Οι συντηρητικοί αλλάζουν;

Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της στήλης θα το αφιερώσουμε σε εκείνους που εδώ και 200 χρόνια δεν έχουν κατορθώσει να βρουν νέα επιχειρήματα κατά της ελευθερίας, κατά της προόδου και της εξέλιξης, είτε αυτά αφορούν την κοινωνία, την οικονομία ή την πολιτική. Χθες το απόγευμα ο Διευθυντής Ερευνών του ΚΕΦίΜ, Αριστείδης Χατζής, δημοσίευσε στο facebook ένα εύρημα τις πολυετούς έρευνας την οποία έχει αναλάβει προκειμένου να μελετήσει σε βάθος  την Επανάσταση του ‘21 και κυρίως τη φιλελεύθερη διάστασή της.  

Το παρακάτω απόσπασμα δημοσιεύεται στη συντηρητική εφημερίδα της Βαυαρίας “Allgemeine Zeitung” ενώ οι μεγάλες δυνάμεις συζητούν στη Βερόνα της Ιταλίας το Φθινόπωρο του 1822 για το ελληνικό ζήτημα.

«Η Ελληνική Επανάσταση δεν είναι εθνική! Δεν την προετοίμασαν οι Έλληνες αλλά οι φιλελεύθεροι! Αυτή η λεγόμενη “Εταιρεία” είναι στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα μιας πανευρωπαϊκής φιλελεύθερης συνωμοσίας που την έχουν οργανώσει Έλληνες φιλελεύθεροι, φιλελεύθεροι ακτιβιστές στα Πανεπιστήμια της Γερμανίας και φιλελεύθεροι Βοναπαρτιστές στο Παρίσι (που δεν γνωρίζουν ούτε τη χώρα τους και θέλουν να οργανώσουν επαναστάσεις και σε άλλες…). Το Ελληνικό Σύνταγμα έχει ως πρότυπό του το φιλελεύθερο Ισπανικό και έχει γραφτεί στο Παρίσι από την Ανώτατη Αρχή των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων αλλά και στα γερμανικά πανεπιστήμια. Οι φιλελεύθεροι είναι υπεύθυνοι για την αναστάτωση στην Ελλάδα, όχι οι ίδιοι οι Έλληνες. Οι τελευταίοι έγιναν άβουλα όργανα των Ευρωπαίων Φιλελεύθερων που θέλουν να αναστατώσουν την Ευρώπη και να προκαλέσουν συγκρούσεις μεταξύ των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων και συγκεκριμένα να οδηγήσουν σε σύγκρουση τη Ρωσία με την Αγγλία και την Αυστρία.

Οι καημένοι οι Έλληνες δεν φταίνε γι’ αυτά που τραβούν. Γι’ αυτό οι Μεγάλες Δυνάμεις συζητούν τώρα, στη Βερόνα, το ενδεχόμενο να τους δοθεί αυτονομία παρόμοια με εκείνη της Βλαχίας και της Μολδαβίας – κυρίως στα νησιά, ίσως και σε μερικές άλλες περιοχές.

Το σχέδιο των Γάλλων, Ναπολιτάνων, Ισπανών, Πορτογάλων Ελλήνων, Γερμανών και Σκανδιναβών Φιλελεύθερων (με κέντρο το Παρίσι) είναι να καταργήσουν τα κράτη, να ενοποιήσουν την Ευρώπη σε ένα κοσμοπολίτικο σύστημα, να καταργήσουν τα έθνη. Να εγκαθιδρύσουν στην εξουσία αυτήν την αφηρημένη έννοια της «λαϊκής κυριαρχίας», να καταργήσουν την αριστοκρατία και τον κλήρο, να δώσουν την εξουσία στους τραπεζίτες, τους βιομήχανους, τους δικηγόρους και τους διανοούμενους και βέβαια να καταρρακώσουν τους θρόνους. Πρόκειται, πραγματικά, για μια πανευρωπαϊκή συνωμοσία ενάντια στην ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΙΑ και τη ΜΟΝΑΡΧΙΑ για να εδραιωθεί η απόλυτη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Θέλουν να καταργήσουν την ιστορία μας, την εθνική μας συνείδηση, να καταστρέψουν τις ρίζες μας.

Ανάμεσα στα σχέδιά τους είναι να κατασκευάσουν μια σειρά Δημοκρατιών στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τη Γερμανία και τη Σκανδιναβία. Ευτυχώς η Ιερά Συμμαχία έχει τα μέσα και την αποφασιστικότητα να διασφαλίσει την ισορροπία στην Ευρώπη.»*

Είναι συγκλονιστική η διαπίστωση ότι οι συντηρητικοί (όλων των κομμάτων) ακόμα και σήμερα απευθύνουν στους αντιπάλους τους τις ίδιες κατηγορίες. Μυστικές οργανώσεις, κοσμοπολίτικο διεθνισμό, φιλελεύθερη δημοκρατία, κατάργηση της ιστορίας και της εθνικής συνείδησης. Αυτά θα τα βρει κανείς και στα σημερινά άρθρα των συντηρητικών εχθρών της ελευθερίας. 

Βεβαίως η επανάσταση είχε πρωτίστως εθνικό χαρακτήρα. Όμως έβλεπε τον εθνικό στόχο υπό το πρίσμα της ελευθερίας και δημοκρατίας κι αυτό ήταν που φόβιζε τους απολογητές της παλαιάς τάξης τότε, και φοβίζει και τους σημερινούς αντιπάλους του φιλελευθερισμού. Όμως, δυστυχώς για αυτούς,και ευτυχώς για εμάς, ο κόσμος προχωρά και μάλιστα ταχύτατα. Και αυτό που τους ενοχλεί είναι ότι τη συνεισφορά τους στην πρόοδο των κοινωνιών μας θα τη θυμηθούν μετά από 200 χρόνια κάτι φιλελεύθεροι ερευνητές σαν τον Χατζή και κανείς άλλος. 

*Τα κεφαλαία γράμματα είναι της εφημερίδας. Το εύρημα αυτό θα το βρείτε ολόκληρο στο πολυαναμενόμενο βιβλίο του Αριστείδη Χατζή που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.