«Οι μπογιές και τα τρυκ δεν είναι βία»

«Οι μπογιές και τα τρυκ δεν είναι βία»

Του Σάκη Μουμτζή

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες συνεχών επιθέσεων αναρχοαυτόνομων κατά συγκεντρώσεων της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θέλω να πιστέψω πως όλα αυτά γίνονται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση.

Γίνονται πάντως με την ανοχή της που σημαίνει συνενοχή. Η υπόθαλψη της ανομίας δεν οφείλεται σε ανεπάρκεια, αλλά σε σχεδιασμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ ενέταξε συνειδητά τις καθημερινές πράξεις βίας στην τρέχουσα πολιτική πρακτική.

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι ιερό και συνταγματικά κατοχυρωμένο. Δηλαδή, η απρόσκοπτη συνάθροιση πολιτών για να εκφράσουν τις απόψεις τους, μέσα στα πλαίσια των νόμων.

Η βίαιη επέμβαση σε μια τέτοια εκδήλωση ουσιαστικά ακυρώνει αυτό το δικαίωμα. Δεν καταλύει μόνον την έννομη τάξη την συγκεκριμένη στιγμή, αλλά συγχρόνως λειτουργεί αποτρεπτικά και για μελλοντικές συναθροίσεις.

Ποιος θα συμμετάσχει, αν γνωρίζει πως υπάρχει η πιθανότητα επεισοδίων; Ο φόβος και η καλλιέργεια του, απάδουν στο δημοκρατικό πολίτευμα. Το κλίμα τρομοκρατίας που προσπαθούν να επιβάλλουν, με οργανωμένο τρόπο, ομάδες ερυθροτραμπούκων, εδώ και πολύ καιρό, έχει οδηγήσει στην παραβίαση συγκεκριμένων συνταγματικών διατάξεων.

Μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης να κυκλοφορήσει άφοβα σε περιοχές της Αθήνας; Μπορεί να επισκεφτεί τα Εξάρχεια, την Πατησίων, την περιοχή της ΑΣΟΕΕ, χωρίς να κινδυνεύσει η σωματική του ακεραιότητα;

Πρόσφατα, εδάρη ανηλεώς οικογενειάρχης στα Εξάρχεια γιατί φορούσε την μπλούζα με το αστέρι της Βεργίνας.

Γιατί τα δημοκρατικά δικαιώματα ισχύουν για όλους. Είναι καθολική η ισχύ τους. Αν και ένας πολίτης δεν μπορεί να τα ασκήσει για λόγους ανεξαρτήτως της θελήσεως του, τότε έχουμε παραβίαση θεμελιωδών άρθρων του Συντάγματος.

Χθες ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς και πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έκανε την δήλωση που αποτελεί και τον τίτλο του παρόντος άρθρου.

Προφανώς και δεν θα κάνω νομική ερμηνεία της βίας. Ο Ποινικός Κώδικας ορίζει με σαφήνεια τις περιπτώσεις, που αυτή ασκείται.

Όμως δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί οι δυνάμεις ασφαλείας απομακρύνουν με βίαιο τρόπο αυτούς που θέλουν απλώς να διαμαρτυρηθούν στον πρωθυπουργό και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και αφήνουν ανενόχλητους τους ερυθροτραμπούκους να εισβάλλουν σε συγκεντρώσεις Nεοδημοκρατών και να καταστρέφουν τα αυτοκίνητα των στελεχών του κόμματος.

Γιατί αποκλείουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα πόλεων στις οποίες πρόκειται να μιλήσει ο Α.Τσίπρας και αφήνουν απροστάτευτα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Προχθές, η προσωπική φρουρά του Α.Σαμαρά απέτρεψε τα χειρότερα.

Η αστυνομία απούσα.

Η άσκηση βίας είναι καταδικαστέα και τιμωρητέα προς πάσα κατεύθυνση. Διαφορετικά ανοίγουμε τον ασκό του Αιόλου.

Είναι γνωστές οι αντιλήψεις της Αριστεράς για την βία. Αυτοί οι άνθρωποι διαπαιδαγωγήθηκαν ιδεολογικά και πολιτικά μαθαίνοντας πως «η βία είναι η μαμμή της Ιστορίας». Και αυτό έχει χαραχθεί βαθιά στο υποσυνείδητο τους. Δεν μπορούν να το αποβάλλουν. Έρχεται στην επιφάνεια, αυτόματα, κάθε φορά που πρέπει να αντιμετωπίσουν περιστατικά βίας.

Αν την ασκούν αυτοί είναι επαναστατική και συνεπώς αποδεκτή, αν την ασκούν οι «άλλοι» είναι καταδικαστέα. Τότε, μέχρι και το τρίκυκλο του Γκοτζαμάνη θυμούνται.

Ας μην λησμονεί ο αναγνώστης πως σημερινά ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστάτησαν στην πυρπόληση της Αθήνας τον Δεκέμβριο του 2008. Αρα, η συμπάθεια προς τον χώρο των ερυθροτραμπούκων έχει ιστορικά δεδομένα και είναι βαθιά. Δεν είναι συγκυριακή.

Θέλω να πιστεύω πως ο Κ.Μητσοτάκης, αντιλαμβανόμενος την σοβαρότητα αυτών επεισοδίων για την ίδια την Δημοκρατία μας, θα λύσει ριζικά, και ανεξαρτήτως οιουδήποτε κόστους, το πρόβλημα της βίας των ερυθροτραμπούκων.