Οι Πάττον με τις μπουλντόζες

Παρασκευή 03 Αυγούστου 2018, 00:02
-A +A

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Στην περίφημη ελληνική ταινία «ένας τρελός-τρελός πενηντάρης», αφού ο Λάμπρος Κωνσταντάρας δεν καταφέρνει να χουφτώσει την πιτσιρίκα παριστάνοντας τον εικοσάρη, στο τέλος μονολογεί νικημένος «μέσα μου αισθάνομαι ογδόντα χρονών». Και η αρραβωνιαστικιά του από δίπλα αναφωνεί απελπισμένη, «τι κακό μ’ αυτό τον άνθρωπο, ποτέ δεν καταφέρνει ταιριάξει το μέσα του με το έξω του». Το ίδιο ακριβώς αναφωνούμε κι εμείς με την κυβέρνηση μας.

Μέχρι προχθές νομιμοποιούσαν αυθαίρετα (σαν τους παλιότερους) με τόσο χαρακτηριστική άνεση, χαλαρότητα και ευκολίες πληρωμής, που οι φιλικές τους εφημερίδες έφτιαχναν τίτλους όπως «περάστε κόσμε» ή «το αφεντικό τρελάθηκε». Και την επαύριον της πυρκαγιάς, εμφανίζονται ξάφνου τρεις υπουργοί (Σκουρλέτης, Σταθάκης, Φάμελος) και παριστάνοντας τους σύγχρονους Πάττον, ανακοινώνουν ότι θα εξαπολύσουν μια μεραρχία από μπουλντόζες εναντίον αυθαιρέτων κτισμάτων σε δάση ή εναντίον τοίχων που φράζουν την δίοδο προς την θάλασσα. Όλα σε κείνη την συνέντευξη τύπου θύμιζαν το γενικό πρόσταγμα «ορμάτε κι όποιον πάρει ο χάρος». Τι κυβέρνηση κι αυτή λοιπόν… Στο μυαλό της και στις πράξεις της, μέση, μελετημένη και καλά προετοιμασμένη οδός δεν υπάρχει. Μόνο γιουρούσια.

Δεν είμαι ειδικός επί πολεοδομικών και οικιστικών ζητημάτων, ούτε έχω καλύψει ποτέ υπουργείο περιβάλλοντος ώστε να γνωρίζω καταλεπτώς τη νομοθεσία. Όμως αυτή πρεμούρα για κατεδαφίσεις εντός των επομένων ημερών, που είναι ηλίου φαεινότερο ότι γίνεται για ν’ αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα, στα μάτια μου φαντάζει σαν προσπάθεια που δεν έχει καμιά ελπίδα να τελεσφορήσει. Δεν είναι δυνατόν τη μια μέρα να νομιμοποιείς τα πάντα και την επομένη να έχεις έτοιμες 3.200 κατεδαφίσεις. Κάτι πρόχειρο γίνεται εδώ και τα πρόχειρα δεν καταλήγουν ποτέ  σε αποτελέσματα της προκοπής. Μάλλον μπροστά σε μια ακόμα τσαπατσουλιά θα βρεθούμε.

Βέβαια, ακόμα και δέκα αυθαίρετα να κατεδαφιστούν μέχρι να ξεφουσκώσει το θέμα και μέχρι να κινητοποιηθούν τα νομικά όπλα των ιδιοκτητών, πάλι κέρδος θα ‘ναι. Ακόμα και πέντε φράκτες που εμποδίζουν την πρόσβαση στη θάλασσα να γκρεμιστούν, όφελος θα ‘ναι για όλους μας. Αλλά αυτός ο αριθμός 3.200 που έλεγαν χαμογελαστοί οι υπουργοί (πρώτη φορά χαμογελούσαν από τη μέρα της πυρκαγιάς) είναι συνώνυμος με ανέκδοτο. Μη σας πω ότι με την φόρα που έχουν πάρει για να αλλάξουν λίγο το κλίμα γύρω τους, κινδυνεύουν οι πυρόπληκτοι να επιστρέψουν από τις κοινωνικές υπηρεσίες απ’ όπου θα ‘χουν εισπράξει το επίδομα για τα καμένα σπίτια τους και να βρεθούν μπροστά σε μπουλντόζες που τα κατεδαφίζουν.

Τέλος πάντων, ας την δούμε κι αυτή την εκστρατεία κατεδαφίσεων. Εμείς μαζί τους είμαστε (πως σας φαίνεται αυτό;) για να διαπιστώσουμε μέχρι που θα το πάνε και πόσο θ’ αντέξουν. Την πρώτη βδομάδα θα υπάρχει καλή τηλεοπτική εικόνα, στην συνέχεια όμως; Η πρώτη λίστα με 100 αυθαίρετα που θα κατεδαφιστούν θα είναι –λέει- έτοιμη αυτή την Δευτέρα. Υποθέτω ότι Τρίτη ή Τετάρτη θα δούμε την πρώτη μπουλντόζα. Ελπίζω να την βλέπουμε και την επόμενη Δευτέρα ή την μεθεπόμενη. Σας εξομολογούμαι ότι εύχομαι αλλά δεν πολυελπίζω.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Τετάρτη 02/10/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα