Οι τριετίες, τα χαστούκια και η αλήθεια

H επικοινωνιακή διαστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή του ΣΕΒ και άλλων εργοδοτικών οργανώσεων από το 2019, έγινε αντικείμενο οργίλης εκμετάλλευσης από τα υπόγεια της Κουμουνδούρου, με σκοπό την αναπαραγωγή χυδαίων και τοξικών συνθημάτων από τα τρολς των ψηφιακών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Ταυτίζοντας μέσα από τον θολό ιδεοληπτικό φακό τους και τον ολοκληρωτικό τρόπο σκέψης τους, τον πρωθυπουργό με τα «συμφέροντα», την κυβερνητική πολιτική με τη νομική προσφυγή των εργοδοτικών οργανώσεων του 2019 και δίνοντας ένα «ηχηρό χαστούκι» στον υπουργό Άκη Σκέρτσο, που ήταν «ταυτισμένος με την εργοδοσία», λόγω της προϋπηρεσίας του στον ΣΕΒ.

Η αγωνιστική υπερδιέγερση του ΣΥΡΙΖΑ και των μέσων επικοινωνίας που διαθέτει, ακολουθήθηκε με τίτλους όπως «απόφαση “βόμβα” υπέρ των εργαζομένων», «το ΣΤΕ επαναφέρει τις 3ετίες», «ξεπαγώνουν οι 3ετίες», «κρίσιμη νίκη για τους εργαζομένους», «έως 30% άμεση αύξηση στους μισθούς», «εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι» για να καταλήξει στο πολυπόθητο τίτλο των ιστοσελίδων, μέσω του οποίου αλίευσαν χιλιάδες κτυπήματα, «ποιοι θα πάρουν αναδρομικά για το επίδομα προϋπηρεσίας».

Ωστόσο, όλα αυτά ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Η ιστορία με τις τριετίες είναι πολύ πιο σύνθετη και σοβαρή, από τις κραυγές θριάμβου και τις τοξικές ιαχές, οπότε οφείλουμε να αναδείξουμε την ψυχρή αλήθεια.

Αλήθεια 1: Το πάγωμα των τριετιών αποτελούσε μια από τις βασικές μνημονιακές υποχρεώσεις που συμφωνήθηκαν το 2012. Το πάγωμα θα διαρκέσει, μέχρις ότου η ανεργία υποχωρήσει κάτω από το 10%. Να θυμηθούμε ότι η ανεργία κατά τη διάρκεια του 2012, βρισκόταν στο 27%, ενώ σήμερα βρίσκεται κάτω από το 13% με σαφείς πτωτικές τάσεις.

Αλήθεια 2: Το ΣτΕ ακύρωσε την προσφυγή των εργοδοτικών οργανώσεων καθαρά για τυπικούς λόγους, χωρίς να μπει στην ουσία επειδή η απόφαση της τότε Υπουργού Έφης Αχτσιόγλου δεν παρήγαγε δεσμευτικές έννομες συνέπειες.

Αλήθεια 3: Σύμφωνα με διαρροές, η απόφαση του ΣτΕ αναφέρει ότι η εγκύκλιος Αχτσιόγλου δεν είναι εκτελεστή, διότι έχει χαρακτήρα ερμηνευτικής εγκυκλίου. Η επίμαχη εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας παρέχει υποδείξεις για την ορθή εφαρμογή και συμμόρφωση του ισχύοντος νομικού πλαισίου. Όμως οι υποδείξεις αυτές "δεν είναι καθ΄ εαυτές δεσμευτικές για τους αποδέκτες και δεν αποτελούν νομική δέσμευση γι' αυτούς".

Αλήθεια 4: Η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, δια χειρός Έφης Αχτσιόγλου, αντί να νομοθετήσει τον Φεβρουάριο του 2019 σχετικά με την επαναφορά των τριετιών, είχε προχωρήσει στην έκδοση μιας εγκυκλίου, η οποία όπως φάνηκε δεν ήταν ισχυρή.

Συμπερασματικά, με βάση την απόφαση του ΣτΕ, δεν καταργούνται τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τα οποία ωστόσο παραμένουν παγωμένα με νόμο από τις 14/2/2012. Οπότε δεν αναμένονται αυξήσεις, μέχρι η ανεργία να υποχωρήσει κάτω από το 10%.

Όλα τα υπόλοιπα, αποτελούν μέρος της φτηνής αγωνιστικής προπαγάνδας και της αχαλίνωτης τοξικής λασπολογίας κατά προσώπων της κυβέρνησης και ειδικά των στελεχών της, που εργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου.