Οντίν Λιναρδάτου: Η Άνοιξη της Πράγας και η σημερινή διχασμένη Ευρώπη

Οντίν Λιναρδάτου: Η Άνοιξη της Πράγας και η σημερινή διχασμένη Ευρώπη

Της Οντίν Λιναρδάτου

H επέτειος των 50 χρόνων από την αιματηρή εισβολή 250.000 σοβιετικών στρατιωτών στην Πράγα μας κρούει, με τον πιο ηχηρό τρόπο, τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να μας συμβεί, από την μία στιγμή στην άλλη, όταν ένα ολόκληρο σύστημα καταρρέει.

Και αυτό συμβαίνει σήμερα στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο διχασμένη όσο δεν υπήρξε ποτέ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Θεσμοί που αποτελούσαν στήριγμα στη μεταπολεμική εποχή, όπως το ΝΑΤΟ, δέχονται επίθεση σήμερα ακόμα και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κυβέρνηση του Τραμπ άλλωστε υποψιάζεται και απεχθάνεται κάθε είδους συμμαχίες.

Το πολύτιμο μάθημα που πήρε ο κόσμος λοιπόν το 1968 για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την άνθηση των φιλελεύθερων κοινωνιών φαίνεται πως ξεχάστηκε.

Τότε οι Τσεχοσλοβάκοι αγωνίστηκαν για να αποδείξουν πως «ο σοσιαλισμός είχε και ανθρώπινο πρόσωπο» και πως μπορούσε να υπάρξει ξανά στη χώρα πολιτική και πολιτισμική ελευθερία.

Η ελπίδα και η αισιοδοξία που γέννησε αυτό το κίνημα τότε, που πήγε κόντρα στο σύστημα της Μόσχας, μάθαμε να το λέμε η Άνοιξη της Πράγας.

Αυτό ήταν αδύνατον όμως γιατί η Μόσχα θεωρούσε πως ο «ιός της Άνοιξης» θα εξαπλωνόταν και θα επηρέαζε και τις άλλες χώρες του Σοβιετικού Μπλοκ και έτσι μοιραία θα έχαναν τον ασφυκτικό έλεγχο που ασκούσαν.  Έτσι εισέβαλε στην Τσεχοσλοβακία, ενώ οι μνήμες ήταν νωπές από την εισβολή των Ναζί του Χίτλερ, και αιματοκύλισε την Πράγα δίνοντας τέλος σε κάθε προσπάθεια να αναπτυχθεί μια φιλελεύθερη κοινωνία κάτω από ένα αριστερό - κομουνιστικό καθεστώς.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο metarithmisi.gr