρη.

Σε αυτό το πλαίσιο ο αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Γκι Φέρχοφσταντ έτεινε χείρα φιλίας στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν λέγοντας πως όλες οι μεταρρυθμιστικές, βαθιά φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου πρέπει να συμμαχήσουν σε αυτές τις εκλογές για κερδίσουν την πρώτη δύσκολη μάχη στον πόλεμο με τους εθνικιστές.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει ορίσει υπεύθυνο για τη συγκρότηση του μεγαλύτερου φιλοευρωπαϊκού ψηφοδελτίου τον Κριστόφ Καστανέρ.

Ο Καστανέρ έχει ήδη αρχίσει να συνεργάζεται με κόμματα άλλων χωρών για να φτιάξουν μαζί την κοινή εκλογική πλατφόρμα με την οποία θα κατέβουν στις ευρωεκλογές.

Ανάμεσα σε αυτά τα κόμματα είναι και οι Ισπανοί Σιουδαδάνος που αυτή τη στιγμή ανήκουν στο Alde του Φερχοφσταντ.
Ο Καστανέρ συναντήθηκε πριν από λίγες μέρες πρώτη φορά και με τον Γκι Φέρχοφσταντ. Αμέσως μετά είπε στους δημοσιογράφους: «δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα για μία συμμαχία». Φαίνεται όμως πως οι δύο άντρες βρήκαν κοινό τόπο για να συνεχίσουν τις συζητήσεις.

Και αλίμονο αν δεν το κάνουν όλες οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις αυτό, αν δεν ενηλικιωθούν τώρα που η Ευρώπη έχει να παλέψει με την ακροδεξιά, τον εθνικισμό και τους Όρμπαν που αυξάνονται και πληθύνονται.

Ακόμα και το δεξιό ευρωπαϊκό λαϊκό κόμμα αλλάζει ρότα και ξεκαθαρίζει στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, πως αν δεν σεβαστεί τις αρχές και το κράτος δικαίου της ΕΕ, θα υπερψηφίσει την έναρξη των διαδικασιών , οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 7 της συνθήκης της ΕΕ κατά κράτους μέλους ενόψει κινδύνου σοβαρής παραβίασης των αξιών της.

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΛΚ και υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, ο γερμανός χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ του διεμήνυσε πως θα διαγραφεί το κόμμα του και από την ευρω-ομάδα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο Metarithmisi.gr