Οι παπάδες ξαναπήραν το όπλο τους…

Του Γιάννη Παντελάκη

Η παράλληλη κυβέρνηση της χώρας, η Ιερά Σύνοδος, δεν θα ήταν δυνατόν ν απουσιάζει από την διαχείριση του θέματος με την FYROM. Άλλωστε το ζήτημα δεν είναι μόνο εθνικό και πολιτικό, είναι και εκκλησιαστικό, όπως δήλωσε ο παράλληλος πρωθυπουργός Ιερώνυμος. Έτσι, συνεδρίασε το διευρυμένο παράλληλο υπουργικό συμβούλιο και πήρε τις αποφάσεις του. Είναι ανυποχώρητο στη λέξη Μακεδονία.

Η εκκλησία της χώρας, δεν περιορίστηκε ποτέ στα καθήκοντά της, διεκδίκησε και είχε πάντα διευρυμένες εξουσίες παίζοντας καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής πορείας των πραγμάτων σε μια σειρά από ουσιαστικά ζητήματα. Η ιεραρχία, λειτουργούσε πάντα με όρους μιας παράλληλης κυβέρνησης. Η νόμιμα εκλεγμένη πολιτική εξουσία, παραχώρησε κατά καιρούς σ'' ένα ισχυρό παράγοντα, μια σειρά από εξουσίες για τις οποίες δεν είχε κανένα νόμιμο δικαίωμα για να έχει παρεμβατικό ρόλο. Για λόγους που συνδέονται με μικροκομματικές επιδιώξεις, η θεσμική πολιτική εξουσία έκανε μερικά βήματα πίσω για χάρη της εξωθεσμικής. Και η τελευταία φυσικά, το εκμεταλλεύτηκε.

Κάπως έτσι, η εκκλησία όχι απλά έχει άποψη για όλα-το οποίο αποτελεί δικαίωμά της -αλλά επιδιώκει και να επιβάλει τις θέσεις της. Το καταφέρνει με κυβερνήσεις κάθε χρώματος και πολιτικής αναφοράς. Ακόμα και με τη σημερινή, ο βασικός εταίρος της οποίας κάποτε μίλαγε για διαχωρισμό εκκλησίας-κράτους μέχρι να κάνει μια ακόμα κυβίστηση και στο θέμα αυτό. Η εκκλησία, έχει να μετράει μόνο νίκες και απέναντι στη σημερινή κυβέρνηση με αποκορύφωμα την απομάκρυνση ενός υπουργού Παιδείας επειδή δεν ταυτιζόταν σε απόλυτο βαθμό με τις θέσεις της εκκλησίας για τον τρόπο με τον οποίο θα διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών.

Χθες, η Ιερά Σύνοδος συνεδρίασε για το θέμα της FYROM. Γιατί θα έπρεπε η ιεραρχία να πραγματοποιήσει ειδική συνεδρίαση για ένα τέτοιο θέμα, είναι προφανώς ένα ζήτημα. Το οποίο όμως, αν περιοριζόταν εκεί δεν θα αποτελούσε ίσως μεγάλο πρόβλημα. Όμως, η εκκλησία δεν έχει τέτοιες διαθέσεις, απλά να εκφράσει την άποψή της δηλαδή «Η εκκλησία δεν μπορεί και δεν θα αδιαφορήσει μπροστά σε ένα τέτοιο θέμα, όχι τόσο ως προς την γενικότερη τοποθέτηση αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε», είπε μια ημέρα πριν ο αρχιεπίσκοπος δίνοντας το στίγμα αυτού που θ'' ακολουθήσει. Όπως και συνέβη. «Είμαστε ανυποχώρητοι στη λέξη "Μακεδονία"», είπαν οι ιεράρχες χθες.

Ακολούθησε επιστολή της συνόδου στον πρωθυπουργό για το θέμα, ενώ παρότι επίσημα δήλωσαν ότι δεν μετέχουν σε συλλαλητήρια, δεν είναι λίγοι οι ιεράρχες που ζήτησαν κάτι τέτοιο, με πιο χαρακτηριστική περίπτωση του Άνθιμου της Θεσσαλονίκης. Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο, πως και σήμερα η πολιτική εξουσία δεν θα ζητήσει από την ιεραρχία να περιοριστεί στον ρόλο της. Κάτι τέτοιο, έχει πολιτικό κόστος και κανένας δεν είναι πρόθυμος να το αναλάβει.

Έτσι, χρησιμοποιώντας το μεγάλο όπλο της -την πίστη και την αδυναμία πολλών ανθρώπων απέναντι στο άγνωστο-ξεκίνησε την προσπάθειά της να επηρεάσει τις συζητήσεις για επίλυση ενός μεγάλου εθνικού ζητήματος προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, αυτή που θέλουν. Οι ιεράρχες, δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα, δεν έχουν τέτοια πρόθεση παρά το μειλίχιο ύφος του αρχιεπισκόπου. Αντίθετα, οι πολιτικοί θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στις διαθέσεις των ιεραρχών...