Οι τηλεοπτικές άδειες και η Νέα Δημοκρατία

Οι τηλεοπτικές άδειες και η Νέα Δημοκρατία

Του Σάκη Μουμτζή

Είναι ολοφάνερο πως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες αφορά πρωτίστως την επίδειξη δύναμης που θέλει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον στο μιντιακό, αλλά και στο οικονομικό κατεστημένο γενικότερα. Και αυτήν την επίδειξη δύναμης να την εγγράψει στο ενεργητικό του στην σχέση του με την κοινωνία, μια σχέση που δοκιμάζεται βαθύτατα λόγω των οικονομικών μέτρων.

Τα ρίσκα που αναλαμβάνει είναι πολλά και αρχίζουν από μια πιθανή τεχνική βλάβη κατά την διάρκεια διαγωνισμού και καταλήγουν στο «μαύρο» στα κανάλια που δεν θα αδειοδοτηθούν. Στην κατάσταση όμως που βρίσκεται η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αυτές οι πιθανές αντιξοότητες είναι αμελητέες. Απλώς θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Αν όμως εξελιχθούν όλα ομαλά και τελεσφορήσει ο διαγωνισμός, τότε και το μήνυμα της πολιτικής ισχύος της συγκυβέρνησης θα το εισπράξει η κοινωνία και θα μπορεί να υπερηφανεύεται πως έβαλε τάξη σε ένα άναρχο τοπίο, ταπεινώνοντας τους πανίσχυρους μιντιάρχες. Και έπεται η συνέχεια ( ραδιοφωνικές συχνότητες, θεματικά κανάλια, περιφερειακοί σταθμοί, DIGEA). Θα ασχολούμαστε, στο επικοινωνιακό επίπεδο, για μεγάλο χρονικό διάστημα με όλα αυτά, ενώ θα τρέχουν τα καυτά οικονομικά προβλήματα.

Έτσι, η συγκυβέρνηση θα έχει πετύχει τον στόχο της, που είναι η αλλαγή της πολιτικής ατζέντας, καθώς το φιλοθέαμον κοινό θα απολαμβάνει -με άδειες τσέπες βέβαια- τις μονομαχίες των καναλαρχών.

Μπροστά σε αυτό το τοπίο τι πρέπει να κάνει η Νέα Δημοκρατία; Πώς πρέπει να ενεργήσει ώστε και να ανακόψει αυτούς τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και να επαναφέρει την ατζέντα στην τρέχουσα οικονομική επικαιρότητα;

Αρχικά θα πρέπει, στο υψηλότερο επίπεδο και στους υψηλότερους τόνους, να ξεκαθαρίσει πως θα ακυρώσει όλο τον διαγωνισμό των 4 αδειών. Να αντιληφθούν οι μιντιάρχες πως εμπλέκονται σε μια διαδικασία που δεν θα έχει καμία ισχύ μετά τις εκλογές. Αυτό φαίνεται πως ενοχλεί τον «μάγειρα» όλης αυτής της άθλιας μεθόδευσης, Ν. Παππά. Με δεδομένη την κατάσταση που βρίσκεται η Δικαιοσύνη, την υπονόμευση αυτής της διάτρητης διαδικασίας μόνον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να την πετύχει. Είναι ένα κρίσιμο παιχνίδι που πρέπει να το πάρει επάνω του ο αρχηγός της.

Το δεύτερο, αλλά εξίσου σημαντικό σημείο, αφορά την τύχη του MEGA. Εγκαταλελειμμένο από τους βασικούς μετόχους του, λόγω πολιτικής σκοπιμότητας, θα περάσει στα χέρια των πιστωτριών τραπεζών. Είναι εύλογο αυτές να το εκπλειστηριάσουν. Επειδή το ενεργητικό του περιλαμβάνει μηχανήματα, παραγωγές και το καταξιωμένο σήμα, θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να παρακολουθήσει όλες αυτές τις διαδικασίες εκ του σύνεγγυς. Να μην επιτρέψει την σκανδαλώδη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων του σε νέο καναλάρχη, που δεν διαθέτει αυτήν την στιγμή ούτε μια κάμερα. Τι πιο βολικό γι' αυτόν να αγοράσει «κοψοχρονιά» έτοιμο κανάλι.

Συγχρόνως, να καταστήσει σαφές στους κυβερνητικούς αξιωματούχους (υπουργούς, γραμματείς υπουργείων) και στους ανώτατους κρατικούς λειτουργούς πως θα λογοδοτήσουν για τις παρανομίες τους. Καθαρά λόγια.

Δεν γνωρίζω αν η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εκτιμήσει ως ιδιαίτερα σημαντικό όλο αυτό το σκηνικό που στήνεται γύρω από τις τηλεοπτικές άδειες. Αν έχει αντιληφθεί πως είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που θα κρατήσει μήνες, με απώτερο στόχο την επανασυσπείρωση ενός σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η μέχρι τώρα αντίδραση της είναι υποτονική.

Ας ξυπνήσουν επιτέλους!