Οκτάκις εις θάνατον

Του Θανάση Χειμωνά

Τελικά η πολυαναμενόμενη απόφαση του Αρείου Πάγου σε ό,τι αφορά την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών στο καθεστώς του Ερντογάν  πήρε αναβολή τη Δευτέρα και θα κριθεί οριστικά (;) την Πέμπτη το πρωί. Η υπόθεση είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους. Ελάχιστο καιρό μετά το «πραξικόπημα» που εκδηλώθηκε στην Τουρκία το περασμένο καλοκαίρι οκτώ αντικαθεστωτικοί αξιωματικοί της τουρκικής αεροπορίας προσγειώθηκαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη ζητώντας πολιτικό άσυλο.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και δυστυχώς –για πολλοστή φορά-  η ελληνική κυβέρνηση έχασε τη μπάλα. Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όπως ο Δημήτρης Βίτσας ή η Έλενα Αυλωνίτου  έσπευσαν να πάρουν, εμμέσως πλην σαφώς, θέση υπέρ της έκδοσης ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν ισχυρίστηκε  πως ο Τσίπρας τον διαβεβαίωσε  πως οι οκτώ «πραξικοπηματίες» θα παραδοθούν κανονικά στις τουρκικές αρχές. Παράλληλα με  τις επιπολαιότητες της κυβέρνησης ακούστηκαν (αρχικά) και φωνές υπέρ της έκδοσης, προερχόμενες, παραδόξως, από όλους τους πολιτικούς χώρους. Κάποιοι αποδείχτηκαν εξοργιστικά κυνικοί, προτρέποντας την κυβέρνηση να ξαποστείλει  τους «8» (λες και μιλάμε για σακιά με σάπιες ντομάτες) για «να μην μπλέξουμε». Άλλοι φάνηκαν αδιανόητα αφελείς υποστηρίζοντας πως έχουμε να κάνουμε με οκτώ εχθρούς του τουρκικού λαού που θέλησαν να καταλύσουν την υπέροχη Δημοκρατία (χα χα χα) του Ταγίπ-Εφέντη.

Όσο πάντως περνούσε ο καιρός γιγαντώθηκε ένα κλίμα συμπαράστασης υπέρ των «οκτώ» με πολλούς επιφανείς συμπατριώτες μας, από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μανώλη Γλέζο έως τον Νίκο Αλιβιζάτο και τον Απόστολο Δοξιάδη να παίρνουν ανοιχτά θέση υπέρ της μη έκδοσής τους.

Όλα αυτά, δυστυχώς, λίγη σημασία έχουν. Αυτή τη στιγμή η μοίρα οκτώ ανθρώπων –οι οποίοι μάλιστα υποστηρίζουν πως δε γνώριζαν καν πως συμμετείχαν σε «πραξικόπημα- βρίσκεται στα χέρια μιας χούφτας δικαστών αλλά και του Αλέξη Τσίπρα (μια και η απόφαση του Αρείου Πάγου έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα). Οι εικόνες από τους ξυλοδαρμούς, τη διαπόμπευση και τα λιντσαρίσματα όποιων τολμούν να αμφισβητήσουν την παντοδυναμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μας έρχονται χωρίς σταματημό από την γείτονα χώρα.  Επίσης, οι δηλώσεις του «Σουλτάνου»  για επαναφορά της θανατικής ποινής δεν ξεχνιούνται εύκολα. Ας ελπίσουμε πως εδώ στην Ελλάδα , για πρώτη ίσως φορά, κάποιοι θα σταθούν στο ύψος τους. Πως δεν θα γίνουν συνένοχοι σε ένα έγκλημα.