Οι σωματοφύλακες των καταθετών σε περίπτωση bail-in

Οι σωματοφύλακες των καταθετών σε περίπτωση bail-in

Της Μαίρης Βενέτη

Ο επικεφαλής του SSM, Αντρέα Ενρία, μπορεί να εμφανίζεται εξίσου αυστηρός όσον αφορά τη συμμόρφωση των τραπεζών στους νέους κανονισμούς της κεφαλαιακής εποπτείας με την Γαλλίδα προκάτοχό του Ντανιέλ Νουί, εντούτοις φαίνεται ότι έχει πλήρη συνείδηση της εύθραυστης ισορροπίας του οικονομικού περιβάλλοντος αλλά και πόσο ευάλωτες είναι οι ευρωτράπεζες σε πιθανή διατάραξη αυτής της ισορροπίας.

Τον τελευταίο καιρό δράττεται κάθε ευκαιρίας έναντι να τονίσει ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει μια πολυεπίπεδη κρίση, γι'αυτό και η τραπεζική ενοποίηση πρέπει να επισπευσθεί, ειδικά όσον αφορά τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης των τραπεζών.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία της εβδομάδας που μας πέρασε αποδεικνύουν πέρα για πέρα την ορθότητα των όσων επικαλείται ο επικεφαλής του SSM, καθώς η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία χειροτερεύει και η τραπεζική ενοποίηση επί της ουσίας παραμένει στην σφαίρα των επικείμενων μεταρρυθμίσεων.

Επιπλέον, πρόσφατα ξέσπασε και μια νέα κόντρα μεταξύ των τραπεζών και του SSM, καθώς οι τελευταίες διαμαρτύρονται ότι οι κεφαλαιακοί περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τις καθιστούν ευάλωτες απέναντι στους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ, που ήδη λειτουργούν σ'ένα πολύ πιο χαλαρό περιβάλλον.

Ο Αντρέ Ενρία απάντησε σε αυτές τις διαμαρτυρίες με μια διαβεβαίωση και μία σύσταση.

Διαβεβαίωσε ότι οι προσαρμογές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε νέες αυξήσεις ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών.

Σύστησε όμως στις ευρωπαϊκές τράπεζες να επεκτείνουν την δραστηριότητά τους στην έκδοση των ομολόγων «ειδικής» κατηγορίας που καλύπτουν τις ανάγκες των τραπεζών με κεφάλαια τρίτου επιπέδου, τα λεγόμενα Tier 3.
Τα συγκεκριμένα κεφάλαια θα είναι τα πρώτα που θα κληθούν να καλύψουν τις ζημιές σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή και εκκαθάρισης μιας τράπεζας με βάση την Οδηγία BRRD.

Εν ολίγοις, πρόκειται για κεφάλαια τα οποία θα υποστούν πρώτα πρώτα το bail in, προκειμένου να διασφαλισθούν οι καταθέσεις και τα senior ομόλογα της προβληματικής τράπεζας.

(σ.σ: Στο σημείο αυτό ν'αναφέρουμε περιληπτικότατα ότι ο όρος Tier 1 αναφέρεται στα βασικά ίδια κεφάλαια της τράπεζας, η φύση των οποίων -υψηλή ρευστότητα- εξασφαλίζει την κάλυψη απρόβλεπτων χρηματοοικονομικών ζημιών των τραπεζών προστατεύοντας έτσι τις καταθέσεις των πελατών τους.
Ο όρος Tier 2 αναφέρεται στα συμπληρωματικά κεφάλαιά μιας τράπεζας.
Τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται λιγότερα αξιόπιστα από αυτά της κατηγορίας Tier 1, καθώς είναι κεφάλαια που ρευστοποιούνται πιο δύσκολα και είναι πιο δύσκολη η αποτίμησή τους. Περιλαμβάνουν εκδόσεις χρέους subordinated, χωρίς εξασφαλίσεις, και προνομιούχες μετοχές perpetual -αόριστης λήξης- ή με συγκεκριμένη διάρκεια, κ.α).

Προφανώς ο επικεφαλής του SSM, αντιλαμβανόμενος το σαφάρι των αποδόσεων που διεξάγεται στον χρηματοπιστωτικό χώρο, κατευθύνει τις τράπεζες προς την έκδοση ομολόγων Tier 3, μιας και οι συνθήκες στις αγορές είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκές για την έκδοση τέτοιων εργαλείων.

Ποτέ άλλωστε δεν υπήρχε τόση διάθεση για ανάληψη ρίσκου για ολοένα και μικρότερες αποδόσεις!

Η άλλη πλευρά του νομίσματος των αρνητικών επιτοκίων;

Σαφέστατα.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί ένα χρυσό παράθυρο ευκαιρίας για να «καθαρίσουν» ισολογισμοί και «δύσκολα» στοιχεία ενεργητικού να μεταφερθούν σε άλλες τσέπες.

Ακριβώς αυτό το χρυσό παράθυρο ευκαιρίας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η χώρα μας αυτό το διάστημα, γι'αυτό και στο πλαίσιο των προσπαθειών για απομείωση των υψηλών ποσοστών NPLs και NPEs, έχουν ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες για την έκδοση τέτοιων τίτλων, ήτοι ομολογιακών δανείων τα οποία θα λειτουργήσουν σαν "μαξιλάρι” σε περίπτωση αναδιάρθρωσης μίας τράπεζας.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων.
Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες