Οι περικοπές στην αυτοδιοίκηση προσβάλουν το συνταγματικό προστατευτικό πλαίσιο

Οι περικοπές στην αυτοδιοίκηση προσβάλουν το συνταγματικό προστατευτικό πλαίσιο

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης δικαιούται να συμπεριληφθεί στο "ΠΑΝΘΕΟΝ" των πιο επιτυχημένων αυτοδιοικητικών της χώρας. Για πρώτη φορά εξελέγη δήμαρχος το μακρινό 2002. Από τότε η μια θητεία διαδέχεται την επόμενη με ποσοστό εκλογής από τον πρώτο γύρο. Είναι επίσης πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Η ευθύτητα και η αποφασιστικότητα του είναι κύριο χαρακτηριστικό του.

Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε χωρίς περιστροφές θίγει όλα σχεδόν τα θέματα της αυτοδιοίκησης. Δικηγόρος στο επάγγελμα εκφράζει την άποψη του και για τον προϋπολογισμό του 2019 και όσα προβλέπει για την τοπική αυτοδιοίκηση αναφέροντας χαρακτηριστικά "

Με βάση τη νομοθεσία οι πόροι μας έπρεπε να ξεπεράσουν τα 6 δις. και ανέρχονται σε λιγότερο από 2 δισ. ευρώ. Οι περικοπές που υφίσταται η Τ.Α. είναι μεγάλες και προσβάλουν το συνταγματικό προστατευτικό πλαίσιο της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων"

Συνέντευξη στον Χρήστο Ράπτη

- Λίγους μόλις μήνες από την ψήφιση του νόμου «Κλεισθένη» ποια είναι τα συμπεράσματα σας από την εφαρμογή του; Ποια η γνώμη σας για το σύστημα της απλής αναλογικής;

Δεν πρόκειται για σημαντική «Μεταρρύθμιση» όπως διατείνεται η κυβερνητική προπαγάνδα. Πρόκειται για μερικά «μερεμέτια» δηλαδή ήσσονος σημασίας ρυθμίσεις. Σε ότι αφορά το εκλογικό σύστημα, δεν πρόκειται για απλή αναλογική, αλλά για ένα ιδιαίτερο και δη τριφασικό εκλογικό σύστημα (μέχρι 300 κατοίκους πλειοψηφικό, άνω των 300 κατοίκων απλή αναλογική για Δημοτικούς Συμβούλους και super πλειοψηφικό (50+1) δύο γύρων για το δήμαρχο). Το σύστημα αυτό, σε όσους δήμους δεν εκλεγεί δήμαρχος τον α΄ γύρο (50+1%), θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και αναποτελεσματικότητα.

- Η προβλεπόμενη μείωση της θητείας στα 4 χρόνια αντί των 5 ετών των δημάρχων βοηθάει δεδομένων των διαδικασιών που απαιτούνται ώστε ένα έργο να ολοκληρωθεί;

Κατά την άποψή μου οι παλαιοί δήμαρχοι δεν έχουν πρόβλημα θητείας 4 ή 5 ετών. Όσοι εκλεγούν όμως για πρώτη φορά το Μάιο του 2019, έως ότου να εγκλιματισθούν και αρχίσουν τη δημοτική τους δράση θα έχει …. τελειώσει η τετραετία.

- Η κατάργηση του προληπτικού ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο, διευκολύνει την ζωή σας ή ο κίνδυνος ευθυνοφοβίας ελοχεύει για εκείνους που έχουν την ευθύνη της υπογραφής;

Εμείς ζητήσαμε την θέσπισή του. Δεν θέλαμε την κατάργησή του, γιατί δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας για όλους, αιρετούς και υπηρεσιακούς. Δεν εισακουσθήκαμε από την Κυβέρνηση. Φυσικά υπάρχει μεγάλη εφεκτικότητα και ευθυνοφοβία.

Μεγάλο θέμα της τοπικής αυτοδιοίκησης αποτελεί και ο προϋπολογισμός του 2019. Είστε ικανοποιημένος με όσα προβλέπει;
Φυσικά όχι. Με βάση τη νομοθεσία οι πόροι μας έπρεπε να ξεπεράσουν τα 6 δις. και ανέρχονται σε λιγότερο από 2 δισ. ευρώ. Οι περικοπές που υφίσταται η Τ.Α. είναι μεγάλες και προσβάλουν το συνταγματικό προστατευτικό πλαίσιο της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων.

- Η παρατεταμένη οικονομική κρίση επηρέασε τον δήμο σας; Η εμπειρία έχει δείξει πως οι δημοτικές αρχές της χώρας αναγκάστηκαν να σηκώσουν μεγαλύτερο βάρος από αυτό που τους αναλογούσε χωρίς τον απαραίτητη υποδομή. Ποια είναι η άποψη σας και τι κάνατε για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών σας;

Επηρέασε όλους τους δήμους. Όμως η Αυτοδιοίκηση άντεξε στην κρίση και στήριξε τις τοπικές κοινωνίες των πολιτών. Λειτουργούμε κανονικά, προτάσσοντας το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο της κοινωνικοπρονοιακής μας μέριμνας, ΚΑΠΗ, βρεφονηπιακούς – Παιδικούς Σταθμούς, Βοήθεια στο Σπίτι, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), ΚΔΑΠ/ΜΕΑ, πολυιατρείο, ιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια. Μειώσαμε 4 φορές τα δημοτικά τέλη. Έχουμε ειδικές (μείον 50%) μειώσεις για ΑμΕΑ, πολύτεκνους κλπ. Φυσικά δεν αναφέρομαι σε ειδικότερα μέτρα.

- Ως δήμαρχος, ποια έργα πραγματοποιήσατε και ποια έχετε στο πρόγραμμα σας να υλοποιήσετε στο προσεχές μέλλον;

Πολλά. Με συντομία όμως: 18 σχολεία (Νηπιαγωγεία – δημοτικά – γυμνάσια – λύκεια), το Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, την ανάπλαση κατά μήκος της λεωφόρου Δενδροποτάμου, γήπεδα μπάσκετ – ποδοσφαίρου- τένις, αστικές αναπλάσεις – φυτεύσεις χιλιάδων δένδρων, την υπόγεια οδό Μενεμένης, το Κλειστό Προπονητήριο στίβου «Αναστασία Κελεσίδου», το Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, παραχώρηση 161 στρεμμάτων από το στρατόπεδο «Μ. Αλέξανδρος», κατασκευή 7 πάρκινγκ με δωρεάν στάθμευση κλπ. Στόχος μας είναι στην επόμενη τετραετία η εξυγίανση- προστασία- ανάδειξη του ρυπαρού δυτικού θαλασσίου μετώπου του Θερμαϊκού κόλπου, η κατασκευή του κολυμβητηρίου, η περαιτέρω αξιοποίηση (όχι εμπορευματοποίηση) του Στρατοπέδου «Μ. Αλέξανδρος», μεγάλες αστικές αναπλάσεις κλπ.

- Στην Ευρώπη οι νέες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες αφορούν διάφορα πεδία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αυτό που για εμάς αποτελεί πρόκληση για το μέλλον, έχει να κάνει με την τάση μετατροπής των δήμων σε ευέλικτα ανοικτά οικονομικά συστήματα. Είναι εφικτό να βιώσουμε στο μέλλον αυτοτέλεια των δήμων σε θεσμικό και ρυθμιστικό ρόλο;

Η κεντρική εξουσία στην Ελλάδα δεν σέβεται την τοπική αυτοδιοίκηση. Αντί να συγκλίνουμε την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, δυστυχώς αποκλίνουμε.

- Είστε ένας δήμαρχος με υψηλή δημοφιλία. Θα είστε εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος;

Ναι θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος.

- Διαχείριση στερεών αποβλήτων. Θέμα που βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα όλων των ευρωπαϊκών θεσμών και όχι μόνο. Τι πρέπει να κάνουν οι δημοτικές αρχές ώστε να μετατραπεί σε ευκαιρία η αξιοποίηση των αποβλήτων;

Πρέπει να κάνουμε ότι κάνουν εδώ και 40- 50 χρόνια δήμοι της Ευρώπης. Επανάκτηση αντικειμένων και επανάχρηση, ανακύκλωση (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο), κομποστοποίηση και ενεργειακή αξιοποίηση όσων απορριμμάτων δεν ανήκουν στις προηγούμενες κατηγορίες. Είναι μεγάλο οικολογικό έγκλημα, εν έτει 2019, να θάβουμε τα σκουπίδια στα «σπλάχνα της μαμάς γης».

- Πολιτική προστασία. Η εμπειρία έδειξε μετά από πρόσφατα γεγονότα ότι κάθε άλλο παρά προετοιμασμένοι είναι οι Δήμου να αντιμετωπίσουν επείγουσες καταστάσεις. Υπάρχουν στην αγορά τεχνολογικά προηγμένα συστήματα πρόληψης και αντιμετώπισης. Για ποιους λόγους δεν έχουν αξιοποιηθεί;

Είναι λάθος ο σχεδιασμός και το σύστημα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών. Από το 1998, που η αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών μεταφέρθηκε στην πυροσβεστική υπηρεσία, πέρασαν 20 χρόνια και χιλιάδες κατοικίες, αυτοκίνητα, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και περισσότερους από 200 νεκρούς!

Πρέπει η πυροσβεστική να έχει την ευθύνη στις αστικές πυρκαγιές και η Δασική Υπηρεσία (στελεχωμένη και εξοπλισμένη με τα κατάλληλα μέσα) στις δασικές πυρκαγιές. Πρέπει να γίνεται ειδική εκπαίδευση – ενημέρωση του πληθυσμού (από τις μικρές ηλικίες μέχρι τους ηλικιωμένους) για ζητήματα σεισμών, πυρκαγιών, πλημμυρών, έντονων χιονοπτώσεων και παγετού, πρώτων βοηθειών κλπ. Ως χώρα είμαστε πολύ πίσω.