Όλα τα καλά αυτής της κυβέρνησης, «είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ»

Όλα τα καλά αυτής της κυβέρνησης, «είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ»

Του Σάκη Μουμτζή

Το ακούσαμε κι αυτό. Η αεροπορική γραμμή Αθήνα-Σαγκάη είναι έργο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έργο ΣΥΡΙΖΑ είναι και το κάθε θετικό που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Με απλά λόγια, δεν πρόλαβαν.

Όταν ένα κόμμα έχει ένδεια αντιπολιτευτικού λόγου, γελοιοποιείται. Καταφεύγει σε ανοησίες.

Και ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται σε παρόμοια κατάσταση.

Η επινόηση των στελεχών του είναι απλοϊκή. Επειδή η Νέα Δημοκρατία είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, εξ αυτού του γεγονότος και μόνον, αποκλείεται να κάνει κάτι θετικό.

Όμως, ομολογουμένως, η κυβέρνηση έλαβε πολλά θετικά μέτρα. Αυτό το αναγνωρίζουν και οι πολίτες, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Για να «δέσει» λογικά το γεγονός πως ένα ακροδεξιό κόμμα έλαβε θετικά μέτρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανακάλυψαν το επιχείρημα πως αυτά τα θετικά μέτρα ήταν δικά τους, αλλά δεν πρόλαβαν να τα εφαρμόσουν.

Βέβαια, δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα: «αφού αυτά τα μέτρα είναι δικά σας, γιατί κάνατε πρόωρες εκλογές και τα χαρίσατε στην Νέα Δημοκρατία; Αν κάνατε τις εκλογές τον Οκτώβριο, εσείς θα τα είχατε εφαρμόσει και σίγουρα αυτό θα μετρούσε στην κρίση των ψηφοφόρων».

Τι να πουν;

Είναι γνωστό πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις δικές τους παραδοχές, δεν ήταν έτοιμα να κυβερνήσουν. Δεν μπορούσαν να διαχειριστούν προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη και δεν ήθελαν και να μάθουν.

Την σκέψη τους απασχολούσαν κινήσεις υψηλής στρατηγικής, όπως ο έλεγχος των ΜΜΕ, η σκευωρία Νοvartis, η διάσπαση της Νέας Δημοκρατίας με όχημα την συμφωνία με τα Σκόπια κ.α.

Επιπροσθέτως, όλες οι φορολογικές ελαφρύνσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, θα μπορούσαν κάλλιστα να υλοποιηθούν και επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως έχω γράψει παλιότερα, σε αυτήν την περίπτωση δεν ισχύει το «δεν πρόλαβαν», αλλά το «δεν ήθελαν.»

Μπροστά στα εμφανή αντιπολιτευτικά του αδιέξοδα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε επιχειρήματα που προκαλούν γέλια. Η διαρκής επανάληψη του μοτίβου «δεν προλάβαμε» ή «αυτό το έργο είναι δικό μας», τελικά οδηγεί σε αμηχανία και τους πιο πιστούς υποστηρικτές του.

Η Νέα Δημοκρατία, μέχρι τώρα, παίζει χωρίς αντίπαλο. Και απ΄ό,τι φαίνεται αυτό θα ισχύσει για καιρό ακόμα. Έχει μια ακλόνητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, το έργο της κρίνεται θετικά από την πλειοψηφία των πολιτών και έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα να εφαρμόσει. Αυτά που υποσχέθηκε προεκλογικά στους Έλληνες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να βρει—αν τελικά βρει—έναν αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο, θα ταλανίζεται μεταξύ των κραυγών των ακραίων στελεχών του και της ανάγκης να μετακινηθεί προς πιο μετριοπαθείς θέσεις.

Πάντως το επιχείρημα του «δεν προλάβαμε» και δεν πείθει και δεν απαντά στο εύλογο ερώτημα των πολιτών «γιατί δεν προλάβατε».

Άλλωστε, όλα τα θετικά μέτρα που έλαβε η Νέα Δημοκρατία έχουν το ιδεολογικό πρόσημο του φιλελεύθερου χώρου, κάτι που ακυρώνει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να οικειοποιηθεί αυτά τα μέτρα.

Μάλιστα κάποια από αυτά τα υπονόμευσε.