Οι οικονομικές αερολογίες της αριστεράς

Οι οικονομικές αερολογίες της αριστεράς

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου

Μια οικονομική ανάλυση που κυκλοφόρησε σε εφημερίδες και αναπαράχθηκε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρεί με στόμφο να αποδείξει ότι η εποχή της ψηφιακής τεχνολογίας και της ρομποτικής, θα οδηγήσει στην κατάργηση του κέρδους και του καπιταλισμού. H συγκεκριμένη ανάλυση έχει γίνει παντιέρα στα χέρια όσων προφητεύουν την κατάρρευση του παρόντος οικονομικού συστήματος.

Ξεκινώντας από τον Μαρξ και τις βασικές αρχές της υπεραξίας πάνω στην εργασία, η ανάλυση καταλήγει στο συμπέρασμα, πως όπου εκλείπει η ανθρώπινη εργασία, αυτομάτως εκλείπει και η έννοια της υπεραξίας. Και αφού εκλείπει η έννοια της υπεραξίας θα εκλείψει και η έννοια του κέρδους. Οπότε δίχως υπεραξία και κέρδος, δεν υπάρχει καπιταλισμός.

Και ο πλέον καλοπροαίρετος, θα μπορούσε να διερωτηθεί πως είναι δυνατόν να παρουσιάζονται τέτοιες αναλύσεις; Αναλύσεις που έχουν ως συμπέρασμα, ότι η 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ο ψηφιακός κόσμος και η τεχνολογία αποτελούν θανάσιμους εχθρούς του καπιταλισμού. Φυσικά δεν είναι να ξαφνιάζεται κανείς. Οι ίδιοι άνθρωποι εν έτει 2019, κάνουν δώρα ο ένας στον άλλον, φαραωνικά πορτραίτα του Στάλιν και του Λένιν, εξυμνούν τον Μαδούρο και τον Μοράλες, επενδύουν σε ότι αναχρονιστικότερο κινείται στο χώρο της διανόησης, ταυτίζονται επιλεκτικά με ορισμένες εξεγέρσεις τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων και υποθάλπουν κάθε μορφή αντιδραστικότητας απέναντι στην πορεία της κοινωνίας προς το μέλλον.

Δεν είναι τόσο μακρινές οι μέρες, που ακούγαμε κραυγές ή διαβάζαμε αφορισμούς κατά της τεχνολογίας και του διαδικτύου, κατά του τεχνοφασισμού και της αποξένωσης των ανθρώπων, κατά της ρομποτικής και των αυτοματισμών. Η Αριστερά αντιστέκεται σθεναρά απέναντι σε κάθε τι, που επιφέρει αλλαγές στην θεώρηση της για τον κόσμο. Οτιδήποτε “δεν οδηγεί νομοτελειακά στον σοσιαλισμό” και οτιδήποτε δεν έχει αναλυθεί από τον Μαρξ ή δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία στις χώρες του πρώην Ανατολικού μπλοκ, είναι επικίνδυνο, κολάσιμο και απορριπτέο.

Έτσι, μια που ο Μαρξ δεν είχε ασχοληθεί με την ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη, είναι αρκετά δυσχερές για τους αριστερούς να ερμηνεύσουν κάτι που βρίσκεται έξω από την ζώνη της ιδεολογικής ασφαλείας τους. Με αυτόν τον τρόπο καταλήγουν στο συμπέρασμα της κατάρρευσης του καπιταλισμού, μετά από την δεδομένη ατελέσφορη τελική μάχη που θα δώσει το “πληγωμένο θηρίο”, απέναντι στις τεχνολογικές εξελίξεις.

Φαντάζομαι πως οι οικονομικοί αναλυτές που παρουσίασαν αυτήν την ανάλυση, να έχουν ενημερώσει σχετικά τις μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη, που φαίνεται ότι αγνοούν πως πλησιάζουν στο τέλος τους, παρασύροντας στην πτώση και το ίδιο το οικονομικό σύστημα. Είναι φανερό ότι η Facebook, η Amazon, η Apple και η Alphabet (Google), σύντομα θα καταρρεύσουν. H Boston Dynamics, η Cruise Automation, η Harvard's Wyss Institute Bioinspired Soft Robotics Labs, η UBTech, η Universal Robots και η ΑΒΒ, δεν θα αντέξουν κάτω από τις απώλειες στη κερδοφορία τους, που θα οφείλεται στη απουσία υπεραξίας “στις πλάτες των εργαζομένων.”

Δυστυχώς με αυτά τα μυαλά κινήθηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Αυτές περίπου τις σκέψεις μοιράζεται το συνδικάτο των καθηγητών με τους μαθητές, γαλουχώντας τους με τις ιδέες της τεχνοφοβίας και τις εχθρικότητας απέναντι στο κύμα της καινοτομίας και της διαρκούς κινητικότητας. Η χώρα μας, χρειάζεται ψηφιακή έκρηξη προς τα εμπρός. Η εικόνα που έχουμε, είναι πως η παρούσα κυβέρνηση πράττει τα δέοντα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.