Οικουμενική κυβέρνηση: συνένοχοι ή ανόητοι;

Οικουμενική κυβέρνηση: συνένοχοι ή ανόητοι;

Του Σάκη Μουμτζή

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να παραμείνει ο ρυθμιστής της πολιτικής κατάστασης. Θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, θα καταθέσει κάθε πρόταση, για να το πετύχει και κυρίως να αποφύγει τις εκλογές που θα σημάνουν και το τέλος της νομής της εξουσίας.

Μια πρόταση που θα διακινηθεί από εγχώρια και εξωχώρια κέντρα θα είναι ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης. Είναι το σωσίβιο που ρίχνουν στον Α.Τσίπρα. Οι επιδιώξεις αυτής της πρότασης είναι ολοφάνερες.

Πρώτον. Να μην γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που όπως φαίνεται δεν «κλείνει συμφωνίες υψηλού επιπέδου.» Δεν διαπραγματεύεται με οικονομικούς παράγοντες που έχουν αποκτήσει και πολιτική ισχύ. Συνεπώς, η πρωθυπουργοποίηση του δεν τους συμφέρει. Άλλωστε η μεγάλη μοιρασιά γίνεται πιο εύκολα με οικουμενική κυβέρνηση, όπως έδειξε η περίοδος 1989-1990.

Δεύτερον. Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει εναγωνίως συνεταίρους στις ευθύνες. Συνενόχους. Πολιτικά κόμματα που έναντι της συμμετοχής τους στην εξουσία θα καταβάλλουν κόστη που δεν τους αναλογούν. Ο,τι ήταν να πληρώσουν, το πλήρωσαν στο παρελθόν, και με το παραπάνω.Συγχρόνως, η συμμετοχή τους στην κυβέρνηση τα αφοπλίζει πολιτικά για το μέλλον, καθώς θα είναι συνυπεύθυνα για το όλον έργο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Τρίτον. Ο ΣΥΡΙΖΑ με τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης διατηρεί το στρατηγικό πλεονέκτημα της υπάρχουσας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που τον καθιστά κυρίαρχο των εξελίξεων. Όποια στιγμή κρίνει πως έχει ανακάμψει πολιτικά ή έχει αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα, μπορεί, αιφνιδιάζοντας, να προκηρύξει εκλογές. Αναδεικνύεται δηλαδή,  πως το βασικό πρόβλημα δεν είναι το είδος της κυβέρνησης, αλλά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία που την στηρίζει.

Τέταρτον. Με την οικουμενική κυβέρνηση ακυρώνεται ο πολιτικός λόγος του κυρίου αντιπάλου του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Δημοκρατίας, καθώς το διαρκές αίτημα της για εκλογές μπαίνει με δική της επιλογή στο περιθώριο. Η πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση, είναι πρόταση σωτηρίας του ΣΥΡΙΖΑ και εγκλωβισμού της Νέας Δημοκρατίας. Γι΄αυτό και την απορρίπτει κατηγορηματικά.

Όλα αυτά δεν τα βλέπουν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης που ζητούν τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης; Φυσικά και τα βλέπουν, γιατί διαφορετικά οι ηγεσίες τους θα ήταν ανόητες. Αλλά το πρόβλημα τους δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν θέλουν να αλλάξει η παρούσα σύνθεση της Βουλής, γιατί στην επόμενη μπορεί η εκπροσώπηση τους να είναι μικρότερη ή και να μην υπάρξει καθόλου. Σε συνθήκες ακραίας πόλωσης, φοβούνται μήπως συνθλιβούν.

Επιπροσθέτως, πιστεύουν πως, μέσω της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση, θα μπορέσουν να ξαναστήσουν τα πελατειακά τους δίκτυα και να συναντήσουν τους παλιούς ψηφοφόρους τους που έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς, στην πρόταση για οικουμενική κυβέρνηση συγκλίνουν ποικίλα συμφέροντα με κοινό τόπο να μην ανέλθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Το δυστύχημα είναι πως, προς αυτήν την κατεύθυνση, κινείται και η Πέμπτη φάλαγγα που βυσσοδομεί να μην γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι αξιοπερίεργο όλοι να στοχοποιούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ στην κυβέρνηση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, που, εξ αντικειμένου, επιζητούν να τον διασώσουν.