Οι μαγικές εικόνες του Σοσιαλισμού

Οι μαγικές εικόνες του Σοσιαλισμού

Photo by Carlos Becerra/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Του Γιάννη Κουζηνού

"Μπορούμε να διοργανώσουμε μια τόσο μεγάλη και σημαντική Σύνοδο Κορυφής και στην χώρα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση;" Η λογική του παραλόγου μαζεμένη μέσα σε μια τόσο μικρή φράση. Η Σύνοδος Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων που θα διεξαχθεί στην Βενεζουέλα στο νησί Μαργαρίτα μοιάζει να είναι η ύστατη προσπάθεια του Προέδρου Maduro για μια νίκη σε διπλωματικό επίπεδο ή τουλάχιστον σε επίπεδο εντυπώσεων. Η αλήθεια είναι ότι τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφω αυτό το κείμενο, όλα δείχνουν ότι η Σύνοδος Κορυφής του κινήματος των Αδεσμεύτων θα είναι μια Σύνοδος χωρίς… κορυφές και με την μικρότερη εκπροσώπηση κρατών στην ιστορία του κινήματος. Απομονωμένο το καθεστώς στην Βενεζουέλα, με τα περισσότερα από τα 120 κράτη μέλη του Κινήματος να μην δείχνουν διατεθειμένα να εκπροσωπηθούν, όχι μόνο σε Πρωθυπουργικό ή Προεδρικό επίπεδο αλλά ούτε καν με χαμηλόβαθμα στελέχη του διπλωματικού σώματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό της Ινδίας που δεν θα συμμετάσχει σε Σύνοδο Κορυφής του Κινήματος των Αδεσμεύτων για πρώτη φορά από το 1979! Τελικά αυτό που χαρακτηρίζεται σαν το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός στην ιστορία της Βενεζουέλας φαίνεται να γυρνάει μπούμερανγκ κατά του Maduro. Η Βενεζουέλα θα αναλάβει εκ περιτροπής την προεδρία του Κινήματος διαδεχόμενη το Ιράκ και o Πρόεδρος Maduro ψάχνοντας για συμμάχους με τον πιο επιθετικό τρόπο δήλωσε "kατά την διάρκεια της προεδρίας μου το Κίνημα θα συνεχίσει να μιλάει εναντίον των φίλο- ιμπεριαλιστών της δεξιάς που είναι πεσμένες στα γόνατα και υπηρετούν τα συμφέροντα της αυτοκρατορίας (U.S.A.)".

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως με την διενέργεια της Συνόδου Κορυφής φαίνεται να υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας και πιο συγκεκριμένα από τους μόνιμους κατοίκους του νησιού που δεν βλέπουν με καλό μάτι ούτε την τεράστια παρουσία του στρατού και της αστυνομίας, ούτε την προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το νησί Μαργαρίτα, το "Μαργαριτάρι της Καραϊβικής" όπως μια φορά και ένα καιρό το αποκαλούσαν, αποτελούσε έναν από τους πιο "hot" τουριστικούς προορισμούς στην Βενεζουέλα με εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Όλα αυτά δυστυχώς ανήκουν στο παρελθόν καθώς η Μαργαρίτα έχει χτυπηθεί σκληρά από την κρίση, την αδιαφορία και την ανικανότητα του καθεστώτος. Ο εσωτερικός τουρισμός στην Βενεζουέλα, τα χρόνια της μεγάλης κρίσης και ενώ o κόσμος αδυνατεί πλέον να βρει και να πληρώσει έστω και τα τελείως απαραίτητα για την καθημερινή του επιβίωση, έχει ουσιαστικά μηδενιστεί, ενώ ταυτόχρονα οι αφίξεις τουριστών από το εξωτερικό βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά. Με βασικό αποτρεπτικό παράγοντα την εγκληματικότητα, την έλλειψη βασικών αγαθών αλλά και υδροδότησης του νησιού, λιγοστοί είναι οι γενναίοι που πλέον παίρνουν την απόφαση να περάσουν της διακοπές τους στην Μαργαρίτα. Μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες παραμένουν κλειστές και εκατοντάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο επιδεινώνοντας το πρόβλημα της ανεργίας.

Βιώνοντας λοιπόν αυτή την κατάσταση οι κάτοικοι του νησιού δηλώνουν οργισμένοι, καθώς μετά από χρόνια εγκατάλειψης βλέπουν συνεργεία καθαρισμού να δουλευουν πυρετωδώς καθαρίζοντας, βάφοντας και σουλουπώνοντας την περιοχή γύρω από τον χώρο που θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής. Με ειρωνικό τρόπο οι άνθρωποι του νησιού λένε ότι αισθάνονται υπέροχα και ότι αν γινόταν μια Σύνοδος Κορυφής κάθε μήνα, ίσως τα πράγματα να ήταν καλύτερα και όλα να δούλευαν στην εντέλεια. Στην προσπάθειά του μάλιστα το καθεστώς να δημιουργήσει μια μαγική, ψεύτικη εικόνα του νησιού κατά την διάρκεια της Συνόδου έχουν μεταφέρει εκατοντάδες υποστηρικτές τους από το Καράκας, τους ταΐζουν, τους ποτίζουν και σχεδόν καθημερινά διαδηλώνουν "αυθόρμητα" υπέρ του Maduro και της επανάστασης.

Ο Henrique Capriles, που ήταν o τελευταίος προεδρικός υποψήφιος κατά του Maduro, δημοσίευσε φωτογραφία στον λογαριασμό του στο twitter που δείχνει οπλισμένους υποστηρικτές του καθεστώτος να τρομοκρατούν τον κόσμο στην Μαργαρίτα γράφοντας "Ομάδες παραστρατιωτικών στην Βαλέρα. Στην Μαργαρίτα η Συνοδός για την ειρήνη. Εδώ βλέπουμε τους πρεσβευτές της".

Και όσο η μπολιβαριανή επανάσταση συνεχίζει να δημιουργεί μαγικές εικόνες, η μαγεία του σοσιαλισμού συνεχίζει να εξαφανίζει τρόφιμα από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, φάρμακα από τα νοσοκομεία και σαν μαύρη τρύπα απορροφά όλα τα στοιχεία της ανθρώπινης επιβίωσης.