Οι «Μαύροι Απρίλιοι» της ΔΕΗ

Οι «Μαύροι Απρίλιοι» της ΔΕΗ

Της Σοφίας Βούλτεψη *

Όταν, στις 25 Απριλίου 2018, δύο μήνες πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών, η ΔΕΗ εξαγόραζε την σκοπιανή εταιρία EDS, ιδιοκτησίας του Κότσο Ανγκιούσεφ, αντιπροέδρου του Ζάεφ, έναντι 4,8 εκατ. ευρώ, στελέχη της επιχείρησης εξηγούσαν τότε ότι η EDS… μπορεί να αποτελέσει το όχημα για διείσδυση της επιχείρησης στις αγορές των Βαλκανίων.

Έναν ακριβώς χρόνο μετά, η επιχείρηση ζει άλλον έναν μαύρο Απρίλιο: Στις 23 του μήνα, η ΔΕΗ ανακοίνωσε για το 2018 ζημίες άνω των 900 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των διακοπτόμενων δραστηριοτήτων στη Μελίτη και στη Μεγαλόπολη). Και στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνονται προφανώς και τα πέντε εκατομμυριάκια που κατατέθηκαν απευθείας σε λογαριασμούς του Κότσο (που μας έπιασε Κώτσους μαζί με όλους τους Σκοπιανούς).

Αλλά και τα 26 εκατ. των δανειακών υποχρεώσεων της EDS. Δηλαδή και έδωσαν πέντε εκατομμύρια στον Κότσο και φορτώθηκαν τα δάνειά του! Σύνολο, πάνω από 30 εκατομμύρια το δώρο στους Σκοπιανούς – μηδαμινό μπροστά στα δώρα της γλώσσας και της ταυτότητας, πρέπει να παραδεχθούμε…

Για μια εταιρία που την στιγμή της εξαγοράς της είχε ζημίες 5,5 εκατ. ευρώ! Για μια εταιρία που τα πάγιά της δεν ξεπερνούσαν τις 600.000 ευρώ, ενώ είχε το 40% των ζημιών του κλάδου και μόνο το 11% του τζίρου.

Σ' όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση συνέχισε να σφυρίζει αδιάφορα.

Όπως δεν ίδρωσε το αυτί της για την αποκάλυψη άλλης μιας συναλλαγής όσον αφορά στην παράδοση της Μακεδονίας, έτσι παριστάνει ότι δεν συμβαίνει τίποτε όταν ανακοινώνεται η κατάρρευση της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας.

Τότε, μας έλεγαν πως η εξαγορά της σκοπιανής εταιρίας ήταν απολύτως επωφελής. Και πως… «βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε.»!

Και στις 12 Οκτωβρίου του 2018, ο κ. Σταθάκης έλεγε στη Βουλή ότι η εξαγορά ήταν… κρυστάλλινη και διαφανής!

Τόσο κρυστάλλινη και διαφανής που αποφάσισαν να αγοράσουν μια εταιρία που είχε εγγράψει ζημιές το 2017, με συνολική αξία που δεν ξεπερνούσε τις 10.000 ευρώ και η απόφαση για την εξαγορά (Φεβρουάριος 2018) ελήφθη δύο μήνες πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος των στοιχείων της εταιρίας!

Με λίγα λόγια, αποφάσισαν άρον-άρον να εξαγοράσουν την εταιρία του Κότσο, χωρίς καν να γνωρίζουν τι γουρούνι έβαζαν μέσα στο σακί της ΔΕΗ.

Έκτοτε, αγνοείται η τύχη της πρώην… κοτσοεταιρίας!

Τώρα που ανακοινώθηκαν ζημιές 900 εκατομμυρίων ευρώ, μας λένε ότι είμαστε κινδυνολόγοι, διότι οι ζημιές του 2018 απλά… καταγράφουν μια αρνητική συγκυρία!

Προφανώς υπάρχει μια «αρνητική συγκυρία». Και αυτή δεν είναι άλλη από την ανίκανη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που κυριολεκτικά διέλυσε τη ΔΕΗ, όπως και ολόκληρη τη χώρα.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Σαμαρά, που παρέδωσε την ΔΕΗ με κέρδη, ενώ η σημερινή κυβέρνηση την έχει μετατρέψει σε πλοηγό κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας.

Και προφανώς, κινδυνολόγοι είναι και οι ορκωτοί λογιστές, που στην έκθεσή τους μιλούν για κίνδυνο λουκέτου, αμφισβητώντας την ικανότητα της επιχείρησης να συνεχίσει την δραστηριότητά της.

Δάνειο από την Παρευξείνια Τράπεζα!

Σε όλα τα παραπάνω, προσθέστε και μια είδηση που πέρασε εντελώς απαρατήρητη: Στις 22 Απριλίου, δηλαδή μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση των ολέθριων αποτελεσμάτων με τα 900 εκ. ζημιές, ανακοινώθηκε η έγκριση χορήγησης στη ΔΕΗ επιχειρηματικού δανείου πενταετούς διάρκειας, ύψους 160 εκατ. ευρώ από το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου (ΤΕΑΕΠ).

Όπως μας είπαν, «πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής χρηματοδότηση της Παρευξείνιας Τράπεζας η οποία θα χρησιμοποιηθεί για την χρηματοδότηση του πλάνου κεφαλαιουχικών δαπανών της ΔΕΗ». Και ότι «η χρηματοδότηση αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην ελληνική οικονομία και στον ενεργειακό τομέα ειδικότερα, βελτιώνοντας το ενεργειακό μείγμα και την ενεργειακή υποδομή της χώρας. Θα βοηθήσει, επίσης, στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας δημιουργώντας φορολογικά έσοδα, νέες θέσεις εργασίας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη σε έναν ζωτικό κλάδο της οικονομίας»!

«Η χρηματοδότηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη επωφελούς συνεργασίας μεταξύ της Παρευξείνιας Τράπεζας και της ΔΕΗ Α.Ε., της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα με περίπου 7 εκατομμύρια πελάτες», κατέληγε η ανακοίνωση της Παρευξείνιας Τράπεζας, που, ως γνωστόν, εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και στην οποία μετέχουν 11 χώρες (Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Βουλγαρία, Γεωργία, Μολδαβία, Ουκρανία και Ρουμανία).

Προσέξτε τώρα: Ένα μήνα νωρίτερα, στις 20 Μαρτίου 2019, πληροφορηθήκαμε ότι καθήκοντα γενικού γραμματέα της Τράπεζας Εμπορίου και Ανάπτυξης Ευξείνου Πόντου ("Παρευξείνιας") ανέλαβε για την επόμενη τετραετία ο οικονομολόγος Αριστοτέλης Σπηλιώτης, κατόπιν πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης, διαδεχόμενος τον Σεραφείμ Τσόκα, ο οποίος ολοκλήρωσε τη θητεία του.

Ενημερωθήκαμε επίσης ότι ο νέος γενικός γραμματέας έχει διατελέσει ειδικός οικονομικός σύμβουλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ελλάδας – δηλαδή του κ. Δραγασάκη!

Η «Μικρή ΔΕΗ»

Τίποτε από όλα τα παραπάνω (ζημίες, Κότσοι, δάνεια επί δανείων) δεν θα είχε συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά, δεν είχαν σηκώσει τον κόσμο στο ποδάρι τον Ιούλιο του 2014 για να αποτρέψουν αυτό που θα ήταν η σωτηρία της ΔΕΗ: Την δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ».

Τότε, είχε συμφωνηθεί η δημιουργία της «Μικρής ΔΕΗ» από την πώληση του 30% της ΔΕΗ, με τίμημα 5 δις, τα οποία θα επανεπενδύονταν στην «Μεγάλη ΔΕΗ», αλλά και θα αποτελούσαν το αναγκαίο «μαξιλάρι» για να μην υπάρξουν αυξήσεις ρεύματος. Η «Μικρή ΔΕΗ» θα ήταν μια νέα ανταγωνιστική εταιρεία, η οποία θα δημιουργείτο  με το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ και της πελατειακής της βάσης.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε επιλέξει το μοντέλο της «Μικρής ΔΕΗ», για να ξεπεραστεί ανώδυνα η ευρωπαϊκή υποχρέωση της χώρας, (απέναντι στην Κομισιόν), που επέβαλε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε πετύχει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ να μην γίνει από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά από την ίδια τη ΔΕΗ, προκειμένου τα έσοδα να επενδυθούν  στην ίδια την εταιρία και όχι να πάνε στην αποπληρωμή του χρέους.

Τον Ιούλιο του 2014 η κυβέρνηση (υπουργός Γ. Μανιάτης) είχε ψηφίσει και τα ακόλουθα ευεργετικά:

- Το τίμημα για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ» δεν θα υπολείπεται της λογιστικής αξίας ροών των μονάδων, ορυχείων, κλπ που θα εισφερθούν στη νέα εταιρία.

- Απαγορεύονται επί πέντε χρόνια οι απολύσεις προσωπικού που θα μεταφερθεί στη «μικρή ΔΕΗ» για λόγους οικονομικούς, τεχνικούς ή οργάνωσης. Στη νέα εταιρία θα ισχύουν επίσης οι όροι εργασίας που εφαρμόζονται στη ΔΕΗ.

- Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου και των ασφαλιστικών φορέων για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων εξακολουθούν να ισχύουν.

- Η νέα εταιρία αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ ως προς τις προσλήψεις (κριτήρια εντοπιότητας κλπ), τη διαχείριση των υδάτων στα υδροηλεκτρικά, την παροχή νερού για άρδευση και ύδρευση. Επίσης αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της ΔΕΗ έναντι των κατοίκων των περιοχών όπου βρίσκονται μονάδες παραγωγής και ορυχεία που θα εισφερθούν στη «μικρή ΔΕΗ».

- Οι πελάτες που θα μεταφερθούν στη μικρή ΔΕΗ θα αποτελούν αντιπροσωπευτικό δείγμα των πελατών της ΔΕΗ. Θα μεταφερθούν δηλαδή μικροί και μεγάλοι καταναλωτές, με καλό αλλά και κακό ιστορικό πληρωμών, επισφάλειες, κλπ.

Δηλαδή, το ο 30% της πώλησης θα αφορούσε οριζόντια το ενεργητικό και το παθητικό των πελατών και των δανείων.

Με όλα αυτά:

- Τα έσοδα από την αποκρατικοποίηση θα πήγαιναν στην ίδια την επιχείρηση. H ΔΕΗ θα μπορούσε να αποπληρώσει δάνεια, να αποκτήσει ρευστότητα για να προχωρήσει στις αναγκαίες επενδύσεις.

- Αποτελούσε υποχρέωση του επενδυτή η αναβάθμιση των υφιστάμενων μονάδων.

- Μέσω των έργων αναβάθμισης των υφιστάμενων μονάδων από τον επενδυτή θα δημιουργούνταν νέες θέσεις εργασίας μακροπρόθεσμα ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες που βρίσκονται οι αντίστοιχες μονάδες παραγωγής.

Ήλθε, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ και ακύρωσε την ίδρυση της «Μικρής ΔΕΗ». Και αυτό οδήγησε στο ξεπούλημα της εταιρίας και μάλιστα χωρίς τα συμφωνημένα 5 δις του Ιουλίου 2014, αλλά με μηδέν ποσό!

Αλλά ο κ. Σκουρλέτης μας έλεγε (4 Ιουνίου 2016) ότι «η κυβέρνηση στον τομέα της ενέργειας κατήγαγε δύο μεγάλες πολιτικές νίκες. Διαφύλαξε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ και κατάργησε το παλαιό νόμο για την μικρή ΔΕΗ. Οι πιέσεις εκ μέρους των δανειστών δεν έπαψαν ποτέ και δεν θα λείψουν και στο μέλλον. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται, πέραν των άλλων, για έναν «πόλεμο» συμφερόντων.

Σε σχέση με τις ιδιωτικοποιήσεις, εκείνο στο οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι για το ύψος των χρημάτων που πρέπει να προκύψουν από αυτές. Δεν είναι στα σχέδια μας να προωθηθούν ιδιωτικοποιήσεις στο τομέα της ενέργειας πέραν αυτών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (ΔΕΣΦΑ)».

Και μετά, τα πούλησαν όλα…

Προηγουμένως, ο Τσίπρας είχε ανέβει στο Αμύνταιο φορώντας τα φυσεκλίκια του και ζητούσε δημοψήφισμα, αθροίζοντας τις ψήφους του με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

Τι έλεγαν για τη ΔΕΗ

- 25 Ιουλίου 2013. Ανακοίνωση του Τμήματος Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ για το «ξεπούλημα της ΔΕΗ»: «Απευθύνουμε λοιπόν προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση: δεν πρόκειται να αποδεχθούμε το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Δεσμευόμαστε ότι η αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αναγνωρίσει το ξεπούλημα της ΔΕΗ και θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις για την εξυγίανση, τον εκσυγχρονισμό και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού».

- 22 Οκτωβρίου 2013. Ομιλία Τσίπρα στους εργαζομένους του ΑΔΜΗΕ: «Πλιατσικολόγοι θα έρθουν να πάρουν και να κερδοσκοπήσουν όσο μπορούν και με ό,τι μπορούν από το δημόσιο πλούτο. Αλλά όταν, όμως, έχουμε να κάνουμε με δημόσια αγαθά που αφορούν την επιβίωση του ελληνικού λαού, της ελληνικής κοινωνίας εδώ δεν μπορούμε να παίζουμε. Και η ενέργεια είναι ένα τέτοιο βασικό αγαθό».

«Προειδοποιούμε, λοιπόν, τη μνημονιακή συγκυβέρνηση. Δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει στην εκποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. Και σε ό,τι μας αφορά, δεν θα επιτρέψουμε και δεν θα αφήσουμε στα νύχια των αχόρταγων τοκογλύφων και των υποτακτικών κυβερνήσεων να εκποιήσουν και να λεηλατήσουν τη μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να ακυρώσει τέτοιου είδους μνημονιακές αποφάσεις και να σταματήσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Επίσης, δεσμεύεται ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να επανέλθει η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο ως 100% δημόσια επιχείρηση»

- 7 Μαρτίου 2014. Δήλωση Γ. Σταθάκη κατά την περιοδεία του σε ΔΕΗ και ΒΙΟΜΕ στη Θεσσαλονίκη, σε συνάντησή του με τους εργαζομένους: «Η δημόσια ΔΕΗ θα μείνει και θα παραμείνει ο κορμός παραγωγής ενέργειας και σχεδιασμού στη χώρα μας».

- 4 Μαΐου 2014. Από την Κοζάνη ο κ. Τσίπρας είχε πει: «Η δική μας θέση είναι κατηγορηματικά υπέρ της διατήρησης του Δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή θεωρούμε ότι αποτελεί έγκλημα κατά της Δυτικής Μακεδονίας, έγκλημα κατά της εθνικής οικονομίας. Αποτελεί χάρισμα, εκποίηση και σκάνδαλο η οποιαδήποτε απόπειρα να δοθεί σε ξένα χέρια η περιουσία του ελληνικού λαού, των εργαζομένων και των κατοίκων της περιφέρειας. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν -μαζί με τους εργαζόμενους και το λαό- για να μη περάσει αυτό το εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα κατά της δυτικής Μακεδονίας και ολόκληρης της χώρας.

Οι εντολοδόχοι της τρόικα Σαμαράς και Βενιζέλος δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαλύσουν και να ξεπουλήσουν την σημαντικότερη Δημόσια Επιχείρηση της χώρας. Καλούμε, λοιπόν, από εδώ από την ενεργειακή καρδιά της χώρας, όλους τους εργαζόμενους στον όμιλο της ΔΕΗ, όλα τα Συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όλο τον Ελληνικό λαό, να δημιουργήσει ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο και να αποτρέψει αυτό το μέγα έγκλημα».

(Κατά μια ειρωνεία της τύχης, ακριβώς δυο χρόνια αργότερα, στις 25 Μαΐου 2016 εκδόθηκε το ΦΕΚ για την πώληση των ενεργειακών εταιριών!)

- 26 Ιουνίου 2014. Ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα: «Όποιοι λοιπόν ετοιμάζονται να παραδώσουν την ΔΕΗ, την μεγαλύτερη βιομηχανία, αυτό το τεράστιο μέγεθος για την οικονομία και την παραγωγική βάση της χώρας μας, να ξέρουν ότι θα βρουν μπροστά τους τις δυνάμεις που αντιστέκονται, τις δυνάμεις της εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες» / «Και σε κάθε περίπτωση επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας, απέναντι στους πολίτες, να επαναφέρουμε τη ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο, σε μια ενιαία επιχείρηση».

- 2 Ιουλίου 2014. Ομιλία Τσίπρα στο Αμύνταιο Φλώρινας: «Θα μπορούσα να μιλάω αρκετή ώρα για να εξηγήσω για ποιο λόγο αποτελεί έγκλημα εθνικό, οικονομικό η εκποίηση και η διάλυση της ΔΕΗ. Θέλουν να πάρουν έτοιμα τα εργοστάσια παραγωγής, και δωρεάν τον ορυκτό πλούτο. Τον εθνικό μας πλούτο. Και δεν είναι επενδυτές. Αυτοί είναι αετονύχηδες. Αυτοί είναι αεριτζήδες».

- 2 Ιουλίου 2014. Ομιλία Τσίπρα κατά την επίσκεψή του στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό και το ορυχείο Αμυνταίου:  «Τι άλλο να πει κανείς για να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι αυτό που επιχειρείται σήμερα τόσο με τη ΔΕΗ, όσο όμως και με το δημόσιο πλούτο και τους αιγιαλούς είναι ένα ριφιφί».

«Κλείνω την τοποθέτησή μου με μία δέσμευση: Σε ό,τι μας αφορά δεν υπάρχει περίπτωση να συμβιβαστούμε με την ιδέα ότι η ΔΕΗ θα ξεπουληθεί. Η ΔΕΗ θα μείνει δημόσια και ενιαία επιχείρηση για λογαριασμού του ελληνικού λαού και της ελληνικής κοινωνίας και μόνο».

- 9 Ιουλίου 2014. Ομιλία Τσίπρα στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη «Μικρή ΔΕΗ»: «Σήμερα, η ΔΕΗ αποτελεί το πολυτιμότερο εργαλείο της εθνικής οικονομίας. Είναι ο μεγαλύτερος επενδυτικός φορέας. Είναι η μεγαλύτερη βιομηχανική επιχείρηση της χώρας, με συνεισφορά στο 3% του ΑΕΠ. Η ΔΕΗ δεν είναι απλώς μια επιχείρηση, που πήγε το ρεύμα εκεί όπου δεν μπορούσαν να το πάνε οι ιδιωτικές εταιρείες. Η υπόθεση της ΔΕΗ αφορά στην προοπτική της χώρας και στη δυνατότητά της να μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Είναι το απαραίτητο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση» / «Όμως, κάπου εδώ τα ψέματα τελειώνουν. Η χώρα με αυτό που θέλετε να νομοθετήσετε χάνει το βασικό εργαλείο ενεργειακής πολιτικής. Χάνει κρίσιμο εργαλείο στο θέμα της ενεργειακής ασφάλειας. Χάνει το βασικότερο εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Πιστεύει αλήθεια κανείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές της Συμπολίτευσης, ότι εμείς εδώ του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτήν την ιστορία θα είμαστε οι «χρήσιμοι ηλίθιοι»;

Πιστεύει κανείς ότι εμείς θα σπεύσουμε να επωμιστούμε το βάρος μιας κατεστραμμένης οικονομίας, μιας εκποιημένης χώρας, θεωρώντας όλα αυτά τα εγκλήματα τετελεσμένα, για να σας αφήσουμε να παίξετε και το τελευταίο σας χαρτί, όπως φανερώνουν τα τζιμάνια Σύμβουλοι του Πρωθυπουργού, της περιβόητης «αριστερής παρένθεσης»; Αυτό πιστεύετε ότι θα κάνουμε; Δεν έχετε καταλάβει καλά. Δεν έχετε καταλάβει καλά ούτε εσείς ούτε αυτοί που νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με ανθρώπους που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καθίσουν στο Μέγαρο Μαξίμου κι ας μην υπάρχει χώρα να κυβερνήσουν από το εκεί. Δεν έχετε καταλάβει καλά με ποιους έχετε να κάνετε».

«Η επιλογή μας να υπερασπιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ και όχι μόνο, αλλά και του συνόλου του δημόσιου πλούτου –τους αιγιαλούς και όλα όσα ετοιμάζεστε να παραδώσετε σε επιδοτούμενα ιδιωτικά συμφέροντα, κρατικοδίαιτα ιδιωτικά συμφέροντα- είναι επιλογή υπεράσπισης της χώρας, υπεράσπισης της δημόσιας σφαίρας, του δημόσιου τομέα, ο οποίος μπορεί και πρέπει να οικειοποιείται τα συνολικά αγαθά και να τα επιστρέφει στην κοινωνία, καθιστώντας τα προσιτά σε όλους τους πολίτες».

«Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της χώρας σε Ειδική Οικονομική Ζώνη για να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου».

«Θέλετε να υποθηκεύσετε τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, να παραχωρήσετε στο κεφάλαιο πλουτοπαραγωγικές πηγές, να ξεπουλήσετε δημόσιο χωρίς πλούτο και όλα αυτά να τα κάνετε σκοτάδι με κόλπα και εκβιασμούς».

- 24 Αυγούστου 2014. Συνέντευξη Τσίπρα στην Real News: «Εδώ ο κ. Σαμαράς φοβάται να ανοίξει τη Βουλή γιατί δεν έχει σίγουρους τους 151 για τη ΔΕΗ και μας λέει ότι έχει 180;».

«Άλλωστε δε ζητάει να εκλεγεί πρόεδρος της δημοκρατίας. Ζητάει να του λυθούν τα χέρια για ενάμισι ακόμα χρόνο ώστε να εφαρμόσει τον ΕΝΦΙΑ και την τελική ληστεία της δημόσιας περιουσίας. Και αυτό δε νομίζω ότι θα είναι εύκολο να του το παραχωρήσει κανένας κατεψυγμένος Τσιριμώκος, ιδίως με το κλίμα που δημιουργείται στη κοινωνία».

- 24 Μαρτίου 2015, Λαφαζάνης στην Κοζάνη, μιλώντας στους εργαζομένους της ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς (επομένη επίσκεψης Τσίπρα σε Μέρκελ): «Η Ελλάδα έχει κόψει τις γέφυρες για να επιστρέψει σε μνημονιακές εποχές. Δεν θα ξαναγυρίσουμε εκεί. Το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν σημαία ευκαιρίας, αλλά δέσμευση προς τον ελληνικό λαό. Θα το υλοποιήσουμε μέχρι τέλους, ανεξάρτητα από εκβιασμούς, πέρα από διλήμματα, πέρα από απειλές και κόντρα σε ευρωπαϊκά κατεστημένα και παραδοσιακά συντηρητικές λογικές. Δεν μπορούν να επιβληθούν μέτρα σε βάρος του ελληνικού λαού. Δεν είμαστε αποικία.

Η θέση της κυβέρνησης για ενιαία και δημόσια ΔΕΗ είναι αδιαπραγμάτευτη. Μια ιδιωτική ΔΕΗ θα είναι καταστροφή για την οικονομία. Γι' αυτό και η σημερινή κυβέρνηση έστειλε στα αζήτητα τη διάσπαση της ΔΕΗ σε μικρή και μεγάλη. Ούτε ο ΑΔΜΗΕ θα ιδιωτικοποιηθεί. Τη ΔΕΗ την έχουμε στην καρδιά μας, δεν τεμαχίζεται και δεν παραχωρείται, είναι ενεργειακός γίγαντας και δεν θα επιτρέψουμε να γίνει γίγαντας με πήλινα πόδια».

- 20 Αυγούστου 2015. Διάγγελμα Τσίπρα για προκήρυξη εκλογών: «Θυμηθείτε επίσης ότι μας ζητούσαν, άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και της μικρής ΔΕΗ. Τα παραπάνω δεν έγιναν αποδεκτά και κερδήθηκαν».

- 6 Οκτωβρίου 2015. Αλ. Τσίπρας, ομιλία επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης: «Η τρίτη μεγάλη μάχη που έχουμε μπροστά μας, είναι αυτή που αφορά τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην ενέργεια, της ΔΕΗ και των δικτύων της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ».

Και ύστερα ήλθε η χρεοκοπία…

* Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β'' Αθηνών (Νότιος Τομέας), πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος