Οι συζητήσεις που αρνούμαστε να κάνουμε

Οι συζητήσεις που αρνούμαστε να κάνουμε

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Μείναμε να κοιτάμε σαστισμένα την οθόνη μόλις διαβάσαμε την ανάλυση των δημοσίων δαπανών που έκανε ο Γιώργος Παππούς στο Economistas  με βάση τα δημόσια και διαθέσιμα σε όλους στοιχεία της Eurostat.

Ήταν το πρώτο ανάγνωσμα- reality check μια Δευτέρα μετά από ένα Σαββατοκύριακο υστερικής ενασχόλησης με το αν ο κ.Τσίπρας είναι χαρισματικός ή όχι, αν ο φαντεζί ουρανοξύστης στη Βολιβία είναι όντως η οικία του προέδρου Μοράλες ενώ άναψε το google από πολίτες που, έντρομοι, αναζητούσαν πληροφορίες για τον περιθωριακό διανοούμενο Σερζ Λατούς δεδομένου ότι την τελευταία φορά που ο κ.Τσίπρας αποφάσισε να μελετήσει οικονομολόγο, τον κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τους στοίχισε περί τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των δανειστών-φίλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Κομμουνιστοφάγοι και κομμουνιστολάτρες παράγουν βοή που παραπέμπει στη γνωστή ορχήστρα του Τιτανικού που παιάνιζε αμέριμνα λίγο πριν βυθιστεί αύτανδρος.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι το «ελαφρύ ρεπερτόριο» της πολιτικής συζήτησης αλλά ότι αυτό κυριαρχεί αποκλειστικά και αυτό συμβαίνει, στην κυριολεξία σκιτσογραφικά, καρτουνίστικα.

Την ίδια στιγμή κανείς δεν θέλει να συζητήσει τα τρομακτικά. Ότι για την κάλυψη των ηλικιωμένων, δηλαδή κατά βάση για συντάξεις, οι δαπάνες στην Ελλάδα ανέρχονται στο 13,8% του ΑΕΠ, που είναι το μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες για την οικογένεια αντιστοιχούν μόλις στο 0,6% του ΑΕΠ, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό σε όλη την Ευρώπη, ενώ στο σύνολο των δημόσιων δαπανών μόλις που καλύπτουν το 1,4%, όταν ακόμα και οι Βαλκάνιοι γείτονες μας έχουν αφιερώσει υπερδιπλάσιες δαπάνες.

Στις δαπάνες για τους ανέργους, αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ και καλύπτουν μόλις το 1% των δημόσιων δαπανών, όταν η Ισπανία, με το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην Ευρώπη, δίνει το 3,9% των δημόσιων δαπανών της.

Κανείς δεν θέλει να συζητήσουμε ότι  παρά τα μνημόνια, τη σκληρή λιτότητα και το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ έχει από τις υψηλότερες δαπάνες για την άμυνα (5,3% του ΑΕΠ) να εξηγήσει γιατί συμβαίνει αυτό και πως μπορεί τι μπορεί να κάνει η χώρα μας γι ''αυτό.

Μέχρι σήμερα η Νέα Δημοκρατία έχει να παρουσιάσει το πληρέστερο πρόγραμμα, ένα πρόγραμμα που δείχνει ότι αυτοί που το έχουν γράψει έχουν κατανοήσει ποιο είναι το θέμα και το διακύβευμα. Όμως μας λείπει η εξήγηση. Πρέπει να ειπωθεί και να εξηγηθεί ότι έγιναν όλα λάθος. Ναι, το έχει ήδη πει πολλάκις ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης από τότε που διεκδικούσε την προεδρία της ΝΔ ακόμα. Όμως, όταν πλησιάζουμε στις κάλπες και βλέπουμε διαφόρους που αν είχαν τη στοιχειώδη τσίπα θα έπρεπε να μην πολύ κυκλοφορούν και να μας θυμίζουν την ύπαρξη τους να ποζάρουν για υποψήφιοι μας καταλαμβάνει η απελπισία. Και η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει και οι πρωταγωνιστές της περιόδου της αποτυχίας να πάνε στο σπίτι τους αντί να επιζητούν τη δικαίωση μέσα από την κάλπη